ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: Εφαρμογή της έννοιας της ασφαλούς τρίτης χώρας στην Ελλάδα

Copyright Giorgos Moutafis for SolidarityNow

27 Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, μεταξύ αυτών και το SolidarityNow, έστειλαν επιστολή στην Επίτροπο της ΕΕ, Ylva Johnasson, ζητώντας τη νόμιμη εφαρμογή της έννοιας της «ασφαλούς τρίτης χώρας».

Μέσω της κοινής επιστολής, οι 27 ΜΚΟ επιθυμούμε να ενημερώσουμε και να εκφράσουμε στην Επίτροπο τις ανησυχίες μας σχετικά με τη συστηματική μη συμμόρφωση της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Οδηγία σχετικά με τις κοινές διαδικασίες για τη χορήγηση και ανάκληση του καθεστώτος διεθνούς προστασίας, όσον αφορά στην έννοια της ασφαλούς τρίτης χώρας.

Οι ελληνικές αρχές ασύλου εφαρμόζουν συστηματικά την έννοια της ασφαλούς τρίτης χώρας που βασίζεται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση 42799/2021 για αιτούντες άσυλο από τη Συρία, το Αφγανιστάν, τη Σομαλία, το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές, με αποτέλεσμα την απόρριψη μεγάλου αριθμού αιτήσεων να απορρίπτονται ως απαράδεκτες και με απόφαση να επιστρέψουν οι αιτούντες στην Τουρκία, χωρίς καμία προοπτική επανεισδοχής.

Η πρακτική εκθέτει τους αιτούντες διεθνή προστασία σε νομικό κενό καθώς δεν τους παρέχεται  πρόσβαση σε ουσιαστική εξέταση των αιτήσεών τους, σε αντίθεση με τη Σύμβασης της Γενεύης και της σχετικής Ευρωπαϊκής Οδηγίας. Οδηγεί επίσης στον αποκλεισμό των ατόμων από τις διαδικασίες υποδοχής, με αποτέλεσμα την αδυναμία πρόσβασης σε αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο και την κάλυψη των βασικών αναγκών διαβίωσής τους, συμπεριλαμβανομένης της υγειονομικής περίθαλψης και της διατροφής.

Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή εδώ.