Ο δρόμος προς το φως περνούσε μέσα από το Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας για την 57χρονη Ελληνίδα


από το Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας του SolidarityNow

 Μια σημαντική υπόθεση που κλήθηκε να χειριστεί η ομάδα της κοινωνικής υπηρεσίας του Κέντρου Αλληλεγγύης Αθήνας (ΚΑΑ) του SolidarityNow τους τελευταίους μήνες, ήταν αυτή της 57χρονης Ελληνίδας που στο παρελθόν ήταν συστηματικά θύμα κακοποίησης από στενούς συγγενείς της.

H Ε.Κ. ήταν αναγκασμένη, σχεδόν όλα τα χρόνια της ζωής της, να μένει κυρίως μέσα στο σπίτι, δεν είχε την ευκαιρία να γίνει φοιτήτρια, ούτε είχε την άδεια να εργαστεί. Μετά από δεκαετίες περιορισμών και μοναξιάς, βρήκε τη δύναμη να απευθυνθεί στο Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας, σε μια προσπάθεια να κερδίσει πίσω τη ζωή της, περπατώντας σε έναν δρόμο με φως και αντιμετωπίζοντας τους οικονομικούς, κοινωνικούς και ψυχολογικούς στραγγαλισμούς που είχε υποστεί.

Στο Κέντρο, αφού έγινε ενδελεχής μελέτη και αξιολόγηση των αναγκών της από την Κοινωνική υπηρεσία, παραπέμφθηκε στην Ψυχολογική υπηρεσία για να ενδυναμωθεί, να χτίσει βήμα-βήμα την αυτοεκτίμησή της και να πραγματοποιήσει μικρά αλλά αποφασιστικά βήματα, ώστε να γίνει ένας κοινωνικά ενεργός άνθρωπος.

Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, η Ε.Κ σημείωσε τεράστια  πρόοδο, γεγονός που επέτρεψε στην υπηρεσία Απασχολησιμότητας να παρέμβει και να υποστηρίξει την προσπάθειά της να αναζητήσει ενεργά εργασία. Με συντονισμένες προσπάθειες των υπηρεσιών Κοινωνικής και Λογιστικής υποστήριξης, η ωφελούμενη κατάφερε να επιλύσει οικονομικά και περιουσιακά ζητήματα και να γίνει δικαιούχος του ΚΕΑ (ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα).

Δυστυχώς, η πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών που αύξησε την αντικειμενική (εκτιμώμενη) αξία ακινήτων στην πόλη της Αθήνας, είχε ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό της Ε.Κ., μαζί με χιλιάδες άλλους δικαιούχους, από το πρόγραμμα ΚΕΑ.

Για αυτό το θέμα, το SolidarityNow μέσω του Τμήματος Συνηγορίας δημοσίευσε δελτίο τύπου, φέρνοντας στο φως αυτή την «αδικία». Μετά την ανάδειξη του θέματος, ανεξάρτητη βουλευτής ενημέρωσε την οργάνωση ότι υπέβαλε σχετική ερώτηση στον Υπουργό Οικονομικών ζητώντας παρέμβαση και λύση, ώστε τα πιο ευάλωτα μέλη της κοινωνίας να μπορούν να συνεχίσουν να επωφελούνται από το ΚΕΑ, ανεξάρτητα από τις πρόσφατες αλλαγές στη φορολογική πολιτική.

*Από τον Αύγουστο 2022, το Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας χρηματοδοτείται από τα EEA Grants με διαχειριστή της δωρεάς τους ΣΟΛ Crowe και HumanRights360.

**Το Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας υποστηρίζεται επίσης από τον Δήμο Αθηναίων.