«Δίπλα του από το πρώτο μικρό βήμα επιβίωσης μέχρι τη δημιουργία φιλόδοξων ονείρων»


από την Υπηρεσία Απασχολησιμότητας του Κέντρου Αλληλεγγύης Αθήνας* 

Ο Ujjal είναι 20 χρονών, με καταγωγή από το Μπαγκλαντές και είναι αιτών άσυλο. Έφτασε στην Ελλάδα ως ασυνόδευτος ανήλικος, σε ηλικία 17 χρονών, έζησε σε δομή για ανήλικα παιδιά-πρόσφυγες, γράφτηκε στο Λύκειο και ξεκίνησε να μαθαίνει την ελληνική γλώσσα. Η χρονιά έναρξης της πανδημίας ήταν και η χρονιά που ο Ujjal έκλεισε τα 18 και λόγω των έκτακτων συνθηκών δεν μπορούσε πια να παρακολουθήσει το σχολείο δια ζώσης – έπρεπε να βρει δουλειά.

Τον Νοέμβριο του 2020, ο Ujjal εγκατέλειψε την πόλη και τη δομή που ζούσε, ήρθε στην Αθήνα και επισκέφτηκε το Κέντρο Αλληλεγγύης του SolidarityNow και την υπηρεσία Απασχολησιμότητας, ζητώντας βοήθεια για να βρει εργασία. Πολύ νέος, συνεσταλμένος αλλά συγχρόνως με μια σπιρτάδα στα μάτια, έξυπνος, θετικός και κυρίως αποφασισμένος να χτίσει τη ζωή του στην Ελλάδα και να το κάνει καλά. Η κατάστασή του όμως ήταν επείγουσα, αφού ζούσε σε συνθήκες σοβαρής φτώχειας χωρίς κανένα υποστηρικτικό δίκτυο.

Οι μέρες της καραντίνας κυλούσαν και μαζί κυλούσαν και οι μέρες των συνεδριών του Ujjal με την εργασιακή του σύμβουλο, η οποία τον παρότρυνε να απασχοληθεί στον γεωργικό τομέα ως κύρια προσωρινή επιλογή, καθώς όλοι οι άλλοι τομείς είχαν εκείνη την περίοδο ανασταλεί και τον βοήθησε να υποβάλει αίτηση για εργασία. Ο Ujjal αν και χωρίς εμπειρία στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα, άδραξε αμέσως την ευκαιρία και εργάστηκε για τρεις μήνες ως εργάτης σε αγροτικές εργασίες εκτός Αθήνας. Αυτό ίσως φαίνεται ένα απλό μικρό βήμα, για τον Ujjal όμως ήταν το πρώτο μιας συνεχούς βελτίωσης της διαβίωσής του.

Επέστρεψε στην Αθήνα με βελτιωμένες γλωσσικές δεξιότητες, άρθηκε η απαγόρευση κυκλοφορίας στην Ελλάδα και βρήκε την επόμενη δουλειά του. Σήμερα, ο Ujjal δουλεύει σε κεντρικό εστιατόριο στην Αθήνα, η δουλειά του εκτιμάται από τον εργοδότη και τους συναδέλφους του, γράφτηκε ξανά στο Λύκειο, έχει ξεκινήσει μαθήματα μαγειρικής και κάνει όνειρα και σχέδια για το μέλλον! Η εργασιακή του σύμβουλος τον στήριξε από το πρώτο του μικρό βήμα επιβίωσης μέχρι τη δημιουργία φιλόδοξων ονείρων.

Για τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο, η απαγόρευση κυκλοφορίας για την προστασία από την Covid-19, επιδείνωσε μια ήδη ακραία κατάσταση και οδήγησε πολλούς σε απόγνωση. Ο Ujjal κατάφερε να την ξεπεράσει ζητώντας βοήθεια, κάνοντας μικρά βήματα, επιδεικνύοντας θάρρος, εστιάζοντας στο μέλλον και στην προσπάθεια. Δεν θα μπορούσαμε να είμαστε πιο περήφανοι για αυτόν.

*Από 1/8/2021 έως 31/7/2022 η λειτουργία του Κέντρου Αλληλεγγύης Αθήνας υποστηρίζεται με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), στο πλαίσιο της Διεθνούς Πρωτοβουλίας Δράσης COVID-19 του ΙΣΝ για την Καταπολέμηση των Συνεπειών της Πανδημίας.

**Από 1/7/2021 έως 30/6/2022, το Kahane Foundation χρηματοδοτεί την Ψυχοκοινωνική υπηρεσία του Κέντρου Αλληλεγγύης Αθήνας.

***Το Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας υποστηρίζεται επίσης από τον Δήμο Αθηναίων.