Οι πρόσφυγες της Ελευσίνας συμμετέχουν και επιβραβεύονται!


Τα παιδιά μας από τη δομή φιλοξενίας Ελευσίνας ζωγράφισαν – κυριολεκτικά και μεταφορικά! Και βραβεύτηκαν γι’ αυτό!

Από τις 14 έως τις 16 Οκτωβρίου η Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής διοργάνωσε την 3η Έκθεση Πολιτισμού με τίτλο “Παλιές πατρίδες και νέες”, στο χώρο της παλιάς Ελαιουργικής στην Ελευσίνα.

Στην εκδήλωση έλαβαν μέρος οι τοπικές πολιτιστικές οργανώσεις και σύλλογοι, καθώς και μουσικοχορευτικά συγκροτήματα. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης και του σκοπού της, η οργανωτική επιτροπή ήρθε σε επαφή με το SolidarityNow και μας ζητήθηκε η συμμετοχή των 280 περίπου προσφύγων του καταυλισμού της Ελευσίνας, στον οποίο η οργάνωσή μας δραστηριοποιείται με πρόγραμμα Κινητών Μονάδων – Blue Dots (με την υποστήριξη της UNICEF) και αφορά σε παροχή βασικών πρακτικών πληροφοριών και ψυχοκοινωνική στήριξη, στην εύρεση και ταυτοποίηση ασυνόδευτων ανηλίκων, στη δημιουργία χώρων φιλικών προς τα παιδιά και στην ανάπτυξη χώρων ειδικών για θηλασμό («γωνιές θηλασμού») και τέλος στην παροχή φροντίδας σε μητέρες και νεογνά (νεογνική και μεταγεννητική φροντίδα) και συμβουλευτική υποστήριξη.

Ανταποκριθήκαμε με μεγάλη χαρά στο κάλεσμα αυτό και όλοι μαζί αναλάβαμε να προετοιμάσουμε δραστηριότητες όπου πρωταγωνιστές ήταν τα παιδιά της δομής φιλοξενίας: μια έκθεση ζωγραφικής με θέμα “Παλιές και νέες πατρίδες” καθώς και την παρουσίαση ενός παραδοσιακού τραγουδιού από τη χορωδία των παιδιών του καταυλισμού. Μάλιστα, οι μικροί φιλοξενούμενοί μας ανέλαβαν να σημάνουν την έναρξη των εκδηλώσεων, με τη χαρακτηριστική και συμβολική κοπή της κορδέλας.

Η εκδήλωση σημείωσε μεγάλη επιτυχία, ενώ η συμμετοχή του κόσμου ήταν συγκινητική. Για τη συμμετοχή και την προσπάθειά τους, οι πρόσφυγες βραβεύτηκαν όπως και όλοι οι συμμετέχοντες φορείς. Το σημαντικότερο δε της βραδιάς ήταν ότι ο περιφερειάρχης δεσμεύτηκε ότι, σε συνεργασία με τον ΟΑΣΑ, θα βελτιώσει τη μετακίνηση των προσφύγων από και προς τη δομή φιλοξενίας που αυτή τη στιγμή συμβαίνει μόνο μία φορά την ημέρα και μάλιστα με πούλμαν των ΕΛΠΕ.

Θερμά συγχαρητήρια τόσο στην Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής για την πρωτοβουλία και το κάλεσμα όσο και στην ομάδα του SolidarityNow και τους πρόσφυγες της δομής φιλοξενίας Ελευσίνας για την ανταπόκριση και την άψογη προετοιμασία τους!