Νομική υποστήριξη από το Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας, για την αποκατάσταση μιας ακόμα αδικίας

Copyright Lambros Papanikolatos

από το Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας του SolidarityNow

Η κυρία Α.Ρ. είναι μια νέα Ελληνίδα, εργαζόμενη με καθεστώς μερικής απασχόλησης, που ζει με τον Έλληνα σύντροφό της σε μισθωμένη κατοικία στην Αθήνα. Ένα ξαφνικό πρόβλημα υγείας του συντρόφου της -απώλεια όρασης- τους οδήγησε σε δεινή οικονομική κατάσταση. Οι οφειλές που συνέχισαν να τρέχουν σε συνδυασμό με τις διαρκείς πιέσεις των δανειστών, είχε ως αποτέλεσμα το ζευγάρι να αποκτήσει προβλήματα ψυχικής υγείας. Υπό αυτές τις συνθήκες, μετατράπηκαν από τη μία μέρα στην άλλη από αξιοπρεπείς μισθωτές σε θύματα της εκμισθώτριας τους, η οποία δεν δίσταζε να τους στέλνει απειλητικά μηνύματα, να τους εξυβρίζει, να τους συκοφαντεί, ακόμα και να εισέρχεται στη μισθωμένη οικία τους εντελώς παράνομα. Μάλιστα, έφτασε στο σημείο να τους φωνάζει σε κοινόχρηστο χώρο της πολυκατοικίας με σκοπό να τους εκθέσει σε όλη τη γειτονιά. Ο λόγος για τον οποίο έκανε όλες αυτές τις παράνομες πράξεις ήταν η μικρή καθυστέρηση λίγων ημερών καταβολής μηνιαίων μισθωμάτων.

Γι’ αυτό η Α.Ρ. απευθύνθηκε στο Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας (KAA) του SolidarityNow, προκειμένου να λάβει νομική υποστήριξη και να θέσει ένα τέλος στην πολύμηνη άκρως προσβλητική συμπεριφορά της εκμισθώτριας.

Αρχικά, παρασχέθηκε στο ζευγάρι νομική συμβουλευτική και τους δόθηκαν λεπτομερείς εξηγήσεις σχετικά με τα νόμιμα δικαιώματά τους ως ενοικιαστών. Έπειτα, έγινε η διαμεσολάβηση με την εκμισθώτρια και τον πληρεξούσιο δικηγόρο της, η οποία σταμάτησε αμέσως την παράνομη συμπεριφορά της. Μετά από πολλές προσπάθειες και πολύμηνη παροχή νομικών υπηρεσιών, η υπόθεση της ωφελούμενης επιλύθηκε οριστικά με την ομαλή και εξωδικαστική λύση της μίσθωσης.

*Από τον Αύγουστο 2022, το Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας του SolidarityNow χρηματοδοτείται από τα EEA Grants, με διαχειριστή της δωρεάς τους ΣΟΛ Crowe και HumanRights360

**Το Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας του SolidarityNow υποστηρίζεται επίσης από τον Δήμο Αθηναίων.