«Αφιέρωσα 10 χρόνια από τη ζωή μου για να σπουδάσω ιατρική. Θα ήθελα να μπορώ να είμαι πάλι γιατρός. Αυτό αγαπώ, αυτό κάνω μια ζωή».
Η προσφυγική μετακίνηση είναι μια διαδικασία που, μεταξύ άλλων, εμπεριέχει και πολλές απώλειες. Μία από αυτές είναι και η απώλεια της επαγγελματικής ταυτότητας. Πώς είναι άραγε για έναν άνθρωπο που αφιέρωσε τόσα χρόνια της ζωής του για να σπουδάσει μια επιστήμη, να ακούει πως δεν μπορεί να την εφαρμόζει πια; Πώς είναι για έναν επαγγελματία που η καθημερινότητά του ήταν να σώζει ζωές, και μάλιστα σε εμπόλεμες περιοχές, να ακούει πως όχι μόνο δε μπορεί να εξασκεί πια την ιατρική στο παρόν, αλλά ούτε και στο μέλλον, καθώς η αναγνώριση του πτυχίου του δεν προβλέπεται, τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα, στην Ελλάδα; Πώς είναι στα 40 σου, ενώ ήσουν μια ζωή γιατρός, να χρειάζεται να γίνεις εργάτης;
Τα αιτήματα των προσφύγων και αιτούντων άσυλο που φτάνουν καθημερινά στην Ομάδα Απασχόλησης του Κέντρου Υποστήριξης Προσφύγων (Blue Refugee Center) στη Θεσσαλονίκη, είναι συχνά δύσκολα επιτεύξιμα. Ο/Η σύμβουλος χρειάζεται να υποστηρίξει τον άνθρωπο να συνειδητοποιήσει, να αποδεχτεί, να εξερευνήσει εναλλακτικές επιλογές, να πάρει αποφάσεις. Και πολλές φορές χρειάζεται να του μεταφέρει δυσάρεστες πληροφορίες.
Ένας χρόνος επαγγελματικής συμβουλευτικής
Η συμβουλευτική διαδικασία που ακολουθήθηκε με τον συγκεκριμένο ωφελούμενο, κρατάει σχεδόν έναν χρόνο τώρα. Έναν χρόνο στον οποίο ο άνθρωπος δυσκολεύτηκε να αποχαιρετήσει την, ενισχυμένη, επαγγελματική του ταυτότητα και να κατασκευάσει μια νέα. Έναν χρόνο που δούλευε χωρίς σταθερότητα και σε βαριές χειρωνακτικές εργασίες, ενώ ταυτόχρονα αναρωτιόταν αν ΑΥΤΗ θα είναι η ζωή του από εδώ και πέρα. Που φοβόταν πως έπρεπε να πετάξει τόσα χρόνια σπουδών στα σκουπίδια. Ευτυχώς, δεν χρειάστηκε.
Η χαρά της Ομάδας Απασχόλησης είναι διπλή όταν τα καταφέρνει ένας ωφελούμενος που προσπαθεί πολύ. Όσο μεγαλύτερα τα εμπόδια και η προσπάθεια, τόσο μεγαλύτερη η χαρά! Γιατί ο «πρώην» γιατρός, κατάφερε να γίνει πια διερμηνέας, μπαίνοντας σε ένα επάγγελμα που, αφενός δεν είναι αυτό που άφησε πίσω στη χώρα του, αφετέρου όμως σχετίζεται άμεσα με την προσφορά και την υποστήριξη των ανθρώπων. Και πολλές φορές, αυτό είναι το καλύτερο που μπορεί να κάνει κανείς προκειμένου να συνεχίσει να δίνει νόημα στην επαγγελματική του πορεία.
Η ανακατασκευή της επαγγελματικής ταυτότητας παίζει σημαντικό ρόλο στην καθημερινή ευημερία του ατόμου, ενώ παράλληλα προσφέρει τα μέγιστα στην αγορά εργασίας της χώρας φιλοξενίας. Θα είναι μόνο ωφέλιμο αν οι εθνικές και ευρωπαϊκές στρατηγικές διευρύνουν τις διαδικασίες ένταξης, αξιοποιώντας τις γνώσεις, τα πτυχία και τις δεξιότητες των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο, ιδιαίτερα σε μια εποχή που η ανεύρεση προσωπικού αποτελεί τεράστια πρόκληση.
*Το SolidarityNow υλοποιεί το πρόγραμμα “𝗕𝗥𝗖 𝗟𝗶𝘃𝗲𝗹𝗶𝗵𝗼𝗼𝗱𝘀”, που χρηματοδοτείται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR GREECE) από τον Απρίλιο του 2023. Στόχος του προγράμματος είναι η κοινωνική και οικονομική ένταξη αιτούντων άσυλο και προσφύγων μέσω της υποστήριξής τους για ένταξη στην αγορά εργασίας. Οι υπηρεσίες παρέχονται καθημερινά στο Blue Refugee Center στη Θεσσαλονίκη.