Ο Ασέφ Φαρζάμ ήρθε στην Ελλάδα από το Αφγανιστάν πριν από δέκα χρόνια. Οι πρώτες του εμπειρίες από τη χώρα υποδοχής του δεν ήταν οι καλύτερες, όμως δεν το έβαλε κάτω: Κατάφερε να σπουδάσει κοινωνιολογία, εργάζεται ως διερμηνέας στους «Γιατρούς του Κόσμου» και είναι παράλληλα μεταπτυχιακός φοιτητής στο τμήμα Βιώσιμης Ανάπτυξης του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου.
Απόψε, ήταν ανάμεσα στους δέκα πρόσφυγες που μίλησαν στην εκδήλωση «Μαζί», που συνδιοργάνωσαν στην Αθήνα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες με την UNICEF και 15 μη κυβερνητικές οργανώσεις.
«Λόγω των προκλήσεων και των προβλημάτων που αντιμετώπισα όταν ήρθα, σήμερα νιώθω τυχερός που έχω καταφέρει να κάνω κάποια βήματα προς τα όνειρά μου», εξομολογείται. Το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετώπισε ήταν αυτό της ένταξης στην ελληνική κοινωνία. «Όταν πρωτοήρθα στην Ελλάδα ήταν πολύ δύσκολα τα πράγματα. Ήμουν άστεγος και άνεργος. Όμως τα προβλήματα είναι για να τα αντιμετωπίζουμε, όχι απλά για να τα κοιτάμε».
Το ζήτημα της ένταξης είναι για τον Ασέφ «ίσως ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες»: «Χρειάζονται μακροπρόθεσμα προγράμματα και πολιτικές, αλλά και συνεργασία ανάμεσα στους φορείς, τις οργανώσεις και τους ίδιους τους πρόσφυγες» σημειώνει. Σπεύδει όμως να τονίσει ότι «οι πρόσφυγες δεν είναι πρόβλημα. Μπορούν να γίνουν δημιουργικοί, να κάνουν πράγματα».
Ο ίδιος κατάφερε να κάνει πραγματικότητα το μεγάλο του όνειρο να σπουδάσει, βάζοντάς το στόχο από τις πρώτες μέρες που έφτασε εδώ, και ενώ «δεν ήξερα γρι ελληνικά». Ποια είναι όμως η συμβουλή του προς τους άλλους πρόσφυγες; «Να μην παρατάνε τα όνειρά τους. Χρειάζεται πίστη και προσπάθεια».
Στην εκδήλωση «Μαζί», οι πρόσφυγες μίλησαν για την εμπειρία του ταξιδιού τους ως την Ελλάδα, για τη ζωή τους εδώ και για τα όνειρά τους για το μέλλον, αυτά που ο Ασέφ κατάφερε να πραγματοποιήσει.
Κοινή συνισταμένη στις ομιλίες τους, αποτέλεσε η ευγνωμοσύνη τους για την υποδοχή που τους επιφύλαξαν οι Έλληνες εδώ: Ο Κουρούς Σαλεχί από το Ιράν, είπε ότι «η Ελλάδα μας έχει προσφέρει τόσα πολλά, παρόλο που αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα. Δεν μας έχει εγκαταλείψει».
Ο 17χρονος Ζαϊμ από το Πακιστάν που ταξίδεψε μόνος του ως εδώ, μιλάει με τα καλύτερα λόγια για τον ξενώνα ασυνόδευτων παιδιών στην Αθήνα όπου φιλοξενείται. «Νιώθω ότι οι άνθρωποι εκεί είναι η οικογένειά μου, ότι είναι δίπλα μου σε κάθε δύσκολη στιγμή».
Ο Σύρος Αμπντουλκερίμ Αλχάτζι, ταξίδεψε με τη γυναίκα του και τα πέντε παιδιά του για να γλυτώσουν από τη δίνη του πολέμου, και στην Κω όπου έφτασαν, βίωσαν «την αγκαλιά και την ανθρωπιά»: «Αισθανθήκαμε σαν να είναι το σπίτι μας εδώ στην Ελλάδα. Τα παιδιά μας γράφτηκαν σε σχολείο, έχουν ιατρική περίθαλψη και εντάχθηκαν εύκολα στην ελληνική κοινωνία» ανέφερε.
Η Αφγανή Μαχντιέ Χοσεϊνί εξομολογήθηκε: «Ο κόσμος ενός πρόσφυγα είναι πάντα βροχερός. Όμως στην πορεία της ζωής μας υπάρχουν πάντα άνθρωποι που μπορούν να επιστρέψουν το χαμόγελο στα χείλη μας. Αυτό συνέβη και σε μένα εδώ».
Το επόμενο στοίχημα για όσους πρόσφυγες μείνουν τελικά στην Ελλάδα, είναι η ένταξή τους στην κοινωνία και την αγορά εργασίας. «Έχουν γίνει πολλά τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά θα έπρεπε να γίνουν περισσότερα από όλους μας», παρατήρησε ο αντιδήμαρχος Μεταναστών και Προσφύγων, Λευτέρης Παπαγιαννάκης. «Η ένταξη είναι σημαντική για τους ίδιους τους πρόσφυγες, γιατί τους εξασφαλίζει ισότιμες συνθήκες στη χώρα που τους παρέχει διεθνή προστασία. Είναι όμως σημαντική και για την ίδια την κοινωνία, γιατί χτίζεται ο κοινωνικός ιστός και αποφεύγονται τα φαινόμενα περιθωροποίησης, αποκλεισμού και γκετοποίησης», παρατήρησε ο δημοσιογράφος και συντονιστής της εκδήλωσης, Δημήτρης Αγγελίδης.
Την εκδήλωση «Μαζί» συνδιοργάνωσαν η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και η UNICEF, μαζί με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις «Γιατροί του Κόσμου», «Γιατροί Χωρίς Σύνορα», «Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού», «Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου», «Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες», «Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων», ActionAid, Arsis, CARE, IRC, “Mercy Corps”, Nostos, Praksis, “Save the Children”, “Solidarity Now”, με την υποστήριξη του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών του δήμου Αθηναίων και της Επιτροπής Προσφύγων και Μεταναστών των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας.