Της Εύης Σαλτού
Έφυγαν από τη χώρα καταγωγής τους, τα περισσότερα κυνηγημένα από τον πόλεμο και τις συγκρούσεις. Έφτασαν στην Ελλάδα και πολλά από αυτά αναγκάστηκαν να μείνουν για μέρες στον δρόμο, να κρυφτούν, να εργαστούν για να επιβιώσουν….Άλλα πάλι, έμειναν για μήνες σε πολυπληθείς καταυλισμούς.
Αυτά είναι τα ασυνόδευτα παιδιά του 2020, παιδιά που πλέον έφτασε η ώρα να κάνουν το επόμενο βήμα και να σταθούν στα πόδια τους. Στήριγμά τους σε αυτή την προσπάθεια είναι το SolidarityNow, που τα βοηθά να διεκδικήσουν μια ανεξάρτητη ζωή, μέσω του προγράμματος «Βήμα-Βήμα», που υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης, από την 1η Οκτωβρίου 2020 και για διάστημα 12 μηνών, με τη συγχρηματοδότηση Ελλάδας και ΕΕ. Μάλιστα, το «Βήμα-Βήμα» υποστηρίζουν η ειδική Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων και οι εισαγγελείς Ανηλίκων.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 16 ετών και άνω, ανεξαρτήτως υπηκοότητας, φύλου και θρησκείας. Συγκεκριμένα, τα 12 εποπτευόμενα διαμερίσματα (οκτώ στην Αθήνα και τέσσερα στη Θεσσαλονίκη) μπορούν να φιλοξενήσουν 48 παιδιά. Στην Αθήνα, διαμένουν ήδη οκτώ, τα οποία προέρχονται από το Αφγανιστάν, τη Συρία, το Ιράν, το Ιράκ, την Αίγυπτο και χώρες της Αφρικής.
ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ. Ένα από αυτά τα παιδιά είναι και ο Αλί, που έφτασε στην Αθήνα από τη Θεσσαλονίκη για να μείνει για πρώτη φορά σε διαμέρισμα και να ζήσει αυτόνομα. Είναι το πρώτο παιδί που φιλοξενήθηκε σε διαμέρισμα και όταν είδε για πρώτη φορά το δωμάτιό του ένιωσε σαν να είναι στο σπίτι του. Έχοντας αφήσει πίσω του τις αντίξοες συνθήκες, στις οποίες αναγκάστηκε να ζήσει τους τελευταίους μήνες, πλέον κάνει όνειρα για το μέλλον: θέλει να σπουδάσει Μαθηματικά. Στο διαμέρισμα, βέβαια, ξεδιπλώνει και το ταλέντο του στη μαγειρική με γεύσεις από τον κόσμο της Ανατολής.
«Για μας είναι πρόκληση να δημιουργήσουμε ένα ανθρώπινο περιβάλλον όπου τα παιδιά θα νιώσουν προστατευμένα. Να δημιουργήσουμε, μέσα από την καθημερινή ανθρώπινη επαφή των ομάδων μας μαζί τους, ένα ανθρώπινο δίχτυ για να νιώσουν ασφαλή, αυτό είναι το πρώτο μας βήμα. Θέλουμε να νιώσουν οικεία, να τους δώσουμε πίσω τη δυνατότητα να αισθανθούν και πάλι παιδιά, και πάλι έφηβοι. Να τους δώσουμε ξανά τη βεβαιότητα ότι μπορούν να διεκδικήσουν ένα καλύτερο παρόν και ένα ακόμα καλύτερο μέλλον», επισημαίνει η γενική διευθύντρια του SolidarityNow, Αντιγόνη Λυμπεράκη.