Άμπρα κατάμπρα!


Ο Harrison Kramer ξέρει από μαγικά κόλπα. Έχει ένα μαγικό ραβδί με το οποίο μπορεί να εξαφανίσει πράγματα. Κάνει τους ανθρώπους χαρούμενους. Όλα αυτά μπορεί και τα κάνει επειδή είναι μάγος!

Ο Harrison είναι ιδιοκτήτης του “After School Magic”, μιας εταιρείας παραστατικών τεχνών, που έχει την έδρα της στο Manhattan της Νέας Υόρκης. Το “After School Magic” παρέχει ένα ευρύ φάσμα ψυχαγωγικών και εκπαιδευτικών υπηρεσιών. Ο Harrison έχει πολύ καλές επικοινωνιακές ικανότητες και έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 1000 παραστάσεις και εκπαιδευτικά εργαστήρια σε διάφορους χώρους, όπως σε σχολεία, σε γάμους έως και σε χώρους φιλοξενίας προσφύγων και σε παιδιατρικές μονάδες εντατικής θεραπείας.

Το SolidarityNow είχε την ευκαιρία κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού να γνωρίσει τον Harrison, ο οποίος προσέφερε εθελοντικά τις υπηρεσίες του στο γραφείο της οργάνωσης στη Βόρεια Ελλάδα, όπου και πραγματοποίησε κάποιες παραστάσεις και δίδαξε την τέχνη του.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ελλάδα ο Harrison κρατούσε ένα ημερολόγιο, όπου έγραφε τις εμπειρίες του και τα μυστικά μαγικά κόλπα του. Και τα μοιράζεται παρακάτω μαζί μας…

Εάν δεν πιστεύετε στη μαγεία, να είστε σίγουροι ότι θα αλλάξετε γνώμη αφού διαβάσετε τα παρακάτω…


30/6/17, Θεσσαλονίκη

Ο Harrison επισκέφθηκε το Κέντρο Υποστήριξης Προσφύγων – Blue Refugee Center του SolidarityNow στις 30 Ιουνίου, όπου έδωσε μια παράσταση χρησιμοποιώντας διάφορα μαγικά και ζογκλερικά κόλπα. Από ότι φάνηκε οι μικροί σε ηλικία ωφελούμενοι μας αγαπούν τη μαγεία, καθώς έδειξαν μεγάλο ενθουσιασμό και προθυμία στο να μάθουν τα εύκολα, αλλά εν μέρει πολύπλοκα μαγικά κόλπα. Ο Harrison τους δίδαξε: ισορροπία μπαλονιών, το τέχνασμα της μπάλας και του βάζου, πώς να διαβάζουν το μυαλό των άλλων, αλλά και το τρικ των περιστρεφόμενων πιάτων. Στη συνέχεια, κάθισαν μαζί με τον Harrison, ο οποίος τους μίλησε για το πώς μπορούν να κάνουν μαγικά κόλπα με απλά καθημερινά αντικείμενα, αλλά και για τη σημασία της συγκέντρωσης κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης της πράξης, η οποία ενισχύει την ανάπτυξη δεξιοτήτων. “Για μένα το πιο ικανοποιητικό πράγμα ήταν να βλέπω τα παιδιά να έρχονται με τις δικές τους ιδέες, καθώς και το πώς αυτά που δε συμμετείχαν ενεργά, έγιναν πιο δραστήρια και ενεργά στη συνέχεια” γράφει ο Harrison στο σημειωματάριό του.

4/7/17, Δράμα

Το After School Magic επισκέφθηκε το Κέντρο Ανοικτής Φιλοξενίας Προσφύγων στη Δράμα. Μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων -περίπου 70- συγκεντρώθηκαν για να δουν τη μαγική παράσταση και τα ζογκλερικά κόλπα του Harrison. Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν πάρα πολύ. “Ενώ ακόμα προσπαθώ να προσαρμόσω τις παραστάσεις μου στους συγκεκριμένους χώρους, σήμερα μπορώ να πω ότι ήταν μια από τις καλύτερες παραστάσεις που έχω δώσει μέχρι στιγμής» γράφει ο Harrison στο ημερολόγιό του. Προτού προχωρήσει στο workshop ο Harrison έδωσε στα παιδιά να επεξεργαστούν και να παίξουν με τον μαγικό εξοπλισμό του. Στη συνέχεια τους έδειξε πως να ισορροπούν στη μπάλα, να στριφογυρίζουν πιάτα, αλλά και πώς να χρησιμοποιούν τα διαβολόραβδα. Εργαζόμενοι από διάφορες ανθρωπιστικές οργανώσεις ήταν εκεί και έπαιζαν με τα παιδιά, ενώ παράλληλα βοηθούσαν και τον Harrison. Όταν τελείωσε το σόου, τα παιδιά διασκορπίστηκαν, και όσα έμειναν συνέχισαν να παίζουν μεταξύ του. «Ενώ δε δίδαξα πολλά μαγικά, τα οποία είναι και μια από τις καλύτερες υπηρεσίες που προσφέρει το “After School Magic”, νομίζω ότι τα παιδιά πραγματικά χάρηκαν και επωφελήθηκαν από όλη αυτή την προσπάθεια. Πριν φύγουμε δωρίσαμε στο προσωπικό της Δομής κάποια πράγματα από τον εξοπλισμό, ώστε να μπορούν να το χρησιμοποιήσουν στο μέλλον. Κατά τη διάρκεια του δίωρου ταξιδιού της επιστροφής στη Θεσσαλονίκη, οι εργαζόμενοι του SolidarityNow με βοήθησαν να κατανοήσω τις διάφορες πτυχές της προσφυγικής κρίσης. Σήμερα ήταν μια ωραία μέρα» λέει ο Harrison.

 

3/7/17 Σίνδος

Με τη βοήθεια ενός ικανού διερμηνέα και ενός αφοσιωμένου εθελοντή, ο Harrison έδωσε παράσταση σε μια ομάδα 16 παιδιών. Τα ζογκλερικά κόλπα είχαν το μεγαλύτερο αντίκτυπο στα παιδιά, καθώς ήταν πιο εύκολα αντιληπτά. Μετά την παράσταση, τα παιδιά έδειξαν ενθουσιασμό στο να μάθουν περισσότερα πράγματα για τη μαγεία και τα διάφορα τρικ. Κάθισαν μαζί με τον Harrison σχηματίζοντας έναν μεγάλο κύκλο και έκαναν διάφορα κόλπα με μεγάλη επιτυχία. “Όταν ρώτησα ποιος ήθελε να δοκιμάσει, όλοι λίγο πολύ σήκωσαν το χέρι τους. Ήταν θαυμάσιο να τους βλέπω να συμμετέχουν” γράφει ο Χάρισον. “Αυτό ήταν ένα αναπάντεχο γεγονός για εμένα. Όταν οραματιζόμουν αυτό το πρόγραμμα, έτσι ακριβώς το είχα φανταστεί. Η φιλοσοφία του “After School Magic” είναι να ενισχύσει τη δημιουργική ανάπτυξη μέσω της ανάπτυξης δεξιοτήτων και της ενθάρρυνσης, που μπορεί τελικά να οδηγήσει στη σωματική και ψυχολογική χειραφέτηση ενός παιδιού. Σήμερα, νομίζω ότι καταφέραμε κάτι θαυμάσιο” γράφει ο Χάρισον.

5/7/17  Καβαλάρι

Για την τελευταία μέρα το “After School Magic” επισκέφθηκε το Κέντρο Φιλοξενίας στο Καβαλάρι. Εκεί ένα κοριτσάκι και ένα αγοράκι έκαναν έναν τρικ, αλλά το κοριτσάκι ήταν πολύ ντροπαλό και όταν ο Harrison προσπάθησε να την προσεγγίσει για να συμμετέχει, εκείνη απομακρύνθηκε. “Από την εμπειρία μου, αν βάλετε ένα ενδιαφέρον αντικείμενο μπροστά από ένα παιδί και υποκριθείτε ότι δε δίνετε σημασία, τότε το παιδί πιθανότατα θα πάρει το αντικείμενο και θα το επεξεργαστεί” γράφει ο Χάρισον. Πράγματι, το μικρό κοριτσάκι πήρε το μπαλάκι σπόγγου και στη συνέχεια το έδωσε πίσω στον Χάρισον.

Αυτή τη φορά στην παράσταση συμμετείχαν 15 παιδιά και 20 ενήλικες καθώς και μια ομάδα από το προσωπικό των ΜΚΟ. Η παράσταση πήγε καλά. Μετά το τέλος του εκπαιδευτικού εργαστηρίου, μια ομάδα ενηλίκων και εργαζομένων σε ΜΚΟ του έκαναν ερωτήσεις σχετικά με τα μαγικά κόλπα. Το ντροπαλό κοριτσάκι στεκόταν εκεί και τον παρατηρούσε. Μέχρι εκείνη τη στιγμή συμμετείχε ενεργά. “Άνοιξα τα χέρια μου για να την αγκαλιάσω. Έκανε το ίδιο πράγμα σε εμένα” γράφει ο Harrison.

“Όλοι γνωρίζουμε ότι το μόνο πράγμα που διαχωρίζει αυτά τα παιδιά από τα υπόλοιπα παιδιά της ηλικίας τους είναι οι περιστάσεις. Είμαι πολύ ευγνώμων για την παρουσία όλων αυτών των ΜΚΟ που εργάζονται μαζί τους και κάνουν τη διαφορά, η οποία μερικές φορές ίσως να μην είναι αρκετή. Αυτά τα παιδιά αξίζουν την παιδική ηλικία που τους την έχουν κλέψει”, λέει ο Χάρισον.