Από το σκοτάδι της άγνοιας στο φως της γνώσης – Αφιέρωμα: «Πριν χτυπήσει το κουδούνι»


Ανταπόκριση από το «Κέντρο Εκπαίδευσης & Δημιουργικών Δραστηριοτήτων» του SolidarityNow στην ανοιχτή δομή φιλοξενίας προσφύγων και αιτούντων άσυλο στη Δράμα.

Shevin Ali, 16 χρονών από τη Συρία (Κουρδικής καταγωγής)

Τί έχεις μάθει μέχρι τώρα στο «Κέντρο Εκπαίδευσης & Δημιουργικών Δραστηριοτήτων»;

Έχω μάθει ελληνικά και αγγλικά, που μέχρι να έρθω στο Κέντρο δεν ήξερα καθόλου. Τώρα ξέρω να γράφω και να διαβάζω!

Υπάρχει μια αγαπημένη σου στιγμή στο Κέντρο;
Μου αρέσουν πολύ οι γλώσσες και το γεγονός ότι πλέον έχω την ευκαιρία να τις μάθω. Μου αρέσει που μου δίνεται η ευκαιρία να ζωγραφίζω και να χρησιμοποιώ τη ζωγραφική στα μαθήματα, που μου αρέσει τόσο πολύ! Μέσα από τις δράσεις που γίνονται στο Κέντρο έμαθα να έχω αυτοπεποίθηση, θάρρος και να αποφασίζω εγώ για μένα.

Ali Ali, πατέρας της Shevin, Συρία (Κουρδικής καταγωγής)

Υπάρχει κάποια αλλαγή που έχετε παρατηρήσει στο/α παιδι/ά σας από τότε που άρχισε/αν τα μαθήματα στο Κέντρο;
Τα παιδιά μου μπορούν να μεταφράσουν, να διαβάσουν και να εξηγήσουν τα πάντα σε μένα και αυτό είναι κάτι που δεν μπορούσαν να κάνουν πριν!

Πώς πιστεύετε ότι το Κέντρο θα βοηθήσει το παιδί σας να παραμείνει στο σχολείο και να τα πάει καλά ακαδημαϊκά;

Οι δάσκαλοι υποστηρίζουν τα παιδιά και επιμένουν να πάνε σχολείο. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, δηλαδή να κατανοήσουν τα παιδιά πόσο σημαντική είναι η εκπαίδευση και πόσο θα τα βοηθήσει να χτίσουν το μέλλον τους. Μέσω της εκπαίδευσης θα μπορέσουν να περάσουν από το σκοτάδι της άγνοιας στο φως της γνώσης.

Ελπίδα Κρητικού, δασκάλα από την Ελλάδα

Τί κάνουν τα «Κέντρα Εκπαίδευσης & Δημιουργικών Δραστηριοτήτων» για τα παιδιά πρόσφυγες που δεν γινόταν πριν;

Μέσω του προγράμματος «Όλα τα Παιδιά στην Εκπαίδευση», στο πλαίσιο του οποίου λειτουργούν τα «Κέντρα Εκπαίδευσης και Δημιουργικών Δραστηριοτήτων» του SolidarityNow, έχει δημιουργηθεί μια καλή και άρρηκτη σχέση μεταξύ της τυπικής και της μη τυπικής εκπαίδευσης. Έχει τεθεί πλέον η βάση ώστε τα παιδιά να αντιληφθούν την εκπαιδευτική διαδικασία ως ενιαία και έτσι να προχωρήσουν προς την εκπλήρωση των μαθησιακών τους στόχων. Η σταθερή και απρόσκοπτη συνεργασία (τυπικής και μη εκπαίδευσης) με την ψυχοκοινωνική υπηρεσία είναι επίσης το κατάλληλο πλαίσιο μέσα στο οποίο οι μαθητές μας αντιλαμβάνονται τον ρόλο τους στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Υπάρχει κάποιο παιδί που θα παρουσιάζατε ως παράδειγμα επειδή έχει ανταποκριθεί καλά στη διδασκαλία που πραγματοποιείται στο Κέντρο;

Θα αναφέρω την 11χρονη Zahra από το Ιράκ που μέσα από τα μαθήματα και τις δραστηριότητες που προσφέρουμε, έμαθε πολύ καλά την ελληνική γλώσσα (πολλές φορές γίνεται η διερμηνέας μεταξύ των δασκάλων και των συμμαθητών της) και προχωρά στην τυπική εκπαίδευση. Παράλληλα, έχει εξελιχθεί ψυχοκοινωνικά σε μεγάλο βαθμό και εξοικειώθηκε με την ομαδική εργασία, δεξιότητα που δεν είχε καλλιεργήσει πριν ξεκινήσει να παρακολουθεί τα μαθήματά μας στο Κέντρο.

*Το πρόγραμμα «Όλα τα παιδιά στην Εκπαίδευση» υλοποιείται από το SolidarityNow με στήριξη και χρηματοδότηση της UNICEF Greece.