ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: «ΚΕΝΤΡΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΠΑΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ»-Κρίσιμες υπηρεσίες σε περισσότερους από 12.000 πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, το 2020


Η δημοσιογράφος Φανή Σοβιτσλή, έγραψε στην εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ την Κυριακή 18 Απριλίου 2021, για το πρόγραμμα του SolidarityNow, «Κέντρα Υποστήριξης Παιδιού και Οικογένειας», και τα σημαντικά αποτελέσματά του για το 2020.

«Πάνω από 3.000 προσφυγόπουλα στα…θρανία»

Η παροχή μη τυπικής εκπαίδευσης, με την εξ αποστάσεως διδασκαλία, σε περισσότερα από 3.000 παιδιά προσφύγων που φιλοξενούνται σε 14 δομές ανά τη χώρα, μεταξύ αυτών και της Θεσσαλονίκης, η προστασία τους από κινδύνους και απειλές μέσα από το περιβάλλον που ζουν, αλλά και δραστηριότητες που είναι αποκλειστικά «γυναικεία υπόθεση», είναι ορισμένες από τις σημαντικότερες υπηρεσίες που προσέφεραν το 2020 τα «Κέντρα Υποστήριξης Παιδιού και Οικογένειας».

Μέσα από τα προγράμματα των Κέντρων, ένα εκ των οποίων λειτουργεί και στη Θεσσαλονίκη, από την κοινωνική οργάνωση SolidarityNow, υποστηρίχθηκαν πάνω από 12.000 πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο τη χρονιά που πέρασε, παρά τις δύσκολες συνθήκες που διαμόρφωσε η πανδημία.

Οι ομάδες πεδίου της οργάνωσης, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας έναντι του κορονοϊού επενέβησαν σε συνολικά 14 δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, στάθηκαν για μία ακόμη χρονιά δίπλα στα παιδιά και τους γονείς τους, παρέχοντάς τους διαρκή ενημέρωση και υποστήριξη. Οι δομές αυτές βρίσκονται σε ολόκληρη την Ελλάδα, ενώ τα προγράμματα αναπτύσσονται σε συνεργασία με τη UNICEF Greece και τον IOM Greece.

Αναφερόμενοι στην υπηρεσία που αφορά τη μη τυπική εκπαίδευση των παιδιών, εκπρόσωποι του SolidarityNow εξηγούν ότι παρά τις δύσκολες συνθήκες, οι ομάδες πεδίου της οργάνωσης συνέχισαν να εργάζονται για την προστασία των παιδιών και την παροχή μη τυπικής εκπαίδευσης, συνδυάζοντας την παρουσία τους στο πεδίο με εξ αποστάσεως παροχή υπηρεσιών για να διασφαλιστεί η πρόσβαση των ωφελούμενων σε αυτές.

Αναφορικά με το πρόγραμμα «Κέντρα Υποστήριξης Παιδιού και Οικογένειας» τονίζουν ότι το 2020, ήταν ο τέταρτος χρόνος υλοποίησης του παρά τις πρωτόγνωρες δυσκολίες και προκλήσεις της περασμένες χρονιάς, οι ομάδες του προγράμματος κατάφεραν να προσφέρουν υπηρεσίες σε 14 ανοιχτές δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στην ηπειρωτική Ελλάδα, υποστηρίζοντας περισσότερους από 12.000 πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο.

Κομβικής σημασίας για τα παιδιά των προσφύγων ήταν το γεγονός ότι παρά τις δύσκολες συνθήκες, οι ομάδες του SolidarityNow συνέχισαν να εργάζονται για την προστασία των παιδιών και την παροχή μη-τυπικής εκπαίδευσης, συνδυάζοντας την παρουσία τους με εξ αποστάσεως παροχή υπηρεσιών για να διασφαλιστεί η πρόσβαση των ωφελούμενων σε αυτές.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά, γυναίκες και οικογένειες, υποστηρίζοντάς τους στις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης που αντιμετωπίζουν στις δομές και στην ανάγκη για την εξασφάλιση ενός καλύτερου μέλλοντος.

Τα αποτελέσματα του προγράμματος με αριθμούς

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του προγράμματος, ο συνολικός αριθμός των ωφελούμενων ανήλθε σε 12.572 άτομα, από τα οποία 6.242 είναι παιδιά και 6.285 ενήλικες.

Μέλη των ομάδων πεδίου αναφέρουν ότι κάθε περίπτωση είναι μοναδική και πως ανάλογα με τα ζητήματα, οι ομάδες ανταποκρίνονται σε περιστατικά έκτακτης ανάγκης, ενώ παράλληλα παρέχουν καθημερινή υποστήριξη. «Η νέα πρόκληση που παρουσιάστηκε το 2020 είχε, φυσικά, σχέση με τον COVID-19 ωστόσο καταφέραμε να ανταποκριθούμε άμεσα και αποτελεσματικά στη συγκυρία υποστηρίζοντας τους πιο ευάλωτους ακόμη και όταν βρίσκονται σε καραντίνα» επισημαίνουν χαρακτηριστικά».

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του προγράμματος:

  • 3134 παιδιά είχαν πρόσβαση σε υπηρεσίες προστασίας.
  • 330 ασυνόδευτα ανήλικα και 90 άνθρωποι με ειδικές ανάγκες υποστηρίχθηκαν από τις κατάλληλες υπηρεσίες.
  • 214 επιζώντες σεξουαλικής και έμφυλης βίας έλαβαν εξειδικευμένη υποστήριξη και φροντίδα.
  • 3052 παιδιά και 1599 ενήλικες συμμετείχαν σε μαθήματα μη-τυπικής εκπαίδευσης.
  • 2241 γυναίκες και κορίτσια υποστηρίχθηκαν από τους Ειδικούς Χώρους για τις Γυναίκες. Εκεί δραστηριοποιήθηκαν με διάφορους τρόπους, ενώ δημιούργησαν ομάδες όπου άνοιγαν συζητήσεις για όλα τα θέματα που τις απασχολούν.
  • 2201 ενήλικες και παιδιά έλαβαν νομική υποστήριξη.
  • 3337 ενήλικες και παιδιά έλαβαν ψυχολογική υποστήριξη.

Η εκπαίδευση δεν μπορεί να περιμένει….

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η παρουσία των ομάδων πεδίου, φυσική εξ αποστάσεως, υπήρξε και εξακολουθεί, όπως αναφέρουν τα μέλη της, να είναι καθοριστική για τη διατήρηση της επαφής με τις κοινότητες των προσφύγων και την καταπολέμηση του αισθήματος απομόνωσης που προκαλείται από τους περιορισμούς της κίνησης.

«Το 2020, ένα έτος στη διάρκεια του οποίου η πρόσβαση στο σχολείο ήταν στην καλύτερη περίπτωση προβληματική, η παροχή μη-τυπικής εκπαίδευσης δεν σταμάτησε. Οι εκπαιδευτικοί δημιούργησαν καινοτόμα και πολύγλωσσα εργαλεία και μεθόδους για να συνεχίσουν να βρίσκονται δίπλα στα παιδιά, ώστε να συνεχίσουν την εκπαιδευτική τους πορεία», επισημαίνουν τα στελέχη του SolidarityNow.

Υπενθυμίζουν μάλιστα πως το πρόγραμμα συνεχίζεται και το 2021 επικεντρωμένο στην προστασία και εκπαίδευση παιδιών σε 14 τοποθεσίες σε όλη την Ελλάδα. «Το SolidarityNow συνεχίζει για 5η χρονιά, το πρόγραμμα «Κέντρα Υποστήριξης Παιδιού και Οικογένειας». Το 2020 μάθαμε να περιμένουμε το απροσδόκητο, το 2021, οι ομάδες μας συνεχίζουν να καταβάλλουν τις προσπάθειές τους για την παροχή ολιστικής προστασίας των παιδιών και μη τυπικών εκπαιδευτικών υπηρεσιών», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

————————–

*To πρόγραμμα «Κέντρα Υποστήριξης Παιδιού και Οικογένειας» υποστηρίζεται από τη UNICEF Greece και τον IOM Greece, με τη χρηματοδότηση της Ε.Ε..