Η Τ. σήμερα δουλεύει, σπουδάζει και ονειρεύεται στην Ελλάδα


Από την Υπηρεσία Απασχολησιμότητας του Κέντρου Αλληλεγγύης Αθήνας*

Η T. από το Μαρόκο είναι μια δραστήρια και δυναμική γυναίκα με πολλές ικανότητες και με ένα μεγάλο χαμόγελο στο πρόσωπό της. Η Τ. υπήρξε ωφελούμενη της υπηρεσίας απασχολησιμότητας του Κέντρου Αλληλεγγύης του SolidarityNow στην Αθήνα αρκετό καιρό. Μαζί με την εργασιακή της σύμβουλο, η νεαρή γυναίκα συμμετείχε σε συνεδρίες συμβουλευτικής εργασίας, εξερευνώντας τον εαυτό της, την πολύπλευρη προσωπικότητά της και τα ποικίλα χαρίσματά της.

Ανάμεσα σε άλλα, η Τ. αγαπά πολύ και τη μαγειρική και έχει μάλιστα τη δική της σελίδα στο Facebook όπου παρουσιάζει νόστιμες, γευστικές δημιουργίες από το Μαρόκο. Ταυτόχρονα, μιλάει πολλές γλώσσες και όνειρό της ήταν να γίνει νοσηλεύτρια. Από την πρώτη στιγμή που μοιράστηκε μαζί μας το όνειρό της, η νοσηλευτική έμοιαζε να ταιριάζει στην Τ. και στην πολύ έντονη επιθυμία της να προσφέρει βοήθεια σε όποιον τη χρειάζεται και στη δυνατότητά της να συμπάσχει και να κατανοεί. Για αυτό τον λόγο, με την υποστήριξη της εργασιακής συμβούλου της υπηρεσίας απασχολησιμότητας η Τ. γράφτηκε σε νυχτερινό Επαγγελματικό Λύκειο (ΕΠΑΛ) για να ακολουθήσει την ειδικότητα της νοσηλευτικής.  Ήδη φοιτά εκεί έναν χρόνο και συνεχίζει με τον ίδιο ενθουσιασμό! Το σχολείο την έχει βοηθήσει πολύ και στα ελληνικά της που γίνονται ολοένα και καλύτερα, όπως διαπιστώσαμε όταν μας επισκέφθηκε τελευταία φορά στο Κέντρο.

Στην επίσκεψή της αυτή επίσης, η Τ. αποδέχθηκε την πρόταση της εργασιακής συμβούλου να κάνει αιτήσεις για εργασία σε θέσεις για διερμηνείς. Έτσι και έγινε. Έγιναν πολλές αιτήσεις για δουλειά σε πολλές οργανώσεις που πραγματοποιούν ανθρωπιστικό έργο, εκεί όπου η πολύγλωσση Τ. θα μπορούσε να συνδυάσει τις γνώσεις της με την ανάγκη της να προσφέρει. Στην αρχή της προσπάθειας δεν είχαμε νέα από τις συνεντεύξεις και η προσπάθειά μας επικεντρώθηκε στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησής της. Και πράγματι η επιμονή και η υπομονή της κέρδισαν.

Όταν μια οργάνωση ζήτησε τη συνδρομή της υπηρεσίας απασχολησιμότητας του Κέντρου στην εύρεση γυναικών – υποψήφιων να εργαστούν ως ψυχο-κοινωνικοί λειτουργοί σε διάφορες γλώσσες, η εικόνα της Τ. ήρθε αμέσως στο μυαλό της εργασιακής συμβούλου, μια και το προφίλ της ήταν κατάλληλο. Η Τ. προτάθηκε χωρίς καμία αμφιβολία. Την τελευταία ημέρα του 2020, ένα επιβεβαιωτικό e-mail της Τ. ότι τα πράγματα πήγαν καλά ήταν ο καλύτερος τρόπος για να ολοκληρωθεί μια απαιτητική, αλλά δημιουργική χρονιά:

«Καλημέρα Εύα,

Ήθελα να σου πω ότι έγινε η συνέντευξη και με διάλεξαν, έτσι χθες έφτιαξα όλα τα χαρτιά που μου ζήτησαν και τους τα έδωσα και εύχομαι όλα να πάνε καλά. Σε ευχαριστώ πολύ και καλή χρονιά…»

*Από το Μάιο 2019, το Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας χρηματοδοτείται από το EEA and Norway Grants, με διαχειριστή της δωρεάς τους HumanRights360 και ΣΟΛ CROWE.  Το ΚΑΑ υποστηρίζεται επίσης από τον Δήμο Αθηναίων.