
Στην Ετήσια Συνάντηση – εκδήλωση του SolidarityNow για την κοπή της πίτας που πραγματοποιήθηκε στις 8 Φεβρουαρίου 2019, στο κέντρο της Αθήνας, ο Πρόεδρος του ΔΣ, κος Στέλιος Ζαββός και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου* μαζί με εργαζόμενους της οργάνωσης από όλη την Ελλάδα, συγκεντρώθηκαν για να γιορτάσουν τα επιτεύγματα της περσινής χρονιάς, στο πλευρό των πιο αδύναμων. Η οργάνωση πέτυχε να στηρίξει μέχρι σήμερα, περισσότερους από 300.000 συνανθρώπους μας.
Την ξεχωριστή εκδήλωση του SolidarityNow τίμησαν με την παρουσία τους εξέχοντες προσκεκλημένοι όπως ο Πρεσβευτής της Γερμανίας στην Ελλάδα, κος Jens Plötner και ο διακεκριμένος ακαδημαϊκός και πρώην υπουργός Εργασίας, κος Τάσος Γιαννίτσης.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Πρόεδρος του SolidarityNow, Στέλιος Ζαββός, παρουσίασε τα αποτελέσματα της 5ετούς δράσης της οργάνωσης, επισημαίνοντας ότι «Το 2018 αποτέλεσε για εμάς μια χρονιά – ορόσημο, γιατί συμπληρώσαμε πέντε χρόνων λειτουργίας και καταφέραμε να βρεθούμε στο πλευρό 300.000 ανθρώπων που είχαν ανάγκη υποστήριξης. Βοηθήσαμε αυτούς τους ανθρώπους έμπρακτα και ουσιαστικά να ξανασταθούν στα πόδια τους και να διεκδικήσουν ξανά τη ζωή τους. Είτε αυτοί ήταν πρόσφυγες στους οποίους προσφέραμε στέγη και αξιοπρεπή διαβίωση, είτε μητέρες και παιδιά που χρειάζονταν προστασία, είτε άνεργοι Έλληνες τους οποίους βοηθήσαμε να ξαναβρούν δουλειά».
Παράλληλα, ο κος Ζαββός έκανε μια αποτίμηση του διττού ρόλου της οργάνωσης και όρισε το στόχο για το μέλλον: «Σταθερός στόχος του SolidarityNow είναι να συνεχίσει να αποτελεί καταλύτη για την προώθηση των αξιών των ανοικτών και δίκαιων κοινωνιών, καθώς και την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των συνανθρώπων μας που βρίσκονται σε ανάγκη».
«Για το 2019, οι οικονομικοί πόροι που καλούμαστε να διαχειριστούμε αυξάνονται με σκοπό να αναπτύξουμε περισσότερα προγράμματα και να βοηθήσουμε ακόμα περισσότερους ανθρώπους που το χρειάζονται. Κι αυτό επιβάλλεται να γίνεται με διαφάνεια ως προς τον τρόπο που λειτουργούμε ως οργάνωση και τις εσωτερικές διαδικασίες ελέγχου που εφαρμόζουμε αλλά και με λογοδοσία προς τους χρηματοδότες μας, την κοινωνία αλλά και τους ίδιους τους ωφελούμενούς μας», σημείωσε ο Αντιπρόεδρος του SolidarityNow, κος Ευθύμης Βιδάλης, χαιρετίζοντας την εκδήλωση.
Αναφερόμενος σε ένα βιβλίο που διαβάζει ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και μέλος του ΔΣ του SolidarityNow, κος Νίκος Αλιβιζάτος, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι με το πέρασμα των χρόνων χάθηκαν «οι ενδιάμεσοι θεσμοί» οι οποίοι διασφάλιζαν τη συνοχή του κοινωνικού συνόλου, γεγονός που οδήγησε τις κοινωνίες στο φόβο για το μέλλον και στη συνεπακόλουθη συντηρητικοποίηση και τη ροπή προς τα ακροδεξιά κόμματα. Κι αυτό το κενό καλούνται να γεφυρώσουν οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών με τη δράση τους, όπως το SolidarityNow.
Η αναπληρώτρια Διευθύντρια της οργάνωσης, Μαριέττα Προβοπούλου, μίλησε για την καθοριστική συμβολή των πάνω από 300 εργαζόμενων του SolidarityNow στην υλοποίηση του έργου και των προγραμμάτων. Στη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσίασε όλες τις ομάδες της οργάνωσης και κυρίως, τους ανθρώπους που προσφέρουν καθημερινά τις υπηρεσίες τους στο πεδίο, οι οποίοι, όλοι μαζί συνέβαλαν στα μέχρι σήμερα επιτεύγματα.
Το όραμα, με βάση τις αρχές και τις αξίες που έχουν καθοδηγήσει το μέχρι σήμερα έργο της οργάνωσης, περιέγραψε η Γενική Διευθύντρια του SolidarityNow, Αντιγόνη Λυμπεράκη. «Η ανοιχτή και συνεκτική κοινωνία είναι ο συντομότερος δρόμος για να βελτιώσεις τη ζωή των ανθρώπων και κυρίως των πιο ευάλωτων. Αυτό σημαίνει ολιστική αντιμετώπιση των διαφορετικών αναγκών, με προσήλωση στην αξιοπρέπεια και στον σεβασμό του καθενός και της καθεμιάς. Μπροστά σε αυτούς τους ανθρώπους στεκόμαστε με σεμνότητα και πεποίθηση στην ικανότητα όλων μας για το καλύτερο. Στο SolidarityNow υλοποιούμε προγράμματα ευρείας εμβέλειας και στοχεύουμε στη γρήγορη κεφαλαιοποίηση όλων όσων έχουμε μάθει προκειμένου να σχεδιάσουμε νέα καινοτομικά προγράμματα κοινωνικής παρέμβασης με διαγενεακή στόχευση, ορίζοντα πολυετίας και εμπλοκή νέων εταίρων και δωρητών».
Η κα Λυμπεράκη συμπλήρωσε ότι «Νιώθουμε περήφανοι με τους αριθμούς με έμφαση σε αυτούς που καταδεικνύουν την επιτυχία στις προσπάθειες ομαλής κοινωνικής ενσωμάτωσης των ωφελούμενών μας. Πάνω από 2.300 άνθρωποι συνδέθηκαν με την αγορά εργασίας και 380 βρήκαν δουλειά μέσα από την Υπηρεσία Απασχολησιμότητας των Κέντρων Αλληλεγγύης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ μέχρι σήμερα έχουν υποστηριχθεί περίπου 4.000 παιδιά να γραφτούν στο σχολείο και έχουν διοργανωθεί περισσότερες από 10.000 δραστηριότητες μη τυπικής εκπαίδευσης».
Photos: Yiannis Kafkas