Το Ταξίδι ενός Σύρου


Ο Μ. είναι ένας 28χρονος Σύρος, πατέρας δύο αγοριών. Είναι θύμα πολέμου,  έχοντας υποστεί ακρωτηριασμό και στα δυο του πόδια και έχοντας δει το σπίτι του να καταστρέφεται από μια βοβμιστική επίθεση. Έπειτα από μια μακρά θεραπεία και αποκατάσταση, του τοποθετήθηκαν δύο τεχνητά πόδια και έλαβε την απόφαση να μεταναστεύσει μαζί με την οικογενειά του αναζητώντας ένα ασφαλές μέρος στην Ευρώπη.

Επειδή δεν υπήρχε νόμιμος τρόπος για να ταξιδέψουν, οι Σύροι πρόσφυγες έπρεπε να πληρώσουν έναν διακινητή ώστε να φθάσουν στην Ελλάδα μέσω Τουρκιας. Το ταξίδι ήταν πολύ σκληρό, μια και έπρεπε να περπατήσουν για ώρες, πριν επιβιβασθούν σε μια μικρή βάρκα γεμάτη μετανάστες και διασχίσουν τον Έβρο.

Όταν έφθασαν στην Ελλάδα παρέμειναν στο Κέντρο Κράτησης για μερικές ημέρες και έπειτα αφέθηκαν ελεύθεροι, χωρίς όμως να έχουν πού να μείνουν.

Όταν η οικογένεια επισκέφθηκε το Κέντρο Αλληλεγγύης, η κοινωνική υπηρεσία με την υποστήριξη της μεταφράστριας και κοινωνικής διαμεσολαβήτριας τους βοήθησε να βρούν ένα μέρος δωρεάν προσωρινής διαμονής.

Όταν το ζευγάρι έπρεπε να επισκεφθεί γιατρό, παραπέμφθηκαν στην ιατρική υπηρεσία του Κέντρου Αλληλεγγύης. Στη συνέχεια, η κ. Ν., η μητέρα της οικογένειας χρειάσθηκε γυναικολόγο και συνοδεύθηκε από την μεταφράστρια στη δωρεάν κλινική της περιοχής.

Μετά από 3 μήνες παραμονής στον ξενώνα φιλοξενίας,  η οικογένεια έπρεπε να φύγει και η μόνη επιλογή ήταν έναν ξενώνας, ο οποίος όμως φιλοξενεί μόνο μητέρες και παιδιά. Συνεπώς, ο κ.Μ. δεν είχε πού να μείνει και αποφάσισε να φύγει από την Ελλάδα. Κατάφερε να φτάσει στη Γερμανία όπου και λαμβάνει τώρα την απαραίτητη ψυχοκοινωνική υποστήριξη από τις γερμανικές κρατικές υπηρεσίες. Η γυναίκα και τα παιδιά του βρίσκονται ακόμη στην Ελλάδα, με τη βοήθεια όμως της νομικής υπηρεσίας του Κέντρου Αλληλεγγύης  όλες οι απαραίτητες διαδικασίες έχουν προχωρήσει ώστε η οικογένεια να επανενωθεί.

Ρούλα Γκαννούμ, Μεταφράστρια-Κοινωνική Διαμεσολαβήτρια, PRAKSIS,
Κέντρο Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης