“Άμεση διάθεση ακόμα 2 εκατομμυρίων για την ανακούφιση περισσότερων προσφύγων”


Αθήνα, 19 Οκτωβρίου 2015. Το “αλληλεγγύη–SolidarityNow” εκτιμώντας τις κατεπείγουσες ανάγκες των προσφύγων που προκύπτουν καθώς ο χειμώνας είναι προ των πυλών, προχώρησε στην απόφαση να στηρίξει την υλοποίηση νέων σημαντικών προγραμμάτων και δομών, με πρόσθετο ποσό δωρεών που αγγίζει τα 2 εκατομμύρια ευρώ. Η επιλογή των έργων και των φορέων έγινε με βασικό άξονα την «ανταπόκριση των έξι σημείων» που έχει υιοθετήσει το “αλληλεγγύη–SolidarityNow” για να απαντήσει έγκαιρα και αποτελεσματικά στην τρέχουσα κρίση ενώ παράλληλα, εξακολουθεί να καλύπτει μακροπρόθεσμες ανάγκες και προτεραιότητες των πληθυσμών που πλήττονται περισσότερο.

«Η ανταπόκριση των “έξι σημείων” αποτελεί στην ουσία ένα σχέδιο επείγουσας βοήθειας για να ανταποκριθούμε μαζί με τους συνεργάτες μας, ταχύτατα και καίρια, στα άμεσα προβλήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι οι πρόσφυγες αμέσως μόλις φθάσουν στην Ελλάδα», λέει ο Επαμεινώνδας Φαρμάκης, Γενικός Διευθυντής του “αλληλεγγύη–Solidarity” και εξηγεί: «Δίνουμε προτεραιότητα στην άμεση ανακούφιση, διασφαλίζουμε την πρόσβαση των πληθυσμών σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με κινητές ομάδες, βοηθάμε να επιταχυνθεί η διαδικασία ασύλου για ασυνόδευτα παιδιά. Μέσα από συνέργειες απαντάμε ουσιαστικά, ολοκληρωμένα και συμπληρωματικά στην κρίση -για να μη γίνουμε μάρτυρες και άλλων τραγωδιών με θύματα πάντα τους πιο ευάλωτους από τους συνανθρώπους μας».   

Στο πλαίσιο αυτό, και σε μία προσπάθεια να ενισχυθεί η δυνατότητα του κράτους να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστικ
ους ﷽﷽﷽﷽﷽π στηνe stop shop” τωνnnounces costs liesdeaure in my PS, wή κρίση αλλά και για να επιταχυνθεί η διαδικασία καταχώρησης των μετακινούμενων πληθυσμών -καθώς συχνά δυσχεραίνει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν οι πρόσφυγες- το “αλληλεγγύη–SolidarityNow” στηρίζει τις αρμόδιες αρχές σε όλη τη χώρα. Συγκεκριμένα:

®     Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής
Στήριξη της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής για τη λειτουργία δύο κινητών μονάδες στη Λέρο και την Κω. Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις PRAKSIS και ΜΕΤΑδραση, σε συνεργασία με την Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής, θα παρέχουν στους πρόσφυγες ιατρικές εξετάσεις, είδη πρώτης ανάγκης, υπηρεσίες διερμηνείας καθώς και πρόσβαση σε ένα ευρύ πεδίο υπηρεσιών. Η Υπηρεσία καλείται να αντιμετωπίσει την απουσία υπηρεσιών υποδοχής στα Δωδεκάνησα, ενώ το συγκεκριμένο έργο πρόκειται να βελτιώσει τη λειτουργία ύδρευσης και αποχέτευσης  ες κινητές ομάδες στα νησιά του συγκεκριμosts liesdeaure in my PS, wτης Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής στον Έβρο.

®     Εθνική Υπηρεσία Ασύλου
Στήριξη της Εθνικής Υπηρεσίας Ασύλου με τη φιλοξενία γραφείου και προσωπικού της στο Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας που λειτουργεί το “αλληλεγγύη–SolidarityNow” ήδη από το 2014. Στόχος του προγράμματος είναι να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αίτησης ασύλου και η παροχή βοήθειας και στήριξης σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού από τη Συρία όπως τα ασυνόδευτα ανήλικα και οι μονογονεϊκές οικογένειες. Παράλληλα, υποστηρίζονται οι επικείμενες ανάγκες και η λειτουργία των περιφερειακών γραφείων της Υπηρεσίας Ασύλου στην Πάτρα, τη Σάμο και τη Χίο.

Στήριξη του έργου του Εθνικού Εισηγητή του Φεστιβάλ «Break the Chain» με αφορμή την Πανευρωπαϊκή Ηµέρα κατά της Εµπορίας Ανθρώπων στην Τεχνόπολη του Δ. Αθηναίων (24-25 Οκτωβρίου 2015) σε συνεργασία με την PRAKSIS. Στόχος της δράσης είναι να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει για θέµατα που αφορούν στην εµπορία και εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Ταυτόχρονα, το “αλληλεγγύη-SolidarityNow” σταθερά προσανατολισμένο στην ανάδειξη πρωτοβουλιών της κοινωνίας των πολιτών με την υλοποίηση σημαντικών έργων, προχωρά στη στήριξη έγκυρων διεθνών μη κυβερνητικών οργανώσεων για την ανάληψη των ακόλουθων δράσεων:

Στήριξη της Διεθνούς Επιτροπής Διάσωσης για την υλοποίηση προγράμματος το οποίο περιλαμβάνει τη διασφάλιση προστασίας σε αιτούντες άσυλο και ευάλωτες ομάδες στη Λέσβο, την πραγματοποίηση  αποστολών άμεσης και στοχευμένης στήριξης σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στα ελληνικά νησιά, τα σύνορα και σε Βαλκανικές χώρες, αλλά και αξιολόγηση της επείγουσας κατάστασης στην Τουρκία όπως αυτή θα διαμορφωθεί στη διάρκεια του χειμώνα ώστε να βοηθήσει σε μία συλλογική ανταπόκριση σε νέες, πιθανές αφίξεις πληθυσμών το 2016.

Στήριξη των Γιατρών του Κόσμου για τη λειτουργία «Ανοιχτού Πολυϊατρείου» στην πόλη της Πάτρας, η οποία αποτελεί σημείο εξόδου των μετακινούμενων πληθυσμών. Μέσα από το Πολυϊατρείο προσφέρεται δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε ανασφάλιστους πολίτες, σε ανθρώπους που χρήζουν διεθνούς προστασίας αλλά και όλους όσοι δεν έχουν πρόσβαση στο σύστημα υγείας. Ειδική μέριμνα και φροντίδα δίνεται σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού (γυναίκες, παιδιά και ασυνόδευτα ανήλικα) αλλά και για να υποστηριχθούν οι τοπικές δομές υγείας.

Στήριξη των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για την υλοποίηση προγράμματος με στόχο να μεγιστοποιηθεί η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση των κοινωνιών για τους μετακινούμενους πληθυσμούς που εισέρχονται στην Ευρώπη μέσω της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανικών χωρών. Αιχμή του προγράμματος είναι να προκληθούν ανοιχτές συζητήσεις, να τεθούν προβληματισμοί και ανθρωπιστικά διλήμματα για τις συνεχιζόμενες προσπάθειες και τον αγώνα των μετακινούμενων πληθυσμών για επιβίωση και αξιοπρέπεια.

Το Solidarity Now είναι ένα δίκτυο ανθρώπων και οργανώσεων που ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 2013 με πρωτοβουλία του Open Society Foundations που συνεργάζονται για να βοηθήσουν αυτούς που πλήττονται περισσότερο από την κρίση. Το SolidarityNow υποστηρίζει ομάδες και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα με προγράμματα και λειτουργεί δύο Κέντρα Αλληλεγγύης, σε Αθήνα (με την υποστήριξη των EEA Grants) και Θεσσαλονίκη, όπου μπορούν να απευθύνονται ευπαθείς ομάδες πληθυσμού για να λάβουν δωρεάν υπηρεσίες ιατρικές, νομικές κ.ά.

Το SolidarityNow λειτουργεί στηρίζοντας συνέργειες μεταξύ της κοινωνίας των πολιτών και κρατικών φορέων. Από τις αρχές του 2015 μέχρι σήμερα έχει διαθέσει το ποσό των δέκα (10) εκατομμυρίων ευρώ σε έργα που αφορούν τη μετανάστευση και την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης στην Ελλάδα.