Το SolidarityNow στη συνάντηση της Επιτροπής για τις ατομικές ελευθερίες & τη Δικαιοσύνη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με εκπροσώπους της Κοινωνίας των Πολιτών


Στις 2 Νοεμβρίου στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, η Επιτροπή για τις ατομικές ελευθερίες  και τη Δικαιοσύνη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Committee on Civil Liberties, Justice and Home Affairs-LIBE), οργάνωσε μια συνάντηση με εκπροσώπους της Κοινωνίας των Πολιτών που δουλεύουν στο πεδίο προστασίας των προσφύγων.

Στη συνάντηση συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, το ζήτημα των παράνομων επαναπροωθήσεων (pushbacks), για το οποίο τόσος θόρυβος έχει ξεσπάσει σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς και μια πρώτη αποτίμηση για τις συνθήκες στα νέα κέντρα κράτησης που εγκαινιάστηκαν πρόσφατα.

Στη συνάντηση ήταν παρούσες οι πιο γνωστές ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στο πεδίο. Το SolidarityNow εκπροσωπήθηκε από τη δικηγόρο Μαρίνα Κάντα, Συντονίστρια της Νομικής Υπηρεσίας στο Κέντρο Αλληλεγγύης της Αθήνας*. Η Μαρίνα, στην ολιγόλεπτη αλλά μεστή παρέμβασή της, αφού παρουσίασε το σημαντικό έργο του SolidarityNow τα τελευταία χρόνια, εστίασε στο μεγάλο ζήτημα της έλλειψης πολιτικών ένταξης για τους μεταναστευτικούς πληθυσμούς. Όσον αφορά τις συνθήκες στα νέου τύπου κέντρα κράτησης αλλά και τις παράνομες επαναπροωθήσεις, η Μαρίνα τόνισε ότι το σημαντικό πρόβλημα είναι αφενός η εξαρχής υπονόμευση κάθε μελλοντικής πολιτικής ένταξης, όταν οι τοπικές κοινωνίες υποδοχής «επιβάλλουν» την αρχιτεκτονική και την αισθητική των κέντρων ελεγχόμενης προσωρινής διαβίωσης, ενώ ως προς τις παράνομες επαναπροωθήσεις, κάλεσε την ομάδα των Ευρωβουλευτών να εστιάσουν και στη συνθήκη «θεσμοθετημένων πλέον επαναπροωθήσεων» που είναι το αποτέλεσμα της πρόσφατης ΚΥΑ που ορίζει ότι η Τουρκία αποτελεί ασφαλή τρίτη χώρα για αιτούντες άσυλο, που προέρχονται από τη Συρία, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές, το Αφγανιστάν και τη Σομαλία. Πλέον, για την πλειοψηφία των αιτούντων που προέρχονται από τις προαναφερόμενες χώρες καταγωγής, το αίτημά τους για διεθνή προστασία στην Ελλάδα απορρίπτεται ως απαράδεκτο χωρίς να εξετάζεται η υπόθεσή τους στην ουσία, αφού διατάσσεται η επανεισδοχή τους στην Τουρκία. Πρόκειται για μια σύγχρονη θεσμική εκδοχή της λεγόμενης externalization of migration και αποτρεπτικού ελέγχου των ροών.

Η έκπληξη των Ευρωβουλευτών ήταν μεγάλη,  όταν μισή περίπου ώρα μετά τη σημαντική αυτή σύσκεψη, σε προγραμματισμένη επίσκεψη αυτοψίας στην Αστυνομική Διεύθυνση Αλλοδαπών της Πέτρου Ράλλη, συνάντησαν και πάλι τη Μαρίνα Κάντα που νωρίτερα τους είχε αναλύσει τα σημαντικά προβλήματα από τις διαδικασίες ασύλου στην Ελλάδα. Αυτή τη φορά την είδαν επί το έργον, στους γκρίζους διαδρόμους της Διεύθυνσης Αλλοδαπών, να υποστηρίζει μια οικογένεια Νιγηριανών στην προσπάθειά τους να εκδώσουν νομιμοποιητικά έγγραφα για το νεογέννητο παιδί τους.

Στο SolidarityNow εδώ και χρόνια γίνεται μια μεθοδική δουλειά βάσης, που επιτρέπει στα στελέχη μας να είναι παρόντα τόσο στις διεργασίες της απλής αλλά σκληρής καθημερινότητας όσο και στο επίπεδο της λήψης αποφάσεων, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Με την  εμπειρία της ενσυναίσθησης, της γνώσης, για την Αλληλεγγύη που είναι ο στόχος μας.

*Από 1/8/2021 έως 31/7/2022 η λειτουργία του Κέντρου Αλληλεγγύης Αθήνας υποστηρίζεται με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), στο πλαίσιο της Διεθνούς Πρωτοβουλίας Δράσης COVID-19 του ΙΣΝ για την Καταπολέμηση των Συνεπειών της Πανδημίας.