Δυο γυναίκες από το Αφγανιστάν μιλούν για άλλες γυναίκες που τις εμπνέουν με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Copyright SolidarityNow

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας | 8 Μαρτίου 2022

Δυο γυναίκες από το Αφγανιστάν, ωφελούμενες του SolidarityNow στο «Εκπαιδευτικό Κέντρο Ένταξης» της οργάνωσης στα Ιωάννινα, που λειτουργεί στο πλαίσιο του προγράμματος HELIOS*, μιλούν για άλλες γυναίκες που τις εμπνέουν.

Τί θαυμάζουν σε αυτές; Με ποια από τα χαρακτηριστικά τους ταυτίζονται;

 Λέιλα: «Θαυμάζω πολύ τη Malala**. Η εκπαίδευση είναι κάτι που το δικαιούνται όλοι. Πόση δύναμη ψυχής και υπομονή θέλει να παλεύεις για τη μόρφωση μεγάλων και μικρών παιδιών..! Για αυτό κι εγώ συνεχίζω τα μαθήματα ελληνικών. Θέλω εγώ και τα παιδιά μου να εξελισσόμαστε μέσα από την εκπαίδευση ακολουθώντας το δρόμο που χάραξε η Μalala».

Η Λέιλα είναι 35 ετών. Θέλει να μάθει καλά την ελληνική γλώσσα και να γίνει αισθητικός. Θέλει να βρει δουλειά για να βοηθάει την οικογένειά της.

Φάτιμα: «Είναι πρότυπο πραγματικό η Malala. Εμένα προσωπικά με συγκίνησε και η Σαπφώ***, ιδιαίτερα όταν άκουσα πως κάποια ποιήματά της συνδέονται με την ελευθερία. Ελευθερία…. Μεγάλο πράγμα. Μου αρέσει και μένα να γράφω και μέσα από αυτό να εκφράζω τις σκέψεις και τα συναισθήματά μου. Για αυτό και προσπαθώ μέσα από την ευκαιρία που μου δίνεται με τα μαθήματα ελληνικών να ανακαλύπτω ανθρώπους της τέχνης».

Η Φάτιμα είναι 48 ετών. Θέλει να μείνει στην Ελλάδα με την οικογένειά της, τα παιδιά της να τελειώσουν το σχολείο και να σπουδάσουν. Μαθαίνει ελληνικά για να καταφέρει να δουλέψει ως μοδίστρα, όπως έκανε και στο Αφγανιστάν.

* To SolidarityNow είναι βασικός εταίρος υλοποίησης του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (IOM Greece), στο πλαίσιο του προγράμματος HELIOS που υλοποιείται με την υποστήριξη του Υπουργείου Μετανάστευσης & Ασύλου.

**Malala Yousafsai:

Πακιστανή ακτιβίστρια. Βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης, γνωστή για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για την εκπαίδευση γυναικών και παιδιών. Η δυναμικότητα και η επιμονή της για την προάσπιση του θεμελιώδους αυτού δικαιώματος, συγκίνησε πολύ τις μαθήτριες του προγράμματος.

***Σαπφώ:

Η σημαντικότερη και λυρικότερη ποιήτρια από τη Λέσβο, γνωστή από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα για το σπουδαίο ποιητικό της έργο. Έγραφε τα ποιήματα της για τις γυναίκες και τα κορίτσια που λάτρευαν όπως και εκείνη την Αφροδίτη. Προετοίμαζε τα κορίτσια για τα μεγάλα ορόσημα της γυναικείας φύσης: εφηβεία, γάμος, τοκετός. Η ποίηση της στρέφεται μεταξύ άλλων κατά των τυραννικών καθεστώτων, εξυμνώντας την ελευθερία.