#ArtIsMyLife

Giorgos Moutafis for SolidarityNow

Τί σχέση έχει η Παγκόσμια Ημέρα του Πρόσφυγα (20 Ιουνίου) με τη μουσική; Ή πάλι, τί σχέση μπορεί να έχει η Ευρωπαϊκή Μέρα Μουσικής (21 Ιουνίου) με τους πρόσφυγες; Και όμως έχουν! Το SolidarityNow «χτίζει» γέφυρες αναδεικνύοντας το πώς οι πρόσφυγες μπορούν να συνεισφέρουν στην αρμονική συμβίωση και την ένταξή τους στην κοινωνία με «όχημα» την τέχνη και τον πολιτισμό τους.

Πέρα από την Αφρική: Κονγκό, Γουινέα χώρες που ψάχνεις να τις βρεις στην υδρόγειο. Δεν ξέρεις πολλά για την ήπειρο αυτή, μόνο την έρημο Σαχάρα και τις χώρες των οποίων τα λιμάνια ακουμπούν στη Μεσόγειο. Των άλλων η ιστορία είναι αιματοβαμμένη από την εποχή των αποικιών, τις εμφύλιες διαμάχες, τα πραξικοπήματα και τις επιδημίες που είναι άρρηκτα δεμένες με τη φτώχια. Ένας πόλεμος που μαίνεται χρόνια τώρα, και έχει αφήσει πίσω του χιλιάδες θύματα και πόσους ακόμα πρόσφυγες. Πόσα χιλιόμετρα άραγε χρειάζεται να διανύσει κανείς από την Αφρική για να φτάσει στην Ευρώπη -την επονομαζόμενη Γη της Επαγγελίας; «Πολλά», θα μας απαντήσουν οι άνθρωποι που έκαναν αυτό το ταξίδι.

Πέρα από την Αφρική, με τις αμέτρητες φυλές ιθαγενών, τα τροπικά δάση και τις στέπες, τις τελετουργίες και τις μουσικές, τα ρούχα και τα πολυποίκιλα κοσμήματα και τατουάζ που στολίζουν τα σώματα των γυναικών και των ανδρών, με τους αγώνες για τα ανθρώπινα δικαιώματα, με τους συγγραφείς, τους ποιητές, τους ανθρώπους της επιστήμης και τους ακτιβιστές. Εμείς αυτή την Αφρική γνωρίσαμε μέσα από τα μάτια, τις διηγήσεις, τις μουσικές, τα ποιήματα και τα έργα τέχνης 9 ξεχωριστών ανθρώπων που κατάγονται από εκεί. Όσο μακριά κι αν φτάσει κανείς, πάντα θα κουβαλάει μέσα του τη νοσταλγία για την επιστροφή στην πατρίδα.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων στις 20 Ιουνίου αλλά και την Ευρωπαϊκή Μέρα Μουσικής στις 21 Ιουνίου, το SolidarityNow μας συστήνει από σήμερα, μέσα από το αφιέρωμα #ArtIsMyLife, 9 καλλιτέχνες από το Κονγκό και τη Γουινέα των οποίων η Τέχνη είναι η ίδια τους η ζωή.

Ο Μόρια, ο Ρισάρντ, η Τερέσα, η Ζιζέλ, η Σάρα, ο Σάμι, ο Μόμο, ο Αρμόντ και ο Αμπντούλ έχουν βρει στήριξη μέσα από τα προγράμματα της οργάνωσης στη βόρεια Ελλάδα –του προγράμματος Στέγασης και των Κέντρων Υποστήριξης Οικογένειας και Παιδιού στη Βόλβη. Και σήμερα μας μιλάνε για την αγάπη τους στην ποίηση, στη ζωγραφική, στη μουσική και στη συγγραφή. Η Τέχνη ήταν και παραμένει ο σύντροφός τους σε όλο αυτό το δύσκολο ταξίδι. Μέσα από αυτήν μπόρεσαν να εξομολογηθούν τον πόνο τους, την οργή τους, τους φόβους τους, αλλά και τα όνειρά τους. Ο Πάμπλο Πικάσο είχε πει κάποτε ότι «η Τέχνη ξεσκονίζει από την ψυχή μας τη σκόνη της καθημερινότητας». Κάπως έτσι και για τους 9 αυτούς καλλιτέχνες, η τέχνη τους λειτούργησε θεραπευτικά, τους βοήθησε να στέκονται όρθιοι στα πόδια τους, να προσπαθούν για το καλύτερο, και να ελπίζουν για το «ωραίον».

Το #ArtIsMyLife θέλει να μας υπενθυμίσει κάτι πολύ σημαντικό, ότι τίποτα σε αυτή τη ζωή δεν είναι μονοδιάστατο. Τα πάντα έχουν μια δυαδικότητα. Κανείς δεν είναι απλά ένας πρόσφυγας, ή ένας αιτών άσυλο, ή ένας μετανάστης, είναι πάντα και κάτι άλλο. Μπορεί να είναι ένας σπουδαίος ποιητής, ή και ζωγράφος, ή συγγραφέας, ή φιλόσοφος και μουσικός.

Θα θέλαμε να σας συστήσουμε τους 9 αυτούς καλλιτέχνες. Αυτές είναι οι ιστορίες τους.


*Τα Προγράμματα Στέγασης και Φιλοξενίας υλοποιούνται με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και τη χρηματοδότηση της ECHO.

**To πρόγραμμα Κέντρα Υποστήριξης Παιδιού και Οικογένειας υλοποιείται από το SolidarityNow με την υποστήριξη της UNICEF και τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τμήμα Ανθρωπιστικής Βοήθειας.

***Η Ηλιακτίδα ΑΜΚΕ με χρηματοδότηση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες διαχειρίζεται τη Δομή Φιλοξενίας της Βόλβης μέσω του Ι.Α.Τ.Α.Π.

****Ο Διεθνής Οργανισμός Γαλλοφωνίας χρηματοδοτεί την εκμάθηση της γαλλικής γλώσσας σε αιτούντες άσυλο, στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.