«Δεν έχει καμιά διαφορά – όλοι είναι μαθητές»


Μαρία Πετροχείλου,

Διερμηνέας συνεδρίων – Εισηγήτρια στο πρόγραμμα Future Interpreters

 

Με το σύνθημα “εκπαιδεύουμε διερμηνείς του αύριο…σήμερα“, το SolidarityNow ξεκίνησε το Μάιο του 2017 το καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο Future Interpreters για κοινοτικούς διερμηνείς. Τα δωρεάν μαθήματα, που περιλάμβαναν εκπαιδευτικές συνεδρίες στις οποίες οι συμμετέχοντες διδάχτηκαν βασικές πρακτικές και μεθοδολογίες κοινοτικής διερμηνείας και διαπολιτισμικής μεσολάβησης, πραγματοποιήθηκαν για τους 105 μαθητές στα Κέντρα Αλληλεγγύης του SolidarityNow στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Για αυτό το πρόγραμμα εργάστηκαν πολλοί άνθρωποι – εισηγητές, διερμηνείς,  άνθρωποι της οργάνωσης ποικίλων ειδικοτήτων. Αυτό το εξειδικευμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα όμως χρειάστηκε κυρίως τους κατάλληλους εισηγητές. Ανθρώπους με γνώσεις στον τομέα και με δυνατότητα μετάδοσης των γνώσεων τους στους συμμετέχοντες, που ήταν άνθρωποι από διάφορα μέρη του κόσμου -πρόσφυγες, μετανάστες, αιτούντες άσυλο- που διαβιούν στην Ελλάδα.

Μία από τους εισηγητές είναι η Μαρία Πετροχείλου. Το επάγγελμά της είναι διερμηνέας συνεδρίων και μιλά τέσσερις γλώσσες – αγγλικά, ιταλικά, γαλλικά, γερμανικά. Τη ρωτάμε για την εμπειρία της στο ιδιαίτερο αυτό πρόγραμμα με τους τόσους μαθητές από διαφορετικές χώρες, κουλτούρα, συνήθειες και μας απαντά συγκινημένη ότι δεν έχει καμιά διαφορά για μένα – όλοι είναι μαθητές ανεξάρτητα από το πού κατάγονται και ποιο χρώμα έχει το δέρμα τους“.

Η Μαρία έχει τη γνώση και την πείρα που απαιτείται για τη διδασκαλία σε αυτό το γκρουπ μαθητών, αφού έχει εργαστεί για τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Επιπλέον, το εκπαιδευτικό της παρελθόν περιλαμβάνει σπουδές στην Αθήνα, την Τεργέστη, το Βερολίνο, τη Γενεύη.

Γνωρίζει πολύ καλά την αυξημένη ευαισθησία που χρειάζεται να επιδεικνύει ο διερμηνέας και διαπολιτισμικός μεσολαβητής που εκπαιδεύεται ώστε να διατηρεί την ψυχραιμία και ακεραιότητά του στην αλληλεπίδρασή του με ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες. Ταυτόχρονα όμως οι συμμετέχοντες εκπαιδεύτηκαν και για να μπορούν να ανταποκρίνονται δουλεύοντας κάτω από συνθήκες πίεσης και ανάγκης εξαγωγής άμεσων αποτελεσμάτων. Οι αρχές της διδασκαλίας της στηρίζονται στον αυστηρό κώδικα ηθικής που αφορά στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σήμερα που σκέφτεται όλες αυτές τις ώρες διδασκαλίας, τις ιστορίες των ανθρώπων που εκπαιδεύτηκαν, τις χαρούμενες στιγμές που μοιράστηκαν είναι πολύ ευχαριστημένη που υπήρξε δασκάλα τους και χαίρεται όταν μαθαίνει ότι οι γνώσεις που μοιράστηκε μαζί τους τούς βοηθά στην εύρεση εργασίας και την εξέλιξή τους. Η Κοινωνία των Πολιτών έχει ανάγκη ανθρώπους σαν τη Μαρία, αφού στηρίζεται σε και από αυτούς.

Το πρόγραμμα Future Interpreters υλοποιήθηκε από το SolidarityNow, με την υποστήριξη του Guerrilla Foundation και σε συνεργασία με τo Σύλλογο Μερίμνης Ανηλίκων (ΣΜΑ) και την Πανελλήνια Ένωση Επαγγελματιών Μεταφραστών Πτυχιούχων Ιονίου Πανεπιστημίου