Πάνω από 2.300 άνθρωποι συνδέθηκαν με την αγορά εργασίας και 380 βρήκαν δουλειά
Μέχρι σήμερα, το SolidarityNow απαντώντας δυναμικά στο φαινόμενο της ανεργίας που πλήττει μεγάλο μέρος της κοινωνίας μας την τελευταία 10ετία, έχει στηρίξει συνολικά περισσότερους από 2.300 άνεργους συνανθρώπους μας να συνδεθούν ξανά με την αγορά εργασίας στην Ελλάδα ενώ πέτυχε να βρουν δουλειά πάνω από 380 άνθρωποι. Αυτό έγινε πράξη μέσα από τα Κέντρα Αλληλεγγύης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και τις εξειδικευμένες Υπηρεσίες Απασχολησιμότητας που λειτουργεί η οργάνωση για όλους ανεξαιρέτως τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη.
«Στο SolidarityNow πιστεύουμε ότι οι δυσκολίες που αντιμετώπισε ένας άνθρωπος στη ζωή του, δεν μπορούν να σταθούν εμπόδιο στη δημιουργία μίας νέας ζωής. Κι αυτό ακριβώς κάνουμε μέσα από τα Κέντρα Αλληλεγγύης μας και τις εξειδικευμένες υπηρεσίες που προσφέρουν οι ομάδες μας: βοηθάμε στην πράξη τους ανθρώπους να πιστέψουν ξανά στον εαυτό τους, να σταθούν στα πόδια τους και να διεκδικήσουν ξανά το δικαίωμά τους στην εργασία, όπως όλοι. Να νιώσουν ότι προσφέρουν στον εαυτό τους και την οικογένειά τους και να γίνουν ξανά παραγωγικά μέλη της κοινωνίας μας», σημειώνει η Γενική Διευθύντρια της οργάνωσης, Αντιγόνη Λυμπεράκη.
Στόχος της Υπηρεσίας Απασχολησιμότητας & Εργασιακής Συμβουλευτικής είναι «να βοηθήσουμε τους ανθρώπους, σε μια δύσκολη εποχή για την εργασία, να ξεπεράσουν εσωτερικά και εξωτερικά εμπόδια κι έτσι να δημιουργήσουμε ίση πρόσβαση και ίσες ευκαιρίες για όλους», υπογραμμίζει η Πέπη Μαριόλη, Υπεύθυνη της Υπηρεσίας στο Κέντρο Αλληλεγγύης του SolidarityNow στην Αθήνα.
Πρόσβαση στην Αγορά Εργασίας
Αναφαίρετο ανθρώπινο δικαίωμα όλων, σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου και αν βρίσκονται, είναι αυτό της πρόσβασης σε υπηρεσίες εύρεσης εργασίας*. Το SolidarityNow από την αρχή της λειτουργίας των Κέντρων Αλληλεγγύης αναγνώρισε τη σημασία της Υπηρεσίας Απασχολησιμότητας, ως την κύρια υπηρεσία που αφορά στο αύριο – το αύριο της ομαλής κοινωνικής ενσωμάτωσης ανθρώπων από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, που βρέθηκαν στο περιθώριο της αγοράς εργασίας, είτε λόγω της οικονομικής ύφεσης είτε λόγω της ανθρωπιστικής κρίσης στη χώρα είτε εξαιτίας επιλογών αντικειμένου που δεν τους ταίριαζε ή/και ικανοποιούσε.
Αποτελέσματα σε Αριθμούς – από την Αθήνα μέχρι τη Θεσσαλονίκη
Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας | Από τον Ιανουάριο έως και τον Δεκέμβριο του 2018, περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι ζήτησαν υποστήριξη από την Υπηρεσία Απασχολησιμότητας και Εργασιακής Συμβουλευτικής. Από αυτούς περισσότεροι από 130 βρήκαν προσωρινή ή μόνιμη απασχόληση.
Κέντρο Αλληλεγγύης & Κέντρο Υποστήριξης Προσφύγων Θεσσαλονίκης | Από το 2016 έως το 2018, περισσότεροι από 1.300 άνθρωποι αναζήτησαν και έλαβαν υποστήριξη από την Υπηρεσία Απασχολησιμότητας, ενώ περισσότεροι από 250 βρήκαν προσωρινή ή μόνιμη απασχόληση.
Όπως αναφέρει η Πέπη Μαριόλη, «χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα μιας 26χρονης Ελληνίδας, η οποία έμαθε πώς να αναζητά αποτελεσματικά εργασία, έφτιαξε με την κατάλληλη καθοδήγηση το βιογραφικό της και αναγνώρισε μαζί με τον εργασιακό σύμβουλο τα δυνατά σημεία της σε ό,τι αφορά τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντά της. Το αποτέλεσμα; Σήμερα έχει μια θέση εργασίας σε έναν κλάδο που την ενδιαφέρει και είναι πολύ χαρούμενη!»
Επιπρόσθετα, μέσα από τη λειτουργία της Υπηρεσίας Απασχολησιμότητας στα Κέντρα Αλληλεγγύης, το SolidarityNow επιδιώκει την ανάπτυξη συνεργασιών με εταιρικούς και θεσμικούς φορείς με στόχο τη διασύνδεση εργοδοτών και υποψήφιων εργαζόμενων, προωθώντας την ποικιλομορφία στο εργασιακό περιβάλλον.
Το SolidarityNow δίνει ευκαιρίες εργασίας
Έμπρακτο παράδειγμα καταπολέμησης της ανεργίας, απόδοσης ίσων ευκαιριών στην εργασία αλλά και κοινωνικής ενσωμάτωσης ανθρώπων που προέρχονται από διαφορετικά περιβάλλοντα και χώρες, αποτελεί η ίδια η οργάνωση. Σήμερα στο SolidarityNow, σε προγράμματα και δομές του σε όλη την Ελλάδα, απασχολούνται περισσότεροι από 300 εργαζόμενοι – οι 61 κατάγονται από διάφορες χώρες του κόσμου.
Ανάμεσά τους είναι ο Μοχάμεντ, η Ζάχρα και η Μανάρ – άνθρωποι που βρέθηκαν στην Ελλάδα ως πρόσφυγες και σήμερα απασχολούνται στο SolidarityNow σε διαφορετικές θέσεις, ανάλογα με τις γνώσεις, την εργασιακή εμπειρία και τα ταλέντα τους. Το SolidarityNow, τους στήριξε να δημιουργήσουν τη ζωή τους ξανά από την αρχή και να ενταχθούν στην κοινωνία, της οποίας αποτελούν πια ενεργό κομμάτι.
Όπως λέει η 39χρονη Μανάρ από τη Συρία που εργάζεται ως διερμηνέας, τώρα πια οι λέξεις «πρόσφυγας», και «μόνη μητέρα» έχουν αντικατασταθεί για εκείνη από τρεις δυνατούς προσδιορισμούς: εργαζόμενη, ανεξάρτητη, δυνατή. Αντίστοιχα, η Ζάχρα από το Ιράν -διερμηνέας- έχοντας εργασία μπορεί και ονειρεύεται πάλι να γίνει διάσημη ζωγράφος, ενώ ο Μοχάμεντ, δάσκαλος αγγλικών, δηλώνει ότι αυτό που «μου αρέσει πολύ είναι το γεγονός ότι μπορώ να αλλάξω τη ζωή κάποιου προς το καλύτερο, έστω και σε αυτή τη μικρή κλίμακα».
«Αυτό που αντιλαμβάνονται σιγά-σιγά οι μεγάλες επιχειρήσεις του κόσμου, βρίσκεται εμπεδωμένο στο DNA του SolidarityNow: ότι δηλαδή η ποικιλία και η διαφορετικότητα των ανθρώπων είναι πηγή δύναμης, έμπνευσης και αντοχής. Μόνο μια ομάδα από «πολίτες του κόσμου» μπορεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και τα προβλήματα ενός σύνθετου κόσμου – του κόσμου μας», τονίζει η Αντιγόνη Λυμπεράκη.
Μάθετε περισσότερα για την Υπηρεσία Απασχολησιμότητας μέσα από το βίντεο: https://youtu.be/9lNXdPln65k & γνωρίστε τους εργαζόμενους, Μανάρ, Ζάχρα και Μοχάμεντ μέσα από τις δικές τους διηγήσεις:
«Μοχάμεντ, ο Δάσκαλος Αγγλικών»
*Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (2010/C 83/02)
**Η Υπηρεσία Απασχολησιμότητας λειτουργεί στα Κέντρα Αλληλεγγύης του SolidarityNow σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη καθώς και στο Κέντρο Υποστήριξης Προσφύγων στη Θεσσαλονίκη, ως μία από τις πολλές υπηρεσίες που παρέχονται δωρεάν σε όλους όσοι χρήζουν ανάγκης και υποστηρίζεται από την UNHCR με τη χρηματοδότηση της Ε.Ε.