Ολένα από την Ουκρανία: Η αίσθηση του πόνου και η ζωντανή ελπίδα


Η 38χρονη Ολένα από την Ουκρανία, εγκατέλειψε ακριβώς πριν έναν χρόνο μαζί με την οικογένειά της, την πόλη Bucha της περιφέρειας του Κιέβου όπου και ζούσε, μετά την εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία.

Το ταξίδι προς την ειρήνη της Ολένας και των δύο ανήλικων παιδιών της είχε αφετηρία τη Μολδαβία και τελικό προορισμό την Ελλάδα. Στη χώρα μας έφτασαν στις 14 Απριλίου 2022. Στην πατρίδα της άφησε τον σύζυγό της, που υπηρετεί στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, και μια ολόκληρη ζωή γεμάτη πινέλα, χρώματα, δημιουργία. Γιατί η Ολένα (Ελένη στα ελληνικά) είναι αυτό που λέει και το όνομά της, το λαμπερό φως! Δραστήρια, γεμάτη όρεξη, επιχειρηματίας και ζωγράφος.

Στη νέα της προσωρινή πατρίδα, όπως τονίζει, τη γνωρίζουμε κι εμείς. Την περιμένουμε, μια ηλιόλουστη μέρα του Φεβρουαρίου, στο Κέντρο Υποστήριξης Προσφύγων του SolidarityNow στη Θεσσαλονίκη, λίγες μέρες πριν τη θλιβερή επέτειο του ενός χρόνου από την έναρξη του πολέμου.

Στο Κέντρο, η Ολένα και τα παιδιά της συμμετέχουν ενεργά σε όλες τις ειδικά διαμορφωμένες δράσεις για Ουκρανούς πρόσφυγες που διοργανώνονται εκεί από το έμπειρο προσωπικό της οργάνωσης. Συγκεκριμένα, μέσω του προγράμματος “UNICEF Ukraine Response CP Programme”, η Ολένα έχει προσαρμοστεί πολύ γρήγορα στην ελληνική κοινωνία, μαθαίνει την ελληνική γλώσσα, συμμετέχει σε ομάδες ενδυνάμωσης γυναικών και δράσεις γνωριμίας με την πόλη και τον πολιτισμό, παρακολουθεί συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και ειδικά σχεδιασμένα σεμινάρια για την υποστήριξη των Ουκρανών. «Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά το SolidarityNow για την ευκαιρία που μας δίνει μέσω των πολλαπλών δράσεων που συμμετέχουμε, να κρατάμε ζωντανό το στοιχείο του πολιτισμού μας στη ζωή μας»!

«Οι τραγικές εικόνες του πολέμου σου δίνουν από την μία πλευρά την αίσθηση του πόνου, ενώ από την άλλη καταλαβαίνεις τι θα πει αγωνιστής και να υπερασπίζεσαι τη πατρίδα σου».

Και η ζωή δεν σταματά. Οι συνθήκες που βιώνει η ίδια και η οικογένειά της είναι σαν να την πεισμώνουν και ευτυχώς δεν παραιτείται από τα όνειρά της. Συνεχίζει να ζωγραφίζει όχι μόνο γιατί θέλει να είναι αυτή η δουλειά της, αλλά γιατί έτσι εκφράζεται όπως περιγράφει και το να μπορεί να το κάνει είναι πολύ σημαντικό για αυτήν. Όπως μας λέει, «οι πίνακες είναι εικόνες του δημιουργού τους».

Όταν είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί τον άντρα της, αντίκρισε τραγικές εικόνες βομβαρδισμένων πόλεων και ισοπεδωμένων περιοχών. Αισθάνεται ιδιαίτερα περήφανη για τους συμπατριώτες της, που είναι αληθινοί αγωνιστές, δεν έχουν εγκαταλείψει την χώρα τους,  ούτε έχουν χάσει το κουράγιο τους και στέκονται ακόμα όρθιοι και πολεμούν. Η ευχή της δεν είναι άλλη από τη λήξη του πολέμου που θα σημάνει και την ένωση της οικογένειάς της!

Δείτε το έργο της Ολένα στην ιστοσελίδα της, https://www.moskvinova.art/t-en, καθώς και το κομμωτήριο που διατηρεί έως σήμερα στην Ουκρανία, εδώ.

*Το πρόγραμμα “Ukrainian Response-CP” υλοποιείται από το SolidarityNow με τη στήριξη και χρηματοδότηση της UNICEF Greece και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

**Η λειτουργία του Κέντρου Υποστήριξης Προσφύγων υποστηρίζεται από τη UNICEF Greece.