Οι μαθητές του «Εκπαιδευτικού Κέντρου Ένταξης» του SolidarityNow στη Θεσσαλονίκη που λειτουργεί στο πλαίσιο του προγράμματος HELIOS*, «ρίχνουν φως» στη Δυτική τέχνη.
Για αυτή την πρωτοβουλία που μετέτρεψε τις μαθήτριες και τους μαθητές σε δασκάλους
γράφει ο Νικόλαος Δαλαμπούρας, εκπαιδευτικός.
Μαθήματα πολιτιστικού προσανατολισμού
Σε αυτά τα μαθήματα, στόχος είναι η απόκτηση γνώσεων των ωφελούμενων σχετικά με τη δυτική κουλτούρα σε θέματα που αφορούν τον πολιτισμό. Αυτή τη φορά, οι εκπαιδευτικοί του Κέντρου επιλέξαμε να μιλήσουμε με τους μαθητές μας για τη ζωγραφική στον δυτικό πολιτισμό, αλλά όχι μονομερώς. Εμβαθύναμε στη θεματική προσκαλώντας τους μαθητές να μιλήσουν και να παρουσιάσουν ζωγράφους και ρεύματα από τη χώρα καταγωγής τους και την κουλτούρα τους.
Η προεργασία αφορούσε την εξοικείωση των ωφελούμενων με το λεξιλόγιο που σχετίζεται με τη ζωγραφική και κάποια βασικά καλλιτεχνικά ρεύματα. Έτσι, η πρώτη συνάντηση έγινε με τη συμμετοχή μαθητών τριών τμημάτων και έχοντας ως κεντρικό άξονα τη συνδιδασκαλία και το συνεργατικό πνεύμα.
Αναγέννηση και Διαφωτισμός
Για να εξοικειωθούν οι μαθητές με τη θεματική, τους παρουσιάσαμε βασικά καλλιτεχνικά κινήματα από την εποχή της Αναγέννησης και του Διαφωτισμού μέχρι σήμερα και αναφερθήκαμε σε σημαντικούς πίνακες και καλλιτέχνες ορόσημα για την εποχή τους. Στη συνέχεια, έγινε μία μεγάλη συζήτηση με τη βοήθεια διερμηνείας γύρω από τα διάφορα καλλιτεχνικά ρεύματα. Καταλήγοντας στην 9η τέχνη (κόμικς), μοιράσαμε κόμικς στην τάξη, για να μπορέσουν οι ωφελούμενοι να τα ξεφυλλίσουν και να διαβάσουν πρόχειρα κάποια από αυτά και προτάθηκε η δημιουργία δανειστικής βιβλιοθήκης στο Kέντρο. Η συνάντηση φάνηκε πολύ ενδιαφέρουσα στους/στις μαθητές/τριες καθώς πολλοί/ές γνώριζαν ήδη αρκετές πληροφορίες για τη Δυτική ζωγραφική και στο τέλος της συνάντησης τις είχαν εμπλουτίσει.
Επόμενος στόχος, η αντιστροφή των ρόλων
Αυτό που θέλαμε ήταν να ενεργοποιήσουμε τους ωφελούμενους και να αντιστρέψουμε τους ρόλους. Έτσι, γίναμε εμείς το κοινό για το οποίο έπρεπε να πραγματοποιήσουν οι ίδιοι παρουσιάσεις για την τέχνη. Σε αυτή την κατεύθυνση οι ωφελούμενοι σχημάτισαν ομάδες, κάθε μία ασχολήθηκε με μία μορφή τέχνης με άξονα τη χώρα καταγωγής τους (ζωγραφική, μουσική, ποίηση κ.α.).
Λίγες εβδομάδες μετά…
Γίναμε όλοι μάρτυρες μιας εκπαιδευτικής διαδικασίας με εντυπωσιακά αποτελέσματα! Οι τρεις ομάδες μαθητών έκαναν τρεις παρουσιάσεις με φωτογραφίες και βίντεο μιλώντας για τις τέχνες που διάλεξαν και τους εκπροσώπους τους από τις χώρες καταγωγής τους.
Η πρώτη παρουσίαση αφορούσε το διάσημο Ιρανό ζωγράφο Mahmoud Farshchian παραθέτοντας στοιχεία από τη βιογραφία και τις καλλιτεχνικές επιρροές του.
Η δεύτερη αφορούσε μια σύγχρονη Ιρανή καλλιτέχνιδα (άγνωστη προς το παρόν/φίλη της ωφελούμενης) παραθέτοντας στοιχεία από τη ζωή της, αλλά και τη σύνδεσή της με διάφορα καλλιτεχνικά ρεύματα που αποτέλεσαν επιρροή για αυτήν (στο τέλος η ωφελούμενη δώρισε στο Κέντρο δύο πίνακες που δημιουργήθηκαν για τον σκοπό της παρουσίασης).
Η τρίτη παρουσίαση αφορούσε τους χορούς στο Ιράν παρουσιάζοντας τα διάφορα πολυπολιτισμικά χορευτικά σχήματα της χώρας και τονίζοντας σε κάθε ένα από αυτά κεντρικά σημεία αντιπροσώπευσης και προέλευσής τους.
Με αυτόν τον τρόπο, οι ωφελούμενοι μπήκαν στο ρόλο του εκπαιδευτή-εισηγητή και αλληλοεπίδρασαν με το κοινό με περηφάνια και ενθουσιασμό. Στο τέλος, όλων των παρουσιάσεων, εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους για το όλο εγχείρημα και δήλωσαν πως θα ήθελαν να κάνουν πάλι κάτι ανάλογο, σε διάφορα θέματα που τους ενδιαφέρουν. Ίσως και να μην το αντιλαμβάνονται άμεσα, αλλά τέτοιες δραστηριότητες που ενισχύουν τις δεξιότητές τους τούς ενδυναμώνουν και συμβάλλουν στην ένταξή τους στη νέα τους χώρα.
*To SolidarityNow είναι βασικός εταίρος υλοποίησης του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (IOM Greece), στο πλαίσιο του προγράμματος HELIOS που υλοποιείται με χρηματοδότηση του Υπουργείου Μετανάστευσης & Ασύλου.