ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Για την ενδυνάμωση των νέων, το νέο πρόγραμμα του SolidarityNow, με τίτλο Empower YOUth – Εναρκτήρια Εκδήλωση


Το SolidarityNow διοργάνωσε χθες την εναρκτήρια εκδήλωση του νέου του προγράμματος με τίτλοEmpower YOUth”.

Το πρόγραμμα έχει στόχο την ενδυνάμωση των νέων, ειδικότερα εκείνων που προέρχονται από διαφορετικές ευπαθείς ομάδες, όπως Ρομά, μετανάστες/αιτούντες άσυλο, πρόσφυγες, νέους/ες με αναπηρία, άτομα που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές και κάτω από το όριο της φτώχειας, ΛΟΑΤΚΙ+, προκειμένου να αναλάβουν ηγετικό ρόλο και να φέρουν θετική αλλαγή στις κοινότητές τους.

Μέσα από τις στοχευμένες δράσεις του προγράμματος -εργαστήρια, δραστηριότητες μικρής κλίμακας παρεμβάσεων σε επίπεδο κοινότητας, εκπαίδευση-, στόχος είναι οι νέοι να αποκτήσουν τα εφόδια και την αυτοπεποίθηση που απαιτείται ώστε να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να επηρεάσουν τις κοινότητές τους, στον δρόμο προς μια κοινωνία χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς.

Το Empower YOUth παρουσίασαν οι Θοδωρής Μπογέας και Γιώργος Τσιτιρίδης από το SolidarityNow, ενώ η Μαρία Τσενέ από το Ίδρυμα Μποδοσάκη, υπογράμμισε τη σπουδαιότητα της ανάπτυξης πρωτοβουλιών για τους νέους και ανέδειξε αυτές ως προτεραιότητα του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΧΜ-ΕΟΧ | EEA Grants).

Στη συνάντηση συμμετείχε ο Μπάμπης Παπαϊωάννου, Εθνικός Εμπειρογνώμονας για θέματα νεολαίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή που τόνισε: «Το 2023 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τη συμμετοχή όλων των φορέων της κοινωνίας των πολιτών στοχεύει στην ανάληψη δράσης προς όφελος των νέων, θέτοντας στο επίκεντρο τις νέες ανάγκες τους όπως αυτές δυναμικά διαμορφώνονται σε ολόκληρη την Ευρώπη».

Εκπρόσωποι και άνθρωποι που εργάζονται για τις κοινωνικές ομάδες στις οποίες απευθύνεται το πρόγραμμα πήραν τον λόγο στην εκδήλωση υπογραμμίζοντας την ανάγκη υλοποίησης τέτοιων δράσεων για τους νέους.

Ο Σταύρος Γιουβάννης, από τον Φάρο του Κόσμου δήλωσε: «Είναι τιμή και μεγάλη μου χαρά που συμμετέχω σε αυτήν την συνάντηση, γιατί δεν μπορούμε να μιλάμε για το μέλλον των νέων χωρίς να συμμετέχουμε εμείς, οι ίδιοι οι νέοι». Στη συνέχεια, η Δήμητρα Αδαμαντίδου, από τον Σύλλογο Μερίμνης Ανηλίκων & Νέων (ΣΜΑΝ) επισήμανε ότι «Η ανάγκη συνέχισης της προστασίας και της φροντίδας των νέων προσφύγων μετά τα 18 είναι απαραίτητη, ιδιαίτερα για τα ασυνόδευτα ανήλικα που ενηλικιώνονται και βρίσκονται χωρίς δίκτυο προστασίας», ενώ η Αλεξάνδρα Παναγιωτακοπούλου, από την Colour Youth ανέδειξε το κρίσιμο ζήτημα υποστήριξης της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας: «Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να στηριχθεί η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, καθώς έχει τα υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης, λόγω έλλειψης υποστηρικτικού πλαισίου. H καθημερινή εχθρικότητα που βιώνουν τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα τόσο στο σχολικό αλλά και στο οικογενειακό τους περιβάλλον επιβαρύνει δραματικά την καθημερινότητά τους».

Τέλος, ο Vedat Sevincer, εκπρόσωπος της νορβηγικής οργάνωσης Norsensus Mediaforum, με την οποία συνεργάζεται το SolidarityNow στο πρόγραμμα, κατέληξε: «Είναι ένα πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα και χαιρόμαστε που είμαστε μέρος του. Οι ιστορίες που θα προκύψουν από αυτό και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα δώσουν φωνή στους νέους που τους στερείται».

*Το έργο “Empower YOUth” υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης το SolidarityNow και εταίρο τη νορβηγική οργάνωση NorSensus Mediaforum.

Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους € 13,5 εκ., χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow.