Το SolidarityNow μετέχει στην 1η Παγκόσμια Ανθρωπιστική Διάσκεψη Κορυφής


Το SolidarityNow μετέχει στην 1η Παγκόσμια Ανθρωπιστική Διάσκεψη Κορυφής
Όραμά μας να «μη μείνει κανείς πίσω!» – μία από τις προκλήσεις της κοινωνίας των πολιτών που τέθηκε από το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-μουν.

Το SolidarityNow μετέχει στην 1η Παγκόσμια Ανθρωπιστική Διάσκεψη του ΟΗΕ που πραγματοποιείται στην Κωνσταντινούπολη, από 22 έως 24 Mαΐου 2016. Αναμένεται να φέρει κοντά τις μεγαλύτερες ανθρωπιστικές οργανώσεις διεθνώς αλλά και, να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον πάνω από 70 κορυφαίων ηγετών που θα την επισκεφθούν για να μετέχουν στον παγκόσμιο διάλογο για τα φλέγοντα ανθρωπιστικά ζητήματα του πλανήτη.

Η αδυναμία της διεθνούς κοινότητας να αντιμετωπίσει την τρέχουσα ανθρωπιστική κρίση έχει προκαλέσει μεγάλη ανασφάλεια και αστάθεια παγκοσμίως. Μέσα στη δίνη αυτών των ανθρωπιστικών προκλήσεων,καλούμαστε να δράσουμε περισσότερο, για περισσότερους ανθρώπους και με μεγαλύτερο κόστος.Οι αποτυχίες και οι προτεινόμενες λύσεις επί του θέματος θα αποτελέσουν το αντικείμενο της 1ης Παγκόσμιας αυτής Διάσκεψης που λαμβάνει χώρα στην Τουρκία.

«Η Διάσκεψη Κορυφής πραγματοποιείται την ώρα που μετακινούμενοι πληθυσμοί προσπαθούν να ξεφύγουν από συγκρούσεις και φτώχεια, που φθάνουν στην Ευρώπη με ελπίδα τη δημιουργία μιας νέας, ασφαλούς και αξιοπρεπούς ζωής. Εκατομμύρια συνάνθρωποί μας ζουν σε άθλιες συνθήκες αναμένοντας τις αποφάσεις της ΕΕ. Πρέπει όμως να αντιληφθούμε ότι η Διάσκεψη έχει ως θέμα την ανθρωπιστική δράση, την ανθρωπιστική βοήθεια, την έννοια του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης, ως αξίες στις οποίες πρέπει να δεσμευτούμε», επισημαίνει ο Επαμεινώνδας Φαρμάκης, Γενικός Διευθυντής του αλληλεγγύη-SolidarityNow. Και συνεχίζει: «Το SolidarityNow βρίσκεται στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής ανθρωπιστικής κρίσης, όμως δίνει έμφαση στη δημιουργία βέλτιστων πρακτικών και στον εντοπισμό κενών στη μεθοδολογία της ανθρωπιστικής παρέμβασης σε διεθνές επίπεδο, ώστε να σχεδιαστούν και να εφαρμοστούν νέα προγράμματα και δραστηριότητες για την ανακούφιση των ευάλωτων και μετακινούμενων πληθυσμών. Με τη συμμετοχή μας στη Διάσκεψη, -καθώς μέχρι σήμερα έχουμε διαθέσει 15 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη 48 προγραμμάτων επείγουσας ανάγκης-,  έχουμε ως στόχο την περαιτέρω οικοδόμηση και την ενίσχυση των συνεργασιών για την επίτευξη κοινών στόχων όπως είναι η προστασία, η πρόληψη, η ανακούφιση, και η διατήρηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας για όλους».

Σε αυτό το διεθνές περιβάλλον και υπό το βάρος των μεγάλων αυτών προκλήσεων, πραγματοποιείται η 1ηΠαγκόσμια Διάσκεψη με τη συμμετοχή κρατών μελών, της κοινωνίας των πολιτών και του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι καλούνται να δεσμευτούν σε πέντε βασικές προτεραιότητες που έχουν τεθεί από το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ:

  • Πρόληψη και κατάπαυση των συγκρούσεων
  • Υποστήριξη διεθνών κανόνων για την προστασία της ανθρώπινης ύπαρξης
  • «Να μη μείνει κανείς πίσω»
  • Αλλαγές στις ζωές ανθρώπων- από την παροχή βοήθειας μέχρι την πλήρη κάλυψη αναγκών και,
  • Επένδυση στην ανθρωπότητα

Το αλληλεγγύη-SolidarityNow συμμετέχει με ειδικό περίπτερο στην Έκθεση της Διάσκεψης Κορυφής –όπου μετέχουν συνολικά 300 οργανώσεις από όλο τον κόσμο- παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της δράσης του μέσα από προγράμματα, που είτε στηρίζει είτε υλοποιεί, και βασίζονται στην πολυεπίπεδη ανθρωπιστική παρέμβαση του οργανισμού αλλά και στην τεχνογνωσία των συνεργατών του.

 «Η 1η Παγκόσμια Ανθρωπιστική Διάσκεψη Κορυφής διοργανώνεται σε μία καίρια στιγμή της παγκόσμιας ανθρωπιστικής κρίσης που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, καθώς ο αριθμός των ανθρώπων που υποφέρουν από τις συνέπειες ένοπλων συγκρούσεων και φυσικών καταστροφών, αυξάνεται διαρκώς», δηλώνει η Αριάννα Τσολάκογλου, Διαχειρίστρια Προάσπισης Δικαιωμάτων του SolidarityNow και Σύνδεσμος/Focal Point του οργανισμού στη Διάσκεψη. Και τονίζει: «Η Διάσκεψη προσφέρει μια ευκαιρία για να τροποποιηθεί το τρέχον ανθρωπιστικό modus operandi, προκειμένου να εξυπηρετήσει καλύτερα όσους χρήζουν βοήθειας. Είναι μια συνάντηση, αλλά και μια συνεχής διαδικασία, όπου συμμετέχουν παγκόσμιοι φορείς -κι αν υπάρχει κάτι επί του οποίου όλοι οι εμπλεκόμενοι μπορούν να συμφωνήσουν, είναι η ανάγκη για μια σοβαρή συζήτηση σχετικά με την ενίσχυση, σε παγκόσμιο επίπεδο, της ανθρωπιστικής ανταπόκρισης. Στο αλληλεγγύη-SolidarityNow, αισθανόμαστε την ανάγκη και το χρέος να λάβουμε μέρος και να συμβάλουμε σε αυτό τον παγκόσμιο διάλογο για την εξεύρεση μίας ομόφωνα αποδεκτής λύσης».