Εργασιακά δικαιώματα και πανδημία – Η ιστορία της Άννας

Copyright Steven Tagle

Από τη Νομική Υπηρεσία του Κέντρου Αλληλεγγύης Αθήνας*

Γνωρίσαμε την Άννα πριν από μερικούς μήνες, όταν απευθύνθηκε στη νομική υπηρεσία του Κέντρου Αλληλεγγύης του SolidarityNow στην Αθήνα, προκειμένου να αναζητήσει βοήθεια αναφορικά με την εργασία της και τη σχέση της με την εργοδότρια εταιρεία.

Η ιστορία της ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2020 μαζί με το ξέσπασμα της πανδημίας και το πρώτο lockdown. Η γυναίκα εργαζόταν για πολλά χρόνια σε μια εταιρεία καθαρισμού κτηρίων. Όταν επιβλήθηκε το πρώτο lockdown, λόγω του περιορισμού κυκλοφορίας και της αναστολής λειτουργίας όλων των υπηρεσιών, η ίδια κάλεσε τον εργοδότη της προκειμένου να μάθει εάν και με ποιον τρόπο θα μπορούσε πλέον να παράσχει την εργασία της. Η απάντηση της εταιρείας ήταν ότι θα έπρεπε να περιμένει και ότι οι ίδιοι θα την ειδοποιούσαν για το πότε θα μπορούσε να επανέλθει στα εργασιακά της καθήκοντα.

Έναν μήνα αργότερα και χωρίς να έχουν έρθει πριν σε καμία πρότερη επικοινωνία τής κοινοποίησαν έγγραφο οικειοθελούς αποχώρησης με την υπογραφή της. Η παραίτηση ή οικειοθελής αποχώρησή της αυτομάτως σήμαινε ότι η Άννα δεν θα μπορούσε να διεκδικήσει το επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ, το οποίο θα λάμβανε στην περίπτωση που η εταιρεία την απέλυε. Έχοντας μεγάλη ανάγκη την εργασία και το μισθό της, η Άννα αποφάσισε να διεκδικήσει τα δικαιώματά της και για το σκοπό αυτό απευθύνθηκε στη νομική μας υπηρεσία.

Αμέσως, η νομική μας ομάδα ανέλαβε τη διαμεσολάβηση μεταξύ της Άννας και της εργοδότριας εταιρείας, με απευθείας επικοινωνία με τους υπεύθυνους σε αυτή. Μετά από επίμονη προσπάθεια, συνεχείς πιέσεις και συναντήσεις μαζί τους, καταφέραμε να βρούμε μια κοινά αποδεκτή εξωδικαστική λύση. Η εταιρεία δέχθηκε τον δίκαιο συμβιβασμό που προτείναμε, που εξασφάλιζε στην ωφελούμενή μας τα βασικά εργασιακά της δικαιώματα.

Ο συμβιβασμός στον οποίο καταλήξαμε προέβλεπε σύνταξη, υποβολή εγγράφου απόλυσης και κοινοποίηση αυτού από την εργοδότρια εταιρεία προς την ωφελουμένη μας. Έτσι, η Άννα σήμερα λαμβάνει επίδομα τακτικής ανεργίας από τον ΟΑΕΔ, περιμένοντας υπομονετικά την ημέρα που η πανδημία θα της επιτρέψει να εργαστεί ξανά.  

* Από το Μάιο 2019, το Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας χρηματοδοτείται από το EEA and Norway Grants, με διαχειριστή της δωρεάς τους HumanRights360 και ΣΟΛ CROWE. Το ΚΑΑ υποστηρίζεται επίσης από τον Δήμο Αθηναίων.