Η κα Ε. βρέθηκε στα όρια της απόλυτης φτώχειας και αναζήτησε βοήθεια στο Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας του SolidarityNow


από την Κοινωνική Υπηρεσία του Κέντρου Αλληλεγγύης Αθήνας του SolidarityNow

Η Ελληνική κοινωνία, χωρίς να έχει πλήρως εξέλθει από τη δεκαετή οικονομική κρίση που προηγήθηκε, βρέθηκε τα δύο τελευταία χρόνια εκ νέου αντιμέτωπη με τις συνέπειες της Covid-19, αλλά και ευρύτερων διεθνών αρνητικών εξελίξεων. Ως αποτέλεσμα, μεγάλα τμήματα του πληθυσμού, εξακολουθούν να βιώνουν συνθήκες εργασιακής και οικονομικής επισφάλειας, που μοιραία οδηγούν σε καταστάσεις φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού. Το Κέντρο Αλληλεγγύης του SolidarityNow στην Αθήνα (ΚΑΑ), με τις υπηρεσίες που προσφέρει, αποτελεί πλέον διαχρονικό κόμβο αλληλεγγύης και φροντίδας για άτομα και οικογένειες που διαβιούν κάτω από τα όρια της φτώχειας και δυσκολεύονται στην κάλυψη ακόμη και των πιο βασικών, καθημερινών τους αναγκών.

Μια χαρακτηριστική τέτοια περίπτωση αποτελεί η Ε.Χ., 58 ετών, η οποία είναι ωφελούμενη του ΚΑΑ περισσότερο από 4 χρόνια. Την πρώτη φορά που επισκέφθηκε το Κέντρο, η κα Ε. ήταν καταβεβλημένη σωματικά και κυρίως ψυχολογικά, εξαιτίας των πολύ σοβαρών οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε. Όντας μακροχρόνια άνεργη, χωρίς κανένα εισόδημα ούτε κάποιο οικογενειακό ή άλλο υποστηρικτικό περιβάλλον, η ιδιόκτητη κατοικία στην οποία διέμενε αποτελούσε το μοναδικό περιουσιακό της στοιχείο και συνάμα τη μόνη προστασία της από την έκθεση σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας ή ακόμα και αστεγίας.

Οι επαγγελματίες του ΚΑΑ από την πρώτη στιγμή προσπάθησαν σε συνεργασία με την ίδια, να εφαρμόσουν ένα ολιστικό πλάνο ανακούφισης των μεγάλων δυσκολιών που η κα Ε. αντιμετώπιζε, ώστε να βρεθεί εκ νέου σε θέση να διεκδικήσει την ενεργή επανένταξή της στον κοινωνικό ιστό.

Για την ενδυνάμωσή της, η ίδια εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να πραγματοποιεί συνεδρίες με ψυχολόγο του Κέντρου, καθώς οι πολύ κακές συνθήκες διαβίωσής της επιβάρυναν ακόμη περισσότερο την ήδη ευάλωτη ψυχολογική της κατάσταση. Το γεγονός αυτό τη βοήθησε ιδιαίτερα προκειμένου να εμπιστευτεί και πάλι της δυνατότητες της και να αναζητήσει, με τη διαρκή υποστήριξη της υπηρεσίας Απασχολησιμότητας ενεργά εργασία.

Παράλληλα, με συντονισμένες ενέργειες της Κοινωνικής και της Λογιστικής υπηρεσίας, η κα. Ε. κατάφερε λόγω και των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει, να γίνει δικαιούχος μηνιαίου επιδόματος (Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα). Τέλος, όλο αυτό το διάστημα, έχουν πραγματοποιηθεί δράσεις τόσο από εθελοντές στο Κέντρο όσο και μέσα από τη συνεργασία με άλλες οργανώσεις, οι οποίες στόχευαν και στοχεύουν στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης της κας Ε., την ενδυνάμωσή της αλλά και την κάλυψη βασικών της αναγκών.

Η περίπτωση της κας Ε. είναι χαρακτηριστική, όμως σίγουρα δεν αποτελεί τη μοναδική που κληθήκαμε να διαχειριστούμε τα τελευταία χρόνια. Ένας πολύ μεγάλος αριθμός συνανθρώπων μας, ανεξαρτήτως εθνικότητας, ήδη διαβιεί ή απειλείται άμεσα από συνθήκες φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, ενώ οι διαρκείς ανατιμήσεις ακόμη και βασικών αγαθών επιβαρύνουν ιδιαίτερα σχεδόν το σύνολο των νοικοκυριών.

Η αλληλεγγύη σε συνδυασμό με τις εξειδικευμένες δράσεις, μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν ανάχωμα σε αυτή την ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο.

*Από τον Αύγουστο 2022, το Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας του SolidarityNow χρηματοδοτείται από τα EEA Grants, με διαχειριστή της δωρεάς τους ΣΟΛ Crowe και HumanRights360

Το Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας του SolidarityNow υποστηρίζεται επίσης από τον Δήμο Αθηναίων.