Η εκκένωση της Ειδομένης δεν βάζει τέλος στο καθεστώς εγκλωβισμού των προσφύγων
Τα κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει επειγόντως να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους
και να διευκολύνουν τη μετεγκατάσταση των προσφύγων
Κοινή Ανακοίνωση της CARE International και του αλληλεγγύη-SolidarityNow
Γενεύη/ Αθήνα, 25 Μαΐου 2016. H CARE International και το αλληλεγγύη-SolidarityNow ζητούν από τα κράτη μέλη της ΕΕ να ενεργήσουν άμεσα και να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για μετεγκατάσταση των προσφύγων από την Ελλάδα προς άλλες χώρες. «Η ΕΕ πρέπει να δράσει αποφασιστικά και να καθιερώσει μια αποτελεσματική διαδικασία ώστε να μετεγκατασταθούν άμεσα 46.000 άνθρωποι. Αυτή είναι η μόνη μακροπρόθεσμη λύση για την αντιμετώπιση της επείγουσας ανθρωπιστικής κατάστασης. Η εκκένωση άτυπων καταυλισμών, όπως αυτός της Ειδομένης, δε βοηθά ώστε να τεθεί ένα τέλος στο καθεστώς εγκλωβισμού των προσφύγων», υποστηρίζει ο Thomas Rottland, επικεφαλής της ομάδας της CARE International στην Ελλάδα.
Ο στόχος της μετεγκατάστασης τουλάχιστον 20.000 ατόμων από την ΕΕ μέχρι τα μέσα Μαΐου δεν τηρήθηκε, αν και εκτιμάται ότι 35.000 με 40.000 άτομα στην Ελλάδα είναι επιλέξιμα για μετεγκατάσταση. Μέχρι στιγμής, μόνο 979 έχουν μεταφερθεί σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ. Οι περισσότεροι πρόσφυγες δεν έχουν καταφέρει ούτε καν να ξεκινήσουν τη διαδικασία μετεγκατάστασης ή οικογενειακής επανένωσης στο διάστημα που βρίσκονται στην Ελλάδα. Βάση της διαδικασίας, πρέπει να καλούν μια τηλεφωνική γραμμή μέσω Skype, αλλά λόγω του μικρού χρονικού πλαισίου που δίνεται, ο μεγάλος αριθμός των κλήσεων είναι μη- διαχειρίσιμος. Στην πραγματικότητα, οι τηλεφωνικές γραμμές επικοινωνίες μπορούν να υποδεχθούν μόνο 300 κλήσεις την εβδομάδα. «Οι πρόσφυγες μάς λένε ότι το να κλείσουν ένα ραντεβού είναι λες και κερδίζουν το λαχείο! Οι άνθρωποι εδώ έχουν ζήσει πολλά χρόνια πολέμου κι έχουν αναγκαστεί να αφήσουν τα πάντα πίσω». Πολλοί από τους πρόσφυγες ανέφεραν στην CARE και το αλληλεγγύη-SolidarityNow ότι ενώ διέμειναν στο παρελθόν σε κάποιον από τους επίσημους καταυλισμούς, τώρα δεν επιθυμούν να επιστρέψουν σε αυτές τις απομονωμένες τοποθεσίες. «Περιγράφουν την κατάσταση στα κέντρα αυτά ως χειρότερη από της Ειδομένης. Το γεγονός ότι θα πρέπει να περιμένουν σε ακόμα έναν καταυλισμό με το φόβο ότι ο κόσμος θα ξεχάσει τα δεινά τους, είναι απλά απαράδεκτο».
Η Ελληνική αστυνομία ξεκίνησε την Τρίτη, επιχείρηση απομάκρυνσης περίπου 8.000 μεταναστών και προσφύγων που βρίσκονταν εγκλωβισμένοι σε αυτοσχέδιο καταυλισμό στα ερμητικά κλειστά βόρεια σύνορα της Ελλάδας με την πΓΔΜ, και τη μεταφορά τους σε δομές που διαχειρίζεται το κράτος. Οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα είχαν ως στόχο του ταξιδιού τους τη δυτική Ευρώπη με σκοπό να επανενωθούν με τις οικογένειές τους – η πλειοψηφία αυτών είναι γυναίκες και παιδιά. Αυτή τη στιγμή ζουν σε περισσότερες από 35 υπερπλήρεις δομές προσωρινής διαμονής, χωρίς την απαραίτητη πρόσβαση σε εγκαταστάσεις υγιεινής, σε ποιοτική διατροφή και σε προστασία.
«Η κρίση αυτή θα μπορούσε να αποφευχθεί. Η λύση της εναπόκειται στα χέρια των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Έχουν τα μέσα και την τεχνογνωσία για να παρέχουν στην Ελλάδα την υποστήριξη που έχει ζητήσει. Απαιτείται επειγόντως περαιτέρω ενίσχυση από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ώστε να βελτιωθεί η ανθρωπιστική κατάσταση. Πρωτίστως, όμως, οι πρόσφυγες πρέπει να είναι σε θέση να ξεκινήσουν άμεσα τη διαδικασία αίτησης για μετεγκατάσταση και οικογενειακή επανένωση», λέει ο Επαμεινώνδας Φαρμάκης, Γενικός Διευθυντής του αλληλεγγύη-SolidarityNow. Και συνεχίζει: «Δυστυχώς, στην πρόσφατη Παγκόσμια Ανθρωπιστική Διάσκεψη, οι ηγέτες δεν κατέληξαν σε συμφωνία για την ανάληψη σαφών δράσεων προκειμένου να βοηθήσουν να μπει ένα τέλος στις συγκρούσεις, οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων αναγκάζοντάς τους να εγκαταλείψουν τις χώρες τους κυνηγημένοι από τρόμο και απελπισία».