
Η ωφελουμένη της Υπηρεσίας Απασχολησιμότητας του Κέντρου Υποστήριξης Προσφύγων (Blue Refugee Center) του SolidarityNow στη Θεσσαλονίκη, Ζεϊνάμπ Ρασούλι από το Ιράν, μίλησε στη δημοσιογράφο Εύη Σαλτού από την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, για το ζαχαροπλαστείο που κατάφερε να ανοίξει στη Θεσσαλονίκη.
Πρόσφυγες που έγιναν…επιχειρηματίες
“Δεν ήταν εύκολο να ανοίξω ένα ζαχαροπλαστείο στη Θεσσαλονίκη, αλλά πιστεύω ότι αν κάτι το θέλεις πολύ και έχεις τη σωστή καθοδήγηση, τελικά μπορεί να το πετύχεις”, εξηγεί η Ζεϊνάμπ.
Εγκατέλειψαν την πατρίδα τους αφήνοντας πίσω τα σπίτια, τις δουλειές τους και γενικότερα μια ζωή που είχαν χτίσει με κόπο και ιδρώτα. Φτάνοντας στην Ελλάδα και παρά τις αντιξοότητες αρκετοί είναι εκείνοι οι πρόσφυγες οι οποίοι κυνηγούν το ελληνικό (επαγγελματικό) όνειρό τους. Πριν από περίπου πέντε χρόνια, πήρε τα δύο της παιδιά και ξεκίνησε το δύσκολο ταξίδι για την Ευρώπη. Πίσω της άφησε μία ζωή στο Ιράν, που τα τελευταία χρόνια είχε γίνει επικίνδυνη. Η Ζεϊνάμπ Ρασούλι, μονογονέας, με καταγωγή από το Αφγανιστάν, έφτασε αρχικά στη Λέσβο απ’ όπου την επόμενη κιόλας ημέρα έφυγε για την Αθήνα. Για περίπου οχτώ μήνες έμεινε στην πρωτεύουσα και στη συνέχεια φιλοξενήθηκε με τα παιδιά της σε ξενώνα γυναικών στη Θεσσαλονίκη. Στο Ιράν εργαζόταν για δύο χρόνια σε ζαχαροπλαστείο, επάγγελμα που ήθελε να ασκήσει και στην Ελλάδα, αλλά δεν ήταν εξαρχής εφικτό. Η ευκαιρία, όμως, της δόθηκε όταν ο επίσης πρόσφυγας, κουρδικής καταγωγής Λονγκμάν, την προσέλαβε στο εργαστήριο ζαχαροπλαστικής, που ο ίδιος είχε ανοίξει στη Θεσσαλονίκη στα τέλη του 2019. Εκείνος κατάφερε μέσα σε σχεδόν τρία χρόνια να ξαναχτίσει την “Αυτοκρατορία” του, όπως χαρακτηριστικά λεγόταν το ζαχαροπλαστείο της οικογένειάς του στο Ιράν.
“Εργαζόμουν στο εργαστήριο του Λονγκμάν, όταν μου πρότεινε να συνεργαστούμε και να ανοίξουμε ένα ζαχαροπλαστείο στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Ήταν η ευκαιρία που περίμενα. Δεν ήταν εύκολο, αλλά πιστεύω αν κάτι το θέλεις πολύ και έχεις τη σωστή καθοδήγηση τελικά μπορεί να
το πετύχεις”, εξηγεί στα ΝΕΑ η Ζεϊνάμπ.
Και τελικά τα κατάφερε και τον περασμένο Μάιο άνοιξαν μαζί το “Laadeh”, που σημαίνει “μέρος με άφθονα παραδοσιακά, σπιτικά προϊόντα” στο κέντρο της πόλης, που πλέον έχει γίνει σημείο αναφοράς για τα ιρανικά γλυκά και το παγωτό με γεύσεις από την πατρίδα, όπως το παγωτό σαφράν.
Στήριξη από το Blue Refugee Center.
Τόσο η Ζεϊνάμπ όσο και ο Λονγκμάν οφείλουν ένα κομμάτι της επαγγελματικής τους επιτυχίας στην υποστήριξη που έλαβαν από την Υπηρεσία Απασχολησιμότητας του Blue Refugee Center, του SolidarityNow στη Θεσσαλονίκη που λειτουργεί από το 2016. Η υπηρεσία στηρίζει πρόσφυγες και
αιτούντες άσυλο, οι οποίοι επιθυμούν να εργαστούν ή/και να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους με σκοπό να αυξήσουν τις πιθανότητες καλύτερων ευκαιριών στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα. Μάλιστα, από πέρυσι ξεκίνησε να παρέχεται η υπηρεσία της υποστήριξης ανθρώπων που επιθυμούν να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση.
Πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο στηρίζουν τις ελπίδες για το μέλλον τους στις δεξιότητες και την εργασιακή τους εμπειρία. Μάλιστα, οι δεξιότητες αυτές αποτελούν ένδειξη του τρόπου, με τον οποίο μπορούν να συνεισφέρουν τόσο στις κοινότητές τους, όσο και στην ελληνική αγορά εργασίας.
Εργασιακή εμπειρία και δεξιότητες.
Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες από τον Απρίλιο έως τον Μάιο του 2021, συνέλεξε στοιχεία και κατέγραψε το επίπεδο εκπαίδευσης, την εργασιακή εμπειρία και τις δεξιότητες των αιτούντων άσυλο και αναγνωρισμένων προσφύγων στα νησιά της Λέσβου, της Χίου, της Σάμου, της Κω, της Λέρου, της Ρόδου και της Τήλου.
Οπως προκύπτει από την καταγραφή, πολλοί από τους ερωτηθέντες προτού εγκαταλείψουν την πατρίδα τους ήταν ελεύθεροι επαγγελματίες (19%), ενώ άλλοι εργάζονταν στον τομέα των κατασκευών και της εξόρυξης (16%), στους τομείς της γεωργίας και των τροφίμων (12%), ή απασχολούνταν στον κλάδο των επιχειρήσεων και του εμπορίου (10%). Μεταξύ των ερωτηθέντων μάλιστα υπήρχαν επίσης γιατροί, δικηγόροι, δάσκαλοι, λογιστές και επαγγελματίες στον τομέα της πληροφορικής. Σύμφωνα με την Υπατη Αρμοστεία, η πλειονότητα των ερωτηθέντων αιτούντων
άσυλο και προσφύγων έχει λάβει επίσημη εκπαίδευση κάποιου επιπέδου εκτός Ελλάδας (78%), ενώ 660, μεταξύ των οποίων άντρες και γυναίκες, έχουν λάβει πανεπιστημιακή εκπαίδευση (8%).