Οι δυσμενείς και συχνά απάνθρωπες συνθήκες κάτω από τις οποίες διαβιούν οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά καταγράφονται από το 360 μοιρών ντοκιμαντέρ του SolidarityNow.
Στόχος της οργάνωσης είναι να αναδειχθεί με αυτό τον τρόπο το υπάρχον πρόβλημα και να επισημάνει την επείγουσα ανάγκη για το κλείσιμο των συγκεκριμένων δομών και την άμεση μεταφορά των ευάλωτων πληθυσμών στην ενδοχώρα σε συνθήκες ασφάλειας.
Το πανοραμικό βίντεο 360ο με τίτλο «Εγκλωβισμένοι στη Σούδα της Χίου», το οποίο δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το βραβευμένο φωτορεπόρτερ Γιώργο Μουτάφη, κάνοντας χρήση της τεχνολογίας αιχμής, δίνει τη δυνατότητα στους θεατές να γίνουν «συμμέτοχοι» στην καθημερινότητα της ζωής της 51χρονης Aντούλα, που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το Κομπάνι εξαιτίας του πολέμου και βρίσκεται εγκλωβισμένη, τους τελευταίους 7 μήνες, στον καταυλισμό της Σούδας στη Χίο μαζί με τα τέσσερα παιδιά της. Οι θεατές γίνονται «συμμέτοχοι» της ζωής αυτής της οικογένειας και της διαρκούς προσπάθειάςτης για επιβίωση και αγωνίας για το μέλλον.
Η 51χρονη Αντούλα, με καταγωγή από τη Συρία, ήρθε στην Ελλάδα μαζί με τα τέσσερα από τα 11 παιδιά της. Ο 17χρονος γιος της δολοφονήθηκε στο Λίβανο. Η Aντούλα και τα παιδιά της αναγκάστηκαν σε ένα αδιάκοπο «κρυφτο-κυνηγητό» στην προσπάθειά τους να γλιτώσουν από τον ISIS. Κατάφεραν να διαφύγουναπό το Λίβανο, ενώ μετά τη δολοφονία του 17χρονου γιου της επέστρεψαν στη Συρία για να βρεθούν λίγο αργότερα στο Ιράκ και σήμερα στη Χίο.
Η οικογένεια της Αντούλα είναι μία ανάμεσα στους περίπου 700 πρόσφυγες που διαμένουν σήμερα στον καταυλισμό της Σούδας, ενώ περισσότεροι από 3.500 πρόσφυγες έχουν περάσει από τη Χίο μόνο κατά τους πρώτους μήνες του 2017. «Παλεύουμε με τις ώρες, τις ημέρες, το χρόνο. Δεν έχουμε ζεστό νερό, κοιμόμαστε στο πάτωμα, φοβόμαστε τις επιθέσεις», διηγείται η ίδια.
Αρκετές φορές το στρατόπεδο της Σούδας στη Χίο έχει μεταβληθεί σε «πεδίο μάχης». Οι ομάδες των εξτρεμιστών, με πέτρες και φλεγόμενα αντικείμενα που ρίχνονται στις σκηνές των προσφύγων, προσπαθούν να επιβληθούν και να τους εκδιώξουν. Πολύ συχνά, οι πρόσφυγες αναγκάζονται να περάσουν τη νύχτα έξω από τον καταυλισμό εξαιτίας του φόβου των επιθέσεων, αναζητώντας ένα ασφαλές καταφύγιο μέχρι να ξημερώσει.
Ένα χρόνο μετά τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, ένας μεγάλος αριθμός προσφύγων έχει εγκαταλειφθεί στα ελληνικά νησιά. Χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι, ζώντας κάτω από κακές και συχνά επισφαλείς για την υγεία τους συνθήκες, αντιμετωπίζοντας ένα αβέβαιο παρόν και ένα ακόμη πιο αβέβαιο μέλλον.
Σημειώνετια ότι το SolidarityNow ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 2013 με πρωτοβουλία του OpenSocietyFoundations, με κύριο σκοπό να βοηθήσει τους πληθυσμούς που πλήττονται περισσότερο από την οικονομική και ανθρωπιστική κρίση.
Το SolidarityNow συνεργάζεται με πάνω από 70 οργανώσεις και υποστηρίζει οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και δημόσιους φορείς που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα για να υλοποιήσουν προγράμματα. Λειτουργεί δύο Κέντρα Αλληλεγγύης, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπου μπορούν να απευθύνονται ευπαθείς ομάδες πληθυσμού για να λάβουν δωρεάν υπηρεσίες ιατρικές, νομικές κ.ά.
Στρατηγικοί συνεργάτες του οργανισμού περιλαμβάνουν τους: UNHCR, UNICEF, EEAGrants, Πρεσβεία της Νορβηγίας στην Ελλάδα κ.ά. Μέχρι σήμερα έχει διαθέσει το ποσό των 15 εκατομμυρίων ευρώ σε έργα που αφορούν στην αντιμετώπιση της οικονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα.
Δείτε το βίντεο εδώ: