Αλέξανδρος Αβραμίδης, φωτογράφος
Είναι τέλη Φεβρουαρίου και βρισκόμαστε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Ο Άχμεντ, ο Αμπντούλ, η Μαριάμ και οι υπόλοιποι έφηβοι κρατάνε από μια φωτογραφική μηχανή στο χέρι και φωτογραφίζουν γύρω τους. Κάθε λήψη και μια διαφορετική ματιά, μα επί της ουσίας, μια προσωπική μαρτυρία. Μέσα από αυτόν τον δημιουργικό τρόπο, επέλεξε το SolidarityNow να εκπαιδεύσει πρόσφυγες και μετανάστες, να εκφράζουν τις σκέψεις τους και την κριτική τους προς την οργάνωση, ώστε αυτή να βελτιώνεται και να προσαρμόζει τα προγράμματά της πάντοτε με βάση τις δικές τους ανάγκες.
«Η φωτογραφία είναι ένα λαϊκό μέσο, πέρα από τη δημιουργική της πλευρά. Καταρχήν, όλοι φωτογραφίζουμε και αυτό-φωτογραφιζόμαστε πάρα πολύ. Είναι εύκολο να εκφραστείς μέσα από τη φωτογραφία και πλέον έχει γίνει κοινός κώδικας επικοινωνίας, πιο πολύ και από το λόγο και τη γραφή», μας λέει ο γνωστός φωτορεπόρτερ Αλέξανδρος Αβραμίδης, ο οποίος έκανε μαθήματα φωτογραφίας σε εφήβους και ενήλικες ωφελούμενους της οργάνωσης.
Τα συγκεκριμένα σεμινάρια πραγματοποιούνται στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος Resilient Roots*. Μετά το συνοπτικό μάθημα θεωρίας, οι έφηβοι εφαρμόζουν στην πράξη όλα όσα έμαθαν. Όλοι τους λοιπόν έχουν ξεχυθεί στην προβλήτα του λιμανιού και φωτογραφίζουν τη θάλασσα, τον εαυτό τους, το καράβι που έχει αράξει στο μέσο του Θερμαϊκού. Οι φωτογραφικές μηχανές “έχουν πάρει φωτιά” και ο Αλέξανδρος δίνει οδηγίες και συμβουλές στα παιδιά. «Πάντα στην πρώτη φωτογράφιση μπορείς να δεις τη ματιά του άλλου, αυτό που έχει ήδη μέσα του, δηλαδή τον τρόπο που βλέπει τον κόσμο», επισημαίνει.
Ο Αλέξανδρος έχει βραβευτεί με Πούλιτζερ για τη φωτοειδησεογραφική κάλυψη της προσφυγικής κρίσης, ενώ παραμένει εδώ και χρόνια σταθερός συνεργάτης του πρακτορείου Reuters. Εικόνες του έχουν ταξιδέψει σε όλον τον κόσμο, μεταφέροντας ειδήσεις και προκαλώντας ποικίλα συναισθήματα. Για αυτόν η φωτογραφία δεν είναι μόνο η τέχνη του, το επάγγελμα του, είναι μια κοινή γλώσσα επικοινωνίας και αυτό προσπάθησε να μεταδώσει και στα παιδιά.
Η επαφή με τους μαθητές όπως μας λέει, δίνει και σε αυτόν ένας είδος γνώσης. «Τα παιδιά που έρχονται εδώ βρίσκονται σε ένα στοργικό περιβάλλον ενώ παράλληλα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν όλες αυτές τις δράσεις», μας εξομολογείται. Δίνοντας διεξόδους και επιλογές έκφρασης στα παιδιά, τους δίνεις την ευκαιρία να φωνάξουν δυνατά όλα όσα σκέφτονται και δεν μπορούν να εξομολογηθούν. «Ας μη γελιόμαστε, σε αυτή την ηλικία ένας νέος όταν δεν έχει εφόδια και διεξόδους, η μόνη λύση είναι η παραβατικότητα. Το ότι έρχονται λοιπόν σε αυτόν το χώρο και μπορούν να κάνουν όλες αυτές τις δράσεις με πολύ αξιοπρεπή τρόπο, είναι πάρα πολύ ωραίο», μας λέει ολοκληρώνοντας ο Αλέξανδρος.
* Το πιλοτικό πρόγραμμα λογοδοσίας “Resilient Roots Initiative”, υλοποιείται από το SolidarityNow από τον Ιούλιο του 2018 και χρηματοδοτείται από τον οργανισμό Social Sector Accelerator (εκ μέρους του δικτύου CIVICUS: World Alliance for Citizen Participation) και θα ολοκληρωθεί τον Αύγουστο του 2019.