Να δημιουργήσουμε μία κοινωνία αποδοχής!


Η Δήμητρα Σαραντοπούλου, κοινωνιολόγος στη δομή φιλοξενίας προσφύγων του SolidarityNow στο Πόρτο Χέλι, μιλά για την ιστορία όπως τη βιώνει από την άλλη πλευρά – αυτήν του ανθρώπου που προσπαθεί να βοηθήσει, να συμπαρασταθεί και να προσφέρει στους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη.

Σήμερα, στη δομή φιλοξενίας της οργάνωσης, ζουν 350 πρόσφυγες, Κουρδικής και Αραβικής καταγωγής.

Μέλος μιας ομάδας με κοινό όραμα

Η Δήμητρα αποτελεί μέλος της ομάδας του SolidarityNow που ασχολείται με την εκπαίδευση και τις δραστηριότητες που παρέχονται στους πρόσφυγες -και η οποία αποτελείται από την ίδια, μια φιλόλογο, έναν γυμναστή κι ένα διερμηνέα. Για τη Δήμητρα και την υπόλοιπη ομάδα, ο στόχος είναι ένας και είναι σαφής: «Να δημιουργήσουμε μία μικρή κοινωνία βασισμένη στις αρχές της ανεκτικότητας και της αποδοχής, ώστε να συνυπάρχουν σε αυτή διαφορετικές κουλτούρες και πολιτισμικές συνήθειες».

Η διαφορετική καθημερινότητα αυτής της δουλειάς

«Είναι τόσα πολλά αυτά που έχω να πω για την καθημερινότητά μας, για το έργο που κάνουμε, για όλα αυτά που νοιώθουμε, που πραγματικά δεν μπορώ απλά να τα περιγράψω με λόγια. Νιώθω τρομερή ευγνωμοσύνη που μου δόθηκε αυτή η ευκαιρία. Προσπαθώ κι εγώ και όλη η υπόλοιπη ομάδα για έναν καλύτερο κόσμο. Δεν υπάρχει καλύτερο συναίσθημα από το να ξέρεις ότι μία ακόμη μέρα, έκανες έναν άνθρωπο έστω για λίγη ώρα ευτυχισμένο.

Ο βασικός ρόλος μου ως κοινωνιολόγου είναι να ερευνήσω και να καταγράψω την αλληλεπίδραση της κοινωνία μας με τις νέες κουλτούρες, οι οποίες διέπονται από διαφορετικούς δεσμούς, νόμους και θρησκείες.

Παράλληλα, καθήκον μου είναι να προσπαθήσω να εντάξω στην καθημερινότητα αυτών των ανθρώπων νέους θεσμούς, οι οποίοι θα συμβάλλουν στην ομαλότερη ένταξή τους στην κοινωνία υποδοχής ή/και φιλοξενίας τους. Έτσι, κατόπιν προσπαθειών, καταφέραμε να δημιουργήσαμε στη δομή φιλοξενίας, ένα μικρό σχολείο. Όλη η ομάδα, με αγάπη γι’ αυτό που κάνουμε, με επιμονή και υπομονή, καταφέραμε να υλοποιήσουμε κάτι που στην αρχή το θεωρούσαμε ακατόρθωτο! Έχουμε διακρίνει τους φιλοξενούμενους σε ηλικιακές ομάδες κι έχουμε δημιουργήσει ένα τέτοιο πρόγραμμα ώστε να μπορούμε να απασχολούμε όλες τις ομάδες ταυτόχρονα και για όσο περισσότερο μπορούμε.

Στο σχολείο, οι μαθητές-φιλοξενούμενοι διδάσκονται αγγλικά αλλά και ελληνικά, ενώ έχει παραχθεί ένα εγχειρίδιο για το τί πρέπει να γνωρίζει ένας πρόσφυγας, στα Αραβικά και Κουρδικά. Επίσης, πραγματοποιούμε γυμναστικές δραστηριότητες, έχοντας δημιουργήσει ομάδες βόλεϊ, μπάσκετ και ποδοσφαίρου, ενώ βέβαια μεριμνούμε για τα παιδιά με δραστηριότητες ζωγραφικής, τραγούδια και χορό. Μαζί τους γινόμαστε κι εμείς παιδιά!».

Γιατί προσπαθώ

«Για να πιάσουν το νήμα της ζωής τους από την αρχή. Εντάχθηκα στην ομάδα της οργάνωσης Solidarity Now, η οποία προσπαθεί για τα αυτονόητα αγαθά προς τους ανθρώπους σε ανάγκη: μία αξιοπρεπή στέγη, ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και τροφή, ευκαιρίες για ενσωμάτωση στην ελληνικά κοινωνία, εκπαίδευση».

Μέρος του μέλλοντος είναι και το παρόν

«Δεν θέλω να σκέφτομαι το μέλλον, προτιμώ το παρόν. Θέλω μόνο να είμαι σε θέση να συνεχίσω να προσφέρω δύναμη, κουράγιο και στήριξη σε αυτούς που το έχουν πραγματικά ανάγκη».

*To Πρόγραμμα Στέγασης & Φιλοξενίας υλοποιείται από το SolidarityNow με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και τη χρηματοδότηση της ΕΕ.