Άρθρο: Ο Moe και η Somayeh από το Ιράν γράφουν για τη Mahsa Amini και ζητούν την υποστήριξη όλων προς τον Ιρανικό λαό

Photo by Chris McGrath/Getty Images

Ένα άρθρο του Moe Hashemi και της συντρόφου του, Somayeh Nemati από το Ιράν.

Ο Moe και η Somayeh έφτασαν στην Ελλάδα πρόσφυγες και έζησαν στη χώρα για μερικά χρόνια.

Ο Moe εργάστηκε στο SolidarityNow ως διερμηνέας και δημιουργός οπτικοακουστικού υλικού για μεγάλο χρονικό διάστημα και τώρα ζει στην Ολλανδία, εκεί όπου και ξαναβρέθηκε με τον πατέρα του μετά από πολλά χρόνια. Το ζευγάρι έγραψε το άρθρο για να παρουσιάσει την κατάσταση στο Ιράν και τη σημασία των τρεχουσών διαδηλώσεων μετά το φρικτό γεγονός του θανάτου της 22χρονης Mahsa Amini. Εμείς, στο SolidarityNow, δημοσιεύουμε το άρθρο των δυο αγαπημένων μας φίλων σε μια προσπάθεια να υποστηρίξουμε και έτσι τον Ιρανικό λαό που αγωνίζεται για ελευθερία και ισότητα.

Η Mahsa Amini, μια 22χρονη γυναίκα από το Ιράν, βρισκόταν στην Τεχεράνη όταν συνελήφθη από την ονομαζόμενη «αστυνομία ηθών» επειδή δεν φορούσε κατάλληλα το χιτζάμπ της.

Λίγο μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Ρουχολάχ Χομεϊνί κατά τη διάρκεια της ιρανικής επανάστασης του 1979, το χιτζάμπ έγινε υποχρεωτικό και η αστυνομία ηθών ήταν επιφορτισμένη με την επιβολή αυτού και άλλων περιορισμών. Το χιτζάμπ είναι υποχρεωτικό να φοριέται από όλες τις γυναίκες στο Ιράν, ανεξαρτήτως θρησκείας ή εθνικότητας.

Αυτή ήταν η κατηγορία για την 22χρονη Mahsa – ότι παραβίασε τον νόμο σχετικά με το χιτζάμπ, μη καλύπτοντας πλήρως κάθε τρίχα του κεφαλιού της. Για αυτό συνελήφθη και στη συνέχεια ξυλοκοπήθηκε, με τα σοβαρά τραύματα που της προκλήθηκαν να οδηγούν στο θάνατό της. Το γεγονός αυτό πυροδότησε θυμό και οργή με αποτέλεσμα ο κόσμος να βγει στους δρόμους για να διαμαρτυρηθεί.  (…)

Πρόκειται κυρίως για μια γυναικεία επανάσταση, ενάντια στον αυταρχισμό, στην καταστολή και στη βία του καθεστώτος, υποστηριζόμενη από χιλιάδες ανθρώπους, που διαμαρτύρονται και κόβουν τα μαλλιά τους, για να δηλώσουν την υποστήριξή τους στις γυναίκες και στον κοινό σκοπό, που δεν είναι άλλος από τη δικαιοσύνη, την ισότητα, την ελευθερία.(…)

Το κράτος προσπάθησε να καταπιέσει το κίνημα, σκοτώνοντας και συλλαμβάνοντας ανθρώπους και μπλοκάροντας την επικοινωνία τους μέσω του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Αυτές οι προσπάθειες απέτυχαν, καθώς άνθρωποι σε όλο τον κόσμο υποστηρίζουν τον ιρανικό λαό, διαμαρτύρονται στους δρόμους ή στο διαδίκτυο με διάφορους τρόπους, ανάμεσά τους ανώνυμοι χάκερς των Ιρανικών υπηρεσιών καθώς και ο Έλον Μασκ που παρείχε δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο στον Ιρανικό λαό.

Οι Ιρανές και οι Ιρανοί είναι σήμερα πιο ενωμένοι από ποτέ.

Ο λαός περιμένει υποστήριξη, οι δυτικές κυβερνήσεις θα πρέπει να σταματήσουν την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, θα πρέπει να ανακαλέσουν τους πρέσβεις τους και να κλείσουν τις ιρανικές πρεσβείες στις χώρες τους. Ο Ιρανικός λαός γράφει την ιστορία του και χρειάζεται υποστηρικτές.

Είναι ώρα για αλλαγή, υποστηρίξτε μας!