Το SolidarityNow για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας | 8 Μαρτίου 2021


Στο SolidarityNow τιμήσαμε και φέτος την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ενημερώνοντας και ενδυναμώνοντας τις γυναίκες-ωφελούμενες των προγραμμάτων που υλοποιεί η οργάνωση. Πολλές και ποικίλες δράσεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο όλων των προγραμμάτων, με τις περισσότερες και πιο στοχευμένες να αφορούν τις γυναίκες-ωφελούμενες του προγράμματος «Κέντρα Υποστήριξης Παιδιού και Οικογένειας»*, που υλοποιεί η οργάνωση σε 14 ανοιχτές δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών σε συνεργασία με τη UNICEF Greece και τον IOM Greece. Σε όλες μας τις προσπάθειες για ενημέρωση και υποστήριξη των γυναικών αφουγκραζόμαστε το ευρύτερο περιβάλλον και τις τρέχουσες συνθήκες, διαμορφώνοντας ενέργειες, δραστηριότητες και συζητήσεις, που να αφορούν το σήμερα και τα θέματα που βρίσκονται στον δημόσιο διάλογο.

Γυναίκες και Covid-19

Για το 2021, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αφιέρωσε την Ημέρα της Γυναίκας στον παγκόσμιο αγώνα των γυναικών κατά της κρίσης του Covid-19. Και αυτό γιατί σύμφωνα με τα στοιχεία, οι γυναίκες είναι και πάλι στην πρώτη γραμμή, αφού αποτελούν το 76% των 49 εκατομμυρίων εργαζομένων στον τομέα της περίθαλψης που έχουν εκτεθεί περισσότερο στον ιό, ενώ υπερ-εκπροσωπούνται σε βασικές υπηρεσίες που εκτείνονται από τις πωλήσεις έως τις υπηρεσίες φροντίδας παιδιών, που παρέμειναν διαθέσιμες κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Την ίδια στιγμή οι διαρκείς απαγορεύσεις κυκλοφορίας, έχουν αυξήσει τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. Διαβάστε εδώ για τις γυναίκες-ωφελούμενες του SolidarityNow στην ανοιχτή δομή φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στην Ανδραβίδα που φτιάχνουν μάσκες προστασίας από τον Covid-19, από τον Μάρτιο του 2020, συμβάλλοντας έτσι στην προστασία όλων όσων διαβιούν εκεί.

#metoo στην Ελλάδα

Παράλληλα, η Ελλάδα βιώνει το δικό της #metoo μετά τη βροχή καταγγελιών για κακοποίηση -λεκτική ή/και σωματική- από γυναίκες σε διάφορους επαγγελματικούς χώρους. Η Αντιγόνη Λυμπεράκη, Γενική Διευθύντρια του SolidarityNow δηλώνει: «Σε μια ακόμη πολύ δύσκολη χρονιά τιμούμε την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Δυστυχώς, και παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί, η ισότητα στην Ελλάδα παραμένει μεγάλο ζητούμενο. Η πανδημία και τα μέτρα για την αντιμετώπισή της ασκούν μεγαλύτερες πιέσεις και ορθώνουν δυσκολότερα εμπόδια στη ζωή των γυναικών. Την ίδια ώρα, όμως, φωτίζουν και φέρνουν στο προσκήνιο την αξία βασικών λειτουργιών που προσφέρουν οι γυναίκες. Σε αυτή τη δύσκολη συνθήκη ας μην επιτρέψουμε καμία οπισθοδρόμηση. Η αρχή του ελληνικού #metoo και η γενναιότητα πολλών γυναικών, μας γεμίζει αισιοδοξία και πεποίθηση στην ισότητα, ώστε η ελληνική κοινωνία να περάσει σε μια καινούργια φάση». Δείτε το σχετικό άρθρο με τίτλο «Τί προσδοκούμε από το δικό μας #metoo».

Δράσεις για τις Γυναίκες από το SolidarityNow | Κέντρα Υποστήριξης Παιδιού & Οικογένειας

Το SolidarityNow σε συνεργασία με τον Δήμο Θηβαίων και  το Συμβουλευτικό  Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών, πραγματοποίησαν τη διαδικτυακή έκθεση ζωγραφικής με θέμα τη «Γυναίκα». Η έκθεση περιλάμβανε τα έργα γυναικών, νεότερων και μεγαλύτερων, που διαμένουν στη δομή ανοιχτής φιλοξενίας προσφύγων στη Θήβα και συμμετέχουν στα εικαστικά εργαστήρια που υλοποιούνται από το SolidarityNow στον ειδικό χώρο για τις γυναίκες του «Κέντρου Υποστήριξης Παιδιού και Οικογένειας» της οργάνωσης. Μέσα από τις ζωγραφιές τους οι γυναίκες αποτυπώνουν σκέψεις και συναισθήματα για την ημέρα. Η έκθεση φιλοξενήθηκε στο blog του Συμβουλευτικού Κέντρου (http://sumvouleutikothivas.blogspot.com) και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης  του SolidarityNow και του Δήμου Θηβαίων.

Στην ανοιχτή δομή φιλοξενίας προσφύγων στη Δράμα, ο ειδικός χώρος για τις γυναίκες άνοιξε με κεράσματα, λουλούδια και κάρτες για την Ημέρα της Γυναίκας. Στις κάρτες ήταν γραμμένες λέξεις όπως: μητέρα, γυναίκα, εργαζόμενη, δύναμη, θέληση, ικανότητες. Μετά από μια αναλυτική συζήτηση για την ιστορία της συγκεκριμένης μέρας, η ομάδα του SolidarityNow και οι ωφελούμενες μίλησαν ειδικά για τη σημασία των λέξεων στις κάρτες. Κάθε γυναίκα διάβαζε τη λέξη στην κάρτα της και τη συνέδεε με τη γυναικεία φύση. Καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας προβάλλονταν βίντεο ενδυνάμωσης, ενώ στις γυναίκες που δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν στο χώρο των γυναικών η ομάδα της οργάνωσης μοίρασε λουλούδια και αγάπη.

Στην ανοιχτή δομή φιλοξενίας προσφύγων στη Ριτσώνα, τα έφηβα κορίτσια συμμετείχαν σε μια εκτενή συζήτηση με την ψυχολόγο της ομάδας του SolidarityNow, για τα δικαιώματα των γυναικών και τη διαρκή ανάγκη υπεράσπισής τους. Τα κορίτσια έμαθαν να λένε όχι με τη γλώσσα του σώματος και το έκαναν πράξη σε βιωματικές ασκήσεις.

Στην ανοιχτή δομή φιλοξενίας προσφύγων στην Ελευσίνα, οι εκπαιδευτικοί του SolidarityNow ενέπλεξαν τους μικρούς μαθητές σε μια…αγωνιστική ιδέα! Αρχικά μίλησαν στα παιδιά για την έννοια αυτής της ημέρας και στη συνέχεια τους ζήτησαν να ζωγραφίσουν μια δυνατή γυναίκα! Ένας 10χρονος μαθητής ζωγράφισε μια γυναίκα και έναν άντρα με σηκωμένες τις γροθιές τους με το μήνυμα «στηρίζω τον αγώνα για τα ίσα δικαιώματα» και την έδωσε στους δασκάλους του γεμάτος περηφάνεια!

Στην ανοιχτή δομή φιλοξενίας προσφύγων στην Κάτω Μηλιά, γυναίκες και έφηβα κορίτσια, είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν σχετικά με την ιστορία της ημέρας, τη θέση της γυναίκας σε κάθε δεκαετία αλλά και μέρος του κόσμου, και να αποτυπώσουν σε μπλούζες ενδυναμωτικές φράσεις που εμπνέουν την καθεμία. Με αφορμή ένα τριαντάφυλλο οι γυναίκες εντόπισαν τα μοναδικά χαρακτηριστικά τους και έδωσαν ένα σύμβολο (σχήμα, χρώμα, άρωμα και όνομα) στη θηλυκότητα όπως τη βιώνουν και νιώθουν η κάθε μία.

Στις ανοιχτές δομές φιλοξενίας προσφύγων στη Βόλβη, τη Μαλακάσα και τις Σέρρες, η επόμενη μέρα από την 8η Μαρτίου ήταν διαφορετική για τις γυναίκες. Είχαν προηγηθεί ομαδικές συζητήσεις για τη σημασία της παγκόσμιας αυτής μέρας, την ιστορία της και την σπουδαιότητά της και στις μέρες μας. Οι γυναίκες έγραψαν μικρές φράσεις ενδυνάμωσης και τις ανάρτησαν στους χώρους των δομών, ζωγράφισαν προσωπογραφίες γυναικών και πειραματίστηκαν στο ελεύθερο σχέδιο αποτυπώνοντας το πώς φαντάζονται την έννοια της ελευθερίας!

*Το Πρόγραμμα «Κέντρα Υποστήριξης Παιδιού και Οικογένειας» του SolidarityNow υποστηρίζεται από τη UNICEF Greece και τον IOM Greece με τη χρηματοδότηση της Ε.Ε.