Το Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας του SolidarityNow επισκέφθηκε την Πέμπτη 28 Ιουλίου, η Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, κατά την πρώτη μέρα άφιξής της στην Ελλάδα όπου και διοργανώθηκε συζήτηση με εκπροσώπους άλλων τριών οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών.
Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του SolidarityNow, Στέλιος Ζαββός, υποδέχθηκε και ξενάγησε την Υπουργό στους χώρους του Κέντρου Αλληλεγγύης Αθήνας και συντόνισε τη συζήτηση με στόχο την ενημέρωση της Υπουργού για την τρέχουσα κατάσταση του μεταναστευτικού στην Ελλάδα, το έργο των συμμετεχουσών οργανώσεων στο πεδίο και τον ρόλο των άλλων ευρωπαϊκών χωρών στη διαχείριση του ζητήματος.
Η διοργάνωση της επίσκεψης έγινε με πρωτοβουλία του Υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας και της Γερμανικής Πρεσβείας στην Ελλάδα και στη συζήτηση παρευρέθηκε ο Γερμανός Πρέσβης στην Ελλάδα, Δρ Ερνστ Ράιχελ. Οι εκπρόσωποι των άλλων τριών οργανώσεων που συμμετείχαν είναι οι: Λευτέρης Παπαγιαννάκης, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, Αλέξανδρος Χρυσόμαλλος, Equal rights beyond borders και Μαρία Μουδάτσου, Praksis.
«Με μεγάλη μας χαρά υποδεχθήκαμε σήμερα στο εμβληματικό μας Κέντρο Αλληλεγγύης στην Αθήνα την Υπουργό Εξωτερικών, κα Μπέρμποκ, όπου είχαμε την ευκαιρία να της παρουσιάσουμε το έργο που πραγματοποιείται σε αυτό στο πλευρό των πιο ευάλωτων συνανθρώπων μας και μαζί με τους εκπροσώπους των άλλων οργανώσεων να την ενημερώσουμε για τα ζητήματα που αφορούν πρόσφυγες και μετανάστες στη χώρα μας, αλλά και να τονίσουμε την αλληλεγγύη με την οποία οι Έλληνες υποδέχονται τους πρόσφυγες τα τελευταία χρόνια και την ανάγκη περαιτέρω έμπρακτης υποστήριξης που χρειαζόμαστε από την Ευρώπη, πάντα στο πνεύμα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και του ευρωπαϊκού οράματος», υπογράμμισε ο κος Ζαββός με την ολοκλήρωση της επίσκεψης.
«Είναι εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι η Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας έκανε συνάντηση με εκπροσώπους ΜΚΟ οι οποίες δραστηριοποιούνται σε θέματα Προσφύγων και Μεταναστών. Με την ευκαιρία αυτή και εκ μέρους του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες ενημερώθηκε για ζητήματα pushbacks, υποδοχής και δυσκολίας πρόσβασης στο άσυλο, την έλλειψη εθνικής πολιτικής για την ένταξη και την ποινικοποίηση της αλληλεγγύης και της δράσης των ΜΚΟ», Λευτέρης Παπαγιαννάκης, Διευθυντής Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες.
«Στη συνάντηση με την Υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, είχαμε την ευκαιρία να αναδείξουμε το θέμα της παντελούς έλλειψης προοπτικών ένταξης αναγνωρισμένων προσφύγων στην Ελλάδα, καθώς και την εφαρμογή μίας πολιτικής αποτροπής μεταναστευτικών ροών, είτε μέσω εμποδίων στην πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου στα νησιά και στην ενδοχώρα, τη στιγμή που οι επιστροφές στην Τουρκία έχουν ανασταλεί, είτε μέσω μίας συστηματικής μείωσης των παροχών για τις υλικές συνθήκες υποδοχής αιτούντων άσυλο. Εκφράσαμε επίσης την ανησυχία μας σχετικά με μία μελλοντική έναρξη επιστροφών αναγνωρισμένων προσφύγων και απορριφθέντων αιτούντων από τη Γερμανία στην Ελλάδα στο πλαίσιο του Δουβλίνου, καθώς αυτό θα συνιστούσε παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων και θα τους/τις εξέθετε σε επαναπροωθήσεις, εκμετάλλευση και απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης», Αλέξανδρος Χρυσόμαλλος, Equal Rights Beyond Borders.
«Εκ μέρους της PRAKSIS, ενημερώσαμε την Υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, για τα ζητήματα που αφορούν στην υποστήριξη των προσφύγων και μεταναστών, τις ανάγκες, τα κενά και τις αδυναμίες κοινωνικής ένταξης όπως διαμορφώνονται κατά την τρέχουσα περίοδο, καθώς και την ανησυχία μας για το άμεσο μέλλον. Υποδοχή, στέγαση, ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, ζητήματα σχετικά με την κεντρική πολιτική στην υποστήριξη των προσφύγων και μεταναστών, ήταν βασικοί άξονες της συζήτησης», Μαρία Μουδάτσου, Αντιπρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου PRAKSIS.