
Η Χριστίνα Κουφοπούλου έχει σπουδάσει Φιλοσοφία, Παιδαγωγική και Ψυχολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και τα τελευταία τρία χρόνια εργάζεται ως εκπαιδευτικός στο SolidarityNow. Η σχέση της με τον ανθρωπιστικό χώρο υπήρξε σχεδόν μοιραία. Πριν χρόνια τη ρώτησε ένας φίλος της, πού νιώθει ο εαυτός της δουλεύοντας. Η Χριστίνα απάντησε ότι βρίσκει τον εαυτό της στη φύση και με το να βοηθάει άλλους ανθρώπους. Μέχρι τότε είχε δουλέψει εθελοντικά με παιδιά Ρομά και σε προγράμματα που αφορούσαν την παιδική επιχειρηματικότητα. Τελικά η ίδια ζωή την έφερε κοντά σε αυτό που αγαπούσε πραγματικά.
«Κάθε γυναίκα που δουλεύει σε μη κυβερνητική οργάνωση είναι ένα πρότυπο. Με το πρώτο πράγμα που έρχονται αντιμέτωποι οι πρόσφυγες και μετανάστες είναι με το γυναικείο φύλο. Ζητάνε από εμάς βοήθεια, υποστήριξη και αυτό αυτόματα ανατρέπει κάποιους ρόλους», μας λέει η Χριστίνα. Θεωρεί ότι είναι πολύ βασικό το πώς στέκονται οι εκπαιδευτικοί στο χώρο εργασίας, αλλά και το πώς παραδίδεται η διδακτική ύλη ώστε να μην προωθεί στερεότυπα αναφορικά με τα δυο φύλα και αυτό πρέπει να γίνεται με διακριτικότητα και σεβασμό προς τον πολιτισμό και τις αξίες των προσφύγων και μεταναστριών γυναικών. «Αν μιλήσεις με τις μαθήτριες και τις μητέρες τους έχουν πολύ ξεκάθαρα στερεότυπα. Πιστεύουν ότι δεν μπορούν να κάνουν πράγματα και αυτό το παρατηρείς σε όλες τις ηλικίες», συμπληρώνει η Χριστίνα.
«Γενικά πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό ένας άνθρωπος να νιώθει χρήσιμος και να παράγει κάτι για το οποίο είναι περήφανος. Γιατί αυτό είναι που μας κάνει να αισθανόμαστε και πιο δυνατοί». Για τη Χριστίνα η δύναμη αντλείται μέσα από τον έλεγχο της ίδιας μας της ζωής. Οι εργαζόμενοι στις μη κυβερνητικές οργανώσεις βοηθούν τους γυναίκες ωφελούμενες, και όχι μόνο, να έχουν μια αίσθηση του ελέγχου της ζωή τους. Όπως μας λέει, το αποτέλεσμα μπορεί να μην είναι πάντα ιδανικό, αλλά τουλάχιστον τις βοηθούν να βρουν ένα δρόμο.
«Αυτό που πραγματικά σε ενδυναμώνει είναι η αγάπη, η οποία σου δίνει ένα κίνητρο να προσπαθήσεις πιο πολύ προς αυτή την κατεύθυνση».
*Το SolidarityNow ενώνει τις δυνάμεις του, ύστερα από πρόταση της Μητροπολιτικής Αναπτυξιακής Θεσσαλονίκης, με τον Δήμο Θεσσαλονίκης και τη ΧΑΝΘ, για την υλοποίηση προγράμματος με στόχο την εκπαίδευση των παιδιών προσφύγων στη Θεσσαλονίκη. Το έργο «Δια-δρασις» χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από το Open Society Foundations.