Η διεκδίκηση των δεδουλευμένων, αναφαίρετο δικαίωμα κάθε εργαζόμενου

Copyright Lambros Papanikolatos

από το Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας του SolidarityNow

H κυρία Ε.Κ. είναι 65 χρονών οικονομική μετανάστρια από τη Μολδαβία και ζει στην Ελλάδα πολλά χρόνια. Καθώς πάσχει από άνοια σε πρώιμο στάδιο, αντιμετωπίζει ψυχιατρικά προβλήματα και λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή.

Απευθύνθηκε στο Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας του SolidarityNow, αρχικά ζητώντας υποστήριξη από τη λογιστική υπηρεσία και στη συνέχεια νομική συμβολή για την επίλυση εργασιακού ζητήματος.

Η κυρία Ε.Κ. αποτελεί μια κλασική περίπτωση σύγχρονης μορφής δουλείας. Εργαζόταν για πολλά έτη σε μια οικία, εσώκλειστη, χωρίς ασφάλιση, επιδόματα αδειών -Χριστουγέννων, Πάσχα και καλοκαιριού-, για 24 ώρες το 24ωρο, διότι και τη νύχτα έπρεπε να βρίσκεται σε επιφυλακή και να προσέχει την ηλικιωμένη κυρία που φρόντιζε Όταν βρήκε το θάρρος να αξιώσει τα νόμιμα δικαιώματά της από τον εργοδότη της, αυτός την απέλυσε, «πετώντας» την ουσιαστικά στον δρόμο χωρίς καμία αποζημίωση.

Παρόλα αυτά η κυρία Ε.Κ. βρήκε τη δύναμη να απευθυνθεί μόνη της στο τοπικό αρμόδιο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, όπου και εκεί ήρθε αντιμέτωπη με την αδικία και την αδιαφορία. Ενώ υπέβαλε το αίτημά της, ο υπάλληλος αξίωσε να απευθυνθεί σε δικηγόρο προκειμένου να υπολογίσει επακριβώς τα ποσά των δεδουλευμένων αποδοχών μαζί με τα σχετικά επιδόματα και τις άδειες και στη συνέχεια να υποβάλλει την καταγγελία της.

Η υπόθεση της κυρίας Ε.Κ. εξετάστηκε από τη νομική υπηρεσία του Κέντρου και της προτάθηκε η οδός της εξωδικαστικής επίλυσης, αφού υπολογίστηκαν επακριβώς οι οφειλόμενες δεδουλευμένες αποδοχές της, συνυπολογίζοντας τη νυχτερινή εργασία της, την εργασία της τα Σαββατοκύριακα, τα επιδόματα αδειών, Χριστουγέννων, Πάσχα και καλοκαιριού. Τώρα η κυρία Ε.Κ. είναι σε θέση να υποβάλλει την καταγγελία της στο αρμόδιο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, ώστε να πάρει η υπόθεση της τον δρόμο της επίλυσης.

*Από τον Αύγουστο 2022, το Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας του SolidarityNow χρηματοδοτείται από τα EEA Grants, με διαχειριστή της δωρεάς τους ΣΟΛ Crowe και HumanRights360

**Το Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας του SolidarityNow υποστηρίζεται επίσης από τον Δήμο Αθηναίων.