Η Airbnb και το SolidarityNow Συνεργάζονται και Δημιουργούν Νέα Πλατφόρμα για την Παροχή Στέγης σε Πρόσφυγες και Εκτοπισμένους Πληθυσμούς στην Ελλάδα

Sophia Ioannou

Η νέα τεχνολογία επιτρέπει σε οποιονδήποτε διαθέτει ένα υπνοδωμάτιο να ανοίξει το σπίτι του και να συμβάλει στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας προσφυγικής κρίσης

Η Airbnb, η κορυφαία εταιρεία φιλοξενίας παγκοσμίως, σε συνεργασία με το SolidarityNow, εγκαινιάζουν τα Ανοιχτά Σπίτια στην Ελλάδα, μία νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα, που θα διευκολύνει τους ανθρώπους να ανοίξουν τα σπίτια τους σε πρόσφυγες και εκτοπισμένους πληθυσμούς. Αρκεί μια επίσκεψη στο airbnb.com/welcome/refugees/, για όποιον επιθυμεί να μοιραστεί δωρεάν το χώρο του, ανοίγοντας το σπίτι του.

Η νέα πλατφόρμα συνδέει τους οικοδεσπότες της Airbnb, οι οποίοι έχουν δηλώσει την επιθυμία να ανοίξουν το σπίτι τους και να φιλοξενήσουν πρόσφυγες για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, με ανθρωπιστικούς μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς που εργάζονται για την ανακούφιση των προσφύγων, των εκτοπισμένων και άλλων ευάλωτων πληθυσμών. Οι εξουσιοδοτημένες οργανώσεις μπορούν να χρησιμοποιούν την πλατφόρμα Ανοιχτά Σπίτια, για την αναζήτηση και τη δωρεάν κράτηση χώρων στέγασης της Airbnb, για πρόσφυγες και εκτοπισμένους πληθυσμούς σε ανάγκη. Από σήμερα, το SolidarityNow θα λειτουργεί ως ο συνδετικός φορέας μεταξύ των ιδιοκτητών, των φιλοξενουμένων και της Airbnb. Η οργάνωση αναλαμβάνει την ταυτοποίηση των ωφελούμενων και την τοποθέτησή τους στα διαθέσιμα καταλύματα της νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

«Είναι εύκολο να αισθανθείς ανίσχυρος όταν αναλογίζεσαι τις παγκόσμιες, μαζικές αλλαγές που συντελούνται, όπως η προσφυγική κρίση, αλλά πάντα υπάρχουν πράγματα που μπορεί να κάνει κανείς και να επιφέρουν σημαντική αλλαγή», τονίζει ο Joe Gebbia, συνιδρυτής της Airbnb. «Η απλή πράξη, να ανοίξει ένας άνθρωπος για μερικές νύχτες το σπίτι του, μπορεί να αλλάξει τη ζωή ενός άλλου ανθρώπου που χρειάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα του και να αφήσει τα πάντα πίσω του».

Στις αρχές του 2017, η Airbnb έθεσε στρατηγικό στόχο για την επόμενη πενταετία, να παρέχει στέγαση, για βραχύ χρονικό διάστημα, σε 100.000 ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη σε όλο τον κόσμο. Η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα θα συμβάλλει στην επίτευξη αυτού του στόχου, διευκολύνοντας τις ανθρωπιστικές οργανώσεις στην εύρεση ιδιοκτητών σπιτιών από όλο τον κόσμο που προσφέρονται να μοιραστούν το χώρο τους με τους πρόσφυγες δωρεάν. Μέχρι σήμερα, ήδη 6.000 άτομα έχουν προσφερθεί εθελοντικά, σε παγκόσμιο επίπεδο, να ανοίξουν το σπίτι τους σε πρόσφυγες.

Σήμερα στην Ελλάδα βρίσκονται περίπου 35.000 αιτούντες άσυλο, οι οποίοι δεν έχουν πρόσβαση σε καταλύματα εκτός από τους καταυλισμούς. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται οι υποψήφιοι για το πρόγραμμα μετεγκατάστασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν έχουν ακόμη εξασφαλίσει στέγαση μέσω των υφιστάμενων προγραμμάτων ή αιτούντες άσυλο που δεν είναι όμως επιλέξιμοι και δεν εντάσσονται στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης (και συνεπώς δεν είναι επιλέξιμοι για την τοποθέτησή τους σε κατάλυμα). Το SolidarityNow και η Airbnb θέτουν ως στόχο την τοποθέτηση μερικών χιλιάδων από τους πρόσφυγες αυτούς σε σπίτια, κατά τη διάρκεια της συνεργασίας τους.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που συνδυάζουμε τη βαθιά εμπειρία του SolidarityNow με την ισχυρή κοινότητα των ιδιοκτητών της Airbnb, για την παροχή λύσεων στέγασης για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα», δήλωσε η Σοφία Γκιούσου, Διευθύντρια Περιφερειακής Πολιτικής της Airbnb για την Ελλάδα. «Ανυπομονούμε για αυτή την πρωτοβουλία όχι μόνο για την παροχή καταλύματος σε έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, αλλά και για την προώθηση του αισθήματος της κοινότητας μεταξύ προσφύγων και Ελλήνων».

Η συνέργεια αυτή πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Open Society Foundations (OSF/OSIFE) και σε συνεργασία με το Ίδρυμα Radcliffe και την πρωτοβουλία Ascend, μια νέα φιλανθρωπική προσπάθεια που παρουσιάστηκε στο συνέδριο Concordia την προηγούμενη εβδομάδα.

«Πιστεύουμε ότι η πρωτοποριακή αυτή πρωτοβουλία θα ωφελήσει τους φιλοξενούμενους, τους οικοδεσπότες και την ευρύτερη κοινότητα», δηλώνει ο Επαμεινώνδας Φαρμάκης, Γενικός Διευθυντής του SolidarityNow. «Ελπίζουμε ότι η συνεργασία μας θα βοηθήσει τους ιδιοκτήτες/οικοδεσπότες στην Ελλάδα να συνειδητοποιήσουν τη δυσάρεστη κατάσταση που βιώνουν οι πρόσφυγες, να συμβάλουν στην αποδοχή τους και την ομαλή συνύπαρξη, καθώς και να προωθήσουν τον μακροπρόθεσμο στόχο μας, για το “κλείσιμο των καταυλισμών”».

«Στο παρελθόν, το προσωπικό της Airbnb εργάστηκε άμεσα με ανθρωπιστικές οργανώσεις για την παροχή στέγασης σε πρόσφυγες, από ιδιοκτήτες που προσέφεραν εθελοντικά τα σπίτια τους», προσθέτει ο Joe Gebbia. «Η αξιοποίηση της βασικής προσφερόμενης υπηρεσίας της Airbnb είναι εύκολη για όποιον διαθέτει ένα ελεύθερο δωμάτιο ή διαμέρισμα και θέλει να συνδεθεί με ανθρωπιστικές οργανώσεις και να συμβάλει, με αυτόν τον τρόπο, στην αντιμετώπιση αυτής της παγκόσμιας πρόκλησης».

Στόχος της Airbnb είναι να δημιουργήσει έναν κόσμο όπου ο καθένας μπορεί να ανήκει οπουδήποτε και έχει εργαστεί εδώ και πολλά χρόνια για να υποστηρίξει τους πρόσφυγες και τους εκτοπισμένους πληθυσμούς:

  • Το 2012, μετά τον τυφώνα Sandy, τα μέλη της κοινότητας Airbnb προσφέρθηκαν εθελοντικά να στεγάσουν τους ανθρώπους που εκτοπίστηκαν από τη θύελλα, χωρίς κόστος. Η ιδέα ενέπνευσε τη δημιουργία του προγράμματος αποκατάστασης καταστροφών της Airbnb, το οποίο από τότε έχει προσφέρει δωρεάν προσωρινή στέγαση σε άτομα που βρέθηκαν σε ανάγκη, κατά τη διάρκεια 65 καταστροφών σε όλο τον κόσμο.
  • Μέχρι σήμερα, η Airbnb έχει παράσχει πάνω από 5.000 νύχτες δωρεάν στέγασης σε εργαζόμενους στα νησιά της Κω και της Λέσβου, στα Ιωάννινα, την Αθήνα και τα Βαλκάνια ευρύτερα, οι οποίοι απασχολούνται σε προγράμματα για την ανακούφιση των προσφύγων.
  • Το 2016, η κοινότητα της Airbnb πρόσφερε περισσότερο από 1 εκατομμύριο δολάρια, στην Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες για να υποστηρίξει το έργο της.
  • Από το Νοέμβριο του 2016, περισσότεροι από 550 οικοδεσπότες της Airbnb και οικογένειες προσφύγων μοιράστηκαν γεύματα διακοπών μαθαίνοντας με αυτόν τον τρόπο περισσότερα ο ένας για τον άλλο. Κατά τη διάρκεια του 2017, αυτή η πρωτοβουλία θα επεκταθεί, επιτρέποντας στην κοινότητα της Airbnb να προσφέρει ζεστά γεύματα και να δημιουργήσει νέους δεσμούς με τους μελλοντικούς πολίτες.
  • Όταν θεσπίστηκαν πολιτικές που απαγόρευσαν την είσοδο συγκεκριμένων πολιτών στις Ηνωμένες Πολιτείες στις αρχές του 2017, χιλιάδες μέλη της κοινότητας Airbnb προσφέρθηκαν εθελοντικά να ανοίξουν τα σπίτια τους σε εκτοπισμένους ταξιδιώτες.
  • Νωρίτερα φέτος, η Airbnb δεσμεύτηκε να συνεισφέρει 4 εκατομμύρια δολάρια σε διάστημα τεσσάρων ετών στη Διεθνή Επιτροπή Διάσωσης (IRC) για να υποστηρίξει τις πιο άμεσες ανάγκες των εκτοπισθέντων πληθυσμών παγκοσμίως.

Το SolidarityNow αποτελείται από ένα δίκτυο οργανώσεων με κύριο στόχο την υποστήριξη αυτών που πλήττονται περισσότερο από την ανθρωπιστική και οικονομική κρίση στην Ελλάδα. Μέσω της παροχής υπηρεσιών τόσο στον ελληνικό όσο και στον προσφυγικό/μεταναστευτικό πληθυσμό, επιδιώκει να αποκαταστήσει το όραμα μιας ισχυρής Ευρώπης που βασίζεται στην αλληλεγγύη και τις ανοικτές αξίες.

  • Από το 2013 έχει υλοποιήσει 75 προγράμματα σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και την κοινωνική δικαιοσύνη, την προστασία των ευάλωτων πληθυσμών, τη νεολαία και τη συνηγορία – το ένα τρίτο των προγραμμάτων του SolidarityNow συνδέονται άμεσα με την προσφυγική κρίση. Περισσότερα από 65.000 άτομα που βρίσκονται σε ανάγκη επισκέφθηκαν το 2016, τα Κέντρα Αλληλεγγύης της οργάνωσης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τα οποία λειτουργούν βάσει της πολιτικής των «ανοικτών θυρών» και χρηματοδοτούνται από το Open Society Foundations (OSF/OSIFE).
  • Το προσωπικό του SolidarityNow συνδυάζει την εμπειρία με τη βαθιά γνώση των συνθηκών στη χώρα για να εξασφαλίσει την επιτυχή αντιστοιχία παρεχόμενων υπηρεσιών, την ασφάλεια των επισκεπτών και την ενίσχυση του αισθήματος της κοινότητας μεταξύ φιλοξενουμένων και φιλοξενούντων.
  • Σήμερα παρέχει καταλύματα σε 1.200 άτομα μέσω ενοικιάσεων ξενοδοχείων και διαμερισμάτων (περισσότερα από 3.700 άτομα φιλοξενήθηκαν κατά τη διάρκεια του 2016), στο πλαίσιο του Προγράμματος Στέγασης & Φιλοξενίας, που υλοποιείται με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και τη χρηματοδότηση της ΕΕ. Μέσω του προγράμματος Blue Dots που υλοποιείται με τη χρηματοδότηση της UNICEF, έχουν μέχρι σήμερα προσφερθεί δωρεάν υπηρεσίες σε περισσότερα από 1.000 άτομα που ζουν σε καταυλισμούς.