ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 24 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ: #ReadyStudyGo!


#ReadyStudyGo! Έτσι ονομάσαμε το αφιέρωμα στην εκπαίδευση που αρχίζουμε να ξεδιπλώνουμε από σήμερα, και για τις επόμενες πέντε ημέρες, μέσα από την ιστοσελίδα και τα κοινωνικά δίκτυα του SolidarityNow με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Εκπαίδευσης. Και ο τίτλος του αφιερώματος συμπυκνώνει ουσιαστικά αυτό που κάνουμε στην οργάνωση: δίνουμε πρόσβαση στην εκπαίδευση για όλους, ενισχύουμε δεξιότητες και ταλέντα, παρέχουμε τα κατάλληλα εφόδια ώστε οι άνθρωποι ενδυναμωμένοι πια να διεκδικήσουν τα θέλω τους στη ζωή. Κι αυτό γιατί η εκπαίδευση αποτελεί ένα από τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Και στο SolidarityNow, η εκπαίδευση βρίσκεται στον πυρήνα όλων των προγραμμάτων μας.

Παιδιά, έφηβοι και ενήλικες λόγω του πολέμου, του βίαιου εκτοπισμού, λόγω ασθενειών και κοινωνικών αλλά και φυλετικών στερεοτύπων, της οικονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης στερήθηκαν και στερούνται το δικαίωμά τους στην εκπαίδευση. Ανοικτή και ισότιμη ποιοτική εκπαίδευση και δια βίου ευκαιρίες προς όλους, αυτό πρέπει να είναι το πρωταρχικό μας μέλημα για να σπάσει ο φαύλος κύκλος που αφήνει τους ανθρώπους φτωχούς πνευματικά.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εκπαίδευσης, η οποία γιορτάζεται στις 24 Ιανουαρίου, το SolidarityNow μάς συστήνει τον Καμέλ, τον Μ., τον Μαχράμ, τον Σαΐντ και τον Άμπντ – όλοι τους ωφελούμενοι της οργάνωσης- οι οποίοι είχαν τη θέληση, το όνειρο και την πίστη να συνεχίσουν τις σπουδές τους.

«Ήμουν πρόθυμος να αξιοποιήσω κάθε ευκαιρία που εμφανιζόταν για να βελτιώσω τον εαυτό μου και τις ικανότητές μου, για αυτό έκανα αίτηση και κέρδισα την υποτροφία στο Perrotis College», επισημαίνει ο 26χρονος Καμέλ από τη Συρία.

Ο 25χρονος Μ. από την Αφρική έκανε αίτηση και έγινε αποδεκτός στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα LLM in Transnational and European Commercial Law, Banking Law, του International Hellenic University στη Θεσσαλονίκη. «Τα κατάφερα όμως, γιατί πάντοτε είχα μια θετική στάση απέναντι στη ζωή και ειλικρινά πίστευα ότι όλα θα πάνε καλά», μας λέει.

Ο 19χρονος Μαχράμ από το Αφγανιστάν, φέτος παρακολουθεί μαθήματα σε εσπερινό Λύκειο. «Δεν ξέρω αν είμαι ο καλύτερος μαθητής, αλλά προσπαθώ πολύ. Θέλω να βρω και δουλειά και θέλω να σπουδάσω. Κι αν πάρω καλούς βαθμούς θέλω να περάσω ιατρική!», αναφέρει.

«Η Αφροδίτη, η κοινωνική μου λειτουργός με βοήθησε πολύ. Της είπα ότι θέλω να μάθω ελληνικά και με τη βοήθειά της γράφτηκα στα μαθήματα που προσφέρει το Πανεπιστήμιο», σημειώνει ο 26χρονος Σαΐντ από τη Συρία, ο οποίος παρακολουθεί μαθήματα ελληνικών στο Σχολείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ο 20χρονος Άμπντο, μένει στον Ξενώνα Νέων Ενηλίκων Προσφύγων που λειτουργεί η οργάνωση, σπουδάζει πληροφορική γιατί λατρεύει τους υπολογιστές. Και δε σταματά να μιλάει για αυτό γιατί όπως μας λέει: «Ο πρώτος λόγος που με κάνει χαρούμενο είναι οι σπουδές μου!».

Η εκπαίδευση αποτελεί απάντηση στη φτώχεια, στο ρατσισμό, στη διάκριση των φύλων, οδηγεί στην ενσωμάτωση και στην ενδυνάμωση. Το SolidarityNow κάνει πράξη το επόμενο βήμα, αυτό της κοινωνικής ένταξης προσφύγων και μεταναστών στην ελληνική κοινωνία, ενώ παράλληλα δημιουργεί τις ευκαιρίες και τις προϋποθέσεις για την ενίσχυση δεξιοτήτων όλων των ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων -Ελλήνων και ξένων- παρέχοντάς τους δωρεάν πρόσβαση σε εξειδικευμένη γνώση.

Στο πλαίσιο του δια βίου εκπαιδευτικού προγράμματος της οργάνωσης με τον τίτλο Education Matters | Η Εκπαίδευση Μετράει, που υλοποιείται από το Δεκέμβριο του 2017, το SolidarityNow προσαρμόζει δράσεις που ανταποκρίνονται σε καθημερινές ανάγκες των συμμετεχόντων, με στόχο την ενίσχυση των δεξιοτήτων τους και την εύρεση εργασίας. Τον τελευταίο χρόνο (2017-2018), ενδεικτικά αναφέρουμε ότι 5.900 εκπαιδευτικές δράσεις διοργανώθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος στέγασης, ενώ 2.000 μαθήματα πραγματοποιήθηκαν στο Κέντρο Υποστήριξης Προσφύγων στη Θεσσαλονίκη.

Το #ReadyStudyGo! μας συστήνει τον Καμέλ, τον Μαχράμ, τον Σαΐντ, τον Μ., τον Άμπντο.

Αυτές είναι οι ιστορίες τους!