ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Παρουσίαση του ψηφιδωτού «Κρεμασμένο από μια κλωστή» στο Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας


Το πολύχρωμο ψηφιδωτό, αφιερωμένο στις γυναίκες του Αφγανιστάν βρήκε το «σπίτι» του

Το SolidarityNow και οι Έλληνες διοργανωτές μιας παγκόσμιας καλλιτεχνικής πρωτοβουλίας υπό την αιγίδα της UNESCO, παρουσίασαν χθες στο κοινό, το ψηφιδωτό «Κρεμασμένο από μια κλωστή»/”Hanging by a Thread”. Η εκδήλωση για την παρουσίαση του ιδιαίτερου πολύχρωμου ψηφιδωτού, πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας, όπου και θα φιλοξενείται το έργο μετά τη δωρεά του στο SolidarityNow.

Η δημιουργία αυτού του μεγάλου ψηφιδωτού που μοιάζει με κασκόλ, στοχεύει να αγκαλιάσει συμβολικά τις γυναίκες του Αφγανιστάν και να υποστηρίξει την ανάγκη για ίσα ανθρώπινα δικαιώματα. Γι’ αυτό, έμπνευση των δημιουργών αποτέλεσαν οι πολύχρωμες τοπικές ενδυμασίες του Αφγανιστάν που μετατράπηκαν σε μικρά έργα από γυάλινες ψηφίδες. Στην Ελλάδα συγκεντρώθηκαν 61 ψηφιδωτές δημιουργίες από 45  καλλιτέχνες και συνενώθηκαν από τους τρεις Έλληνες υπεύθυνους για το πρόγραμμα, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες των εμπνευστών και εκπροσώπων του International Project Madeleine Turgeon και Bady Essid Jaballah.

Ανάμεσα στους δημιουργούς, βρίσκονται και γυναίκες προσφύγισσες από το Αφγανιστάν, που διαμένουν στην ανοιχτή δομή φιλοξενίας της Θήβας και είναι ωφελούμενες του «Φιλικού Χώρου για τις Γυναίκες» που λειτουργεί εκεί το SolidarityNow, στο πλαίσιο του προγράμματος HARP, με τη στήριξη του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης και τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι Αφγανές γυναίκες, μικρές και μεγάλες, συμμετείχαν ενεργά στη χθεσινή παρουσίαση, κάθε μία «ξεναγώντας» το κοινό στο δικό της ψηφιδωτό, χορεύοντας παραδοσιακούς χορούς της πατρίδας τους και μιλώντας για τη ζωή και τα όνειρά τους.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι διοργανωτές, Λουκία Ορφανού, Δέσποινα Γεωργιάδη-Θεσσαλονικέως και Μικέλης Μαρκίδης, καθώς και καλλιτέχνες που συνέβαλαν στη δημιουργία του έργου με τα ψηφιδωτά τους. Συνολικά, η πρωτοβουλία έχει εξαπλωθεί σε 45 χώρες σε όλες τις ηπείρους με τη συμμετοχή εκατοντάδων ψηφοθετών.

*Η καλλιτεχνική δράση για τη δημιουργία των ψηφιδωτών από τις γυναίκες ωφελούμενες του «Φιλικού Χώρου για τις Γυναίκες» του SolidarityNow, πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την ομάδα του Διεθνή Οργανισμού Μετανάστευσης που δραστηριοποιείται στη δομή της Θήβας.

Από τον Αύγουστο 2022, το Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας χρηματοδοτείται από τα EEA Grants με διαχειριστή της δωρεάς τους ΣΟΛ Crowe και HumanRights360 στο πλαίσιο του προγράμματος «Τοπική Ανάπτυξη και Μείωση της Φτώχειας».
Το πρόγραμμα «Τοπική Ανάπτυξη και Μείωση της Φτώχειας» στην Ελλάδα, ύψους 6,5 εκ. ευρώ, χρηματοδοτείται από τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (EEA Grants) 2014 – 2021. Το πρόγραμμα φιλοδοξεί να συμβάλλει στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και τη μείωση των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων. Ο Διαχειριστής Επιχορήγησης για το πρόγραμμα “Άσυλο και Μετανάστευση” στην Ελλάδα είναι η ΣΟΛ Crowe σε συνεργασία με την HumanRights360. Περισσότερες πληροφορίες: https://www.asylumandmigration-eeagrants.gr/el/

Το Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας υποστηρίζεται επίσης από τον Δήμο Αθηναίων.