Κέντρο Αλληλεγγύης του SolidarityNow στην Αθήνα:
6.170 άνθρωποι ωφελήθηκαν από 22.085 δωρεάν υπηρεσίες, το διάστημα Ιούνιος 2019-Δεκέμβριος 2020
Έρευνα ικανοποίησης: 92% των ωφελούμενων του Κέντρου δηλώνουν απόλυτα ικανοποιημένοι από τις παρεχόμενες υπηρεσίες
Με το τέλος του 2020, συμπληρώθηκε 1,5 χρόνος από τη δεύτερη φάση χρηματοδότησης της λειτουργίας του Κέντρου Αλληλεγγύης του SolidarityNow στην Αθήνα, από τον χρηματοδοτικό μηχανισμό των ΕΕΑ Grants*.
Μέσα σε αυτό το διάστημα, και σε ένα περιβάλλον που δοκιμάζει διαρκώς τα όρια του, ιδιαίτερα σήμερα με τους περιορισμούς που επιβάλλει η πανδημία του COVID-19, και μεταβάλλει διαρκώς και απρόβλεπτα τα ατομικά, συλλογικά και κοινωνικά δεδομένα, το Κέντρο Αλληλεγγύης της Αθήνας (ΚΑΑ) παραμένει δίπλα σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Προσαρμόζοντας αδιάλειπτα τη λειτουργία του, είτε με φυσική παρουσία είτε εξ αποστάσεως, οι ομάδες του Κέντρου (νομική, κοινωνική, λογιστική, ψυχολογική, απασχολησιμότητας) παρείχαν δωρεάν υπηρεσίες μέσα από 22.085 συνεδρίες σε 6.170 ανθρώπους. Οι υπηρεσίες του Κέντρου Αλληλεγγύης στην Αθήνα παρέχονται ανεξάρτητα από εθνικότητα, καταγωγή, σεξουαλικό προσανατολισμό, θρησκευτική ή πολιτική πεποίθηση Παρακάτω μερικά ενδεικτικά στοιχεία που πιστοποιούν την επιτυχημένη του λειτουργία, μέσα σε αντίξοες συνθήκες και μια από τις τόσες ιστορίες του:
- 32% από τους 758 ωφελούμενους της Υπηρεσίας Απασχολησιμότητας βρήκαν εργασία
- 1166 κοινωνικές παροχές (επιδόματα) εκδόθηκαν για ωφελούμενους της Κοινωνικής Υπηρεσίας.
- 85% είναι το ποσοστό επιτυχίας των υποθέσεων οικογενειακής επανένωσης που διαχειρίστηκε η Νομική Υπηρεσία
Μια υπόθεση οικογενειακής επανένωσης με θετική έκβαση
Ο 9χρονος Σύρος κουρδικής καταγωγής έφτασε στην Ελλάδα ως ασυνόδευτος ανήλικος. Η μητέρα του βοήθησε όλα της τα παιδιά να διαφύγουν τον πόλεμο και σήμερα έχει δυο γιους στη Γερμανία, που πριν λίγες μέρες δέχθηκαν εκεί και τον μικρό αδερφό τους, τον 9χρονο ωφελούμενο του Κέντρου Αλληλεγγύης Αθήνας.
Αυτό ήταν το αποτέλεσμα των συντονισμένων προσπαθειών της νομικής και κοινωνικής υπηρεσίας του Κέντρου Αλληλεγγύης. Οι δύο υπηρεσίες ανέλαβαν από κοινού δράση, όταν ο 9χρονος έφτασε στο Κέντρο, ώστε να εκκινήσουν γρήγορα τις διαδικασίες πρώτα για να του προσφέρουν ένα σταθερό προστατευτικό περιβάλλον και στη συνέχεια για να αναγνωριστεί ως αιτών διεθνούς προστασίας και να αιτηθεί την επανένωσή του με τα αδέρφια του. Η τελική θετική έκβαση της υπόθεσης έγινε γνωστή πριν το τέλος του 2020 και λίγες μέρες μετά ο 9χρονος ταξίδευε για τη Γερμανία για να συναντήσει τα αδέρφια του.
Έρευνα ικανοποίησης των ωφελούμενων του Κέντρου Αλληλεγγύης Αθήνας
Το SolidarityNow αξιολογεί τακτικά τις υπηρεσίες που παρέχονται στο Κέντρο με στόχο τη διαρκή βελτίωσή τους, ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των ανθρώπων και στις κοινωνικές συνθήκες. Αυτός ήταν και ο στόχος της έρευνας που πραγματοποιήθηκε σε δύο κύκλους – Μάιος-Ιούνιος 2020 και Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2020-, μέσω προσωπικών συνεντεύξεων με 315 και 336 ωφελούμενους, αντίστοιχα.
Το 89% των συμμετεχόντων στον 1ο κύκλο και το 92% των συμμετεχόντων στον 2ο κύκλο έρευνας, δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένο από το Κέντρο, τόσο από τις παρεχόμενες υπηρεσίες όσο και από το προσωπικό του. Το Κέντρο Αλληλεγγύης συνεχίζει το έργο του, δηλαδή να βρίσκεται στο πλευρό όλων αυτών που έχουν ανάγκη, έχοντας ως κινητήρια δύναμη μαρτυρίες ωφελούμενων που μας ενθαρρύνουν και μας προτρέπουν να κάνουμε ακόμα περισσότερα:
«Οι άνθρωποι της υπηρεσίας απασχολησιμότητας δεν με έφεραν σε επαφή μόνο με υποψήφιους εργοδότες και εκπαιδευτικά προγράμματα, αλλά με βοήθησαν να βρω μέσα μου ικανότητες που ποτέ δεν θα μπορούσα να φανταστώ ότι έχω. Αυτό είχε θετική επίδραση τόσο στην αξιολόγησή μου από τους εργοδότες όσο και στην αυτοπεποίθησή μου», ωφελούμενη της υπηρεσίας απασχολησιμότητας, από την Ελλάδα.
«Επισκέφθηκα το Κέντρο ενώ ήμουν σε κατάσταση σύγχυσης. Δυο χρόνια μετά, μπορώ να πω ότι ο ψυχολόγος μου και οι συνεδρίες μου μαζί του είναι ο λόγος της ηρεμίας μου σήμερα», ωφελούμενος της ψυχολογικής υπηρεσίας από το Ιράν.
Βρείτε περισσότερα στο σχετικό infographic.
* Από το Μάιο 2019, το Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας χρηματοδοτείται από το EEA and Norway Grants, με διαχειριστή της δωρεάς τους HumanRights360 και ΣΟΛ Crowe. Το ΚΑΑ υποστηρίζεται επίσης από τον Δήμο Αθηναίων.