«Θέλω τα παιδιά μου να πάνε σχολείο. Να μάθουν ελληνικά. Θέλω να μάθουν και να κάνουν περισσότερα από μένα». Σαΐντ, 27 ετών, μέλος της κοινότητας των Ροχίνγκια, βρέθηκε στην Ελλάδα και είναι ωφελούμενος μαζί με την οικογένειά του του προγράμματος στέγασης του Solidarity Now.
«Αυτό το δίπλωμα είναι το δώρο γενεθλίων μου!» Σάνα, 22 ετών από το Πακιστάν, ωφελούμενη του Κέντρου Υποστήριξης Προσφύγων στη Θεσσαλονίκη, παρακολούθησε και αποφοίτησε από σεμινάριο ονυχοπλαστικής.
«Ηθελα να μάθω κάτι καινούργιο! Είμαι καθηγήτρια Ιταλικών, όμως επειδή δεν βγαίνουν τα έξοδα, αναγκάζομαι να κάνω και άλλες δουλειές». Θεοδώρα, από την Ελλάδα ωφελούμενη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, αποφοίτησε από το σεμινάριο «IT Essentials» με τη συνεργασία της CISCO Networking Academy.
Οι παραπάνω μαρτυρίες είναι ενδεικτικές της πολύπλευρης δράσης της οργάνωσης Solidarity Now, η οποία μέσα σε πέντε χρόνια ζωής (ιδρύθηκε το 2013) πέτυχε να στηρίξει έμπρακτα μέσα από τα διαφορετικά προγράμματά της περισσότερους από 300.000 ανθρώπους. «Είτε αυτοί ήταν πρόσφυγες στους οποίους προσφέραμε στέγη και αξιοπρεπή διαβίωση είτε μητέρες και παιδιά που χρειάζονταν προστασία, είτε άνεργοι Ελληνες τους οποίους βοηθήσαμε να ξαναβρούν δουλειά», σημείωσε ο πρόεδρος του Solidarity Now Στέλιος Ζαββός. «Για εμάς οι 300.000 άνθρωποι που ωφελήθηκαν απευθείας από τις δράσεις μας δεν είναι ένας αριθμός», επισήμανε η γενική διευθύντρια του οργανισμού Αντιγόνη Λυμπεράκη. «Καθημερινά όλα αυτά τα χρόνια, με αυτούς τους 300.000 ανθρώπους έχουμε χαρεί, συγκινηθεί, φοβηθεί, αγωνιστεί, πετύχει – αυτό που μας ενώνει πάντα είναι ο σεβασμός και η αλληλεγγύη. Γιατί για εμάς, μια ανοικτή κοινωνία ανοχής και ισότητας, προϋποθέτει την ενδυνάμωση όλων των μελών της».
Βασικό κορμό της οργάνωσης αποτελεί η λειτουργία των δύο Κέντρων Αλληλεγγύης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, καθώς και του Κέντρου Υποστήριξης Προσφύγων στη Θεσσαλονίκη. Από το 2016 μέχρι σήμερα, η οργάνωση προσέφερε στέγη και υποστήριξη σε περισσότερους από 7.000 πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, με μακροπρόθεσμο στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητάς τους, την ενδυνάμωση και την αυτονομία τους.
Εδώ θα δείτε το άρθρο