Αφιέρωμα “Empower YOUth”: Η Εμμανουέλα έμαθε πως γίνεται η θεωρία πράξη


Μίλησέ μας για σένα. Τι σε έκανε να δηλώσεις συμμετοχή στο πρόγραμμα Empower YOUth;

Είμαι κοινωνιολόγος και κάνω το μεταπτυχιακό μου στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στην κοινωνική έρευνα, κριτική εγκληματολογία και ένταξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Όταν έμαθα ότι το πρόγραμμα, απευθύνεται σε νέα παιδιά και διάφορες κοινωνικές ομάδες, σκέφτηκα ότι είναι μια ευκαιρία για να γνωρίσω άλλους νέους ανθρώπους, αλλά και να ακούσω τα αιτήματα και τις βιωματικές τους εμπειρίες. Επιπλέον, το είδα σαν μια ευκαιρία να ακουστεί η φωνή, τα αιτήματα και οι προβληματισμοί μας. Γενικά, σκέφτηκα ότι θα μας δοθεί η δυνατότητα να παρουσιαστούν ποικίλες απόψεις, γιατί πέρα από το ότι θέτουμε σαν νέοι  αιτήματα και προβληματισμούς για το τι συμβαίνει, σημασία έχει και η οπτική από την οποία τα βλέπουμε.

Τι κρατάς από το Empower YOUth;

Τις δραστηριότητες ενεργοποίησης, όπου μέσω του παιχνιδιού έπρεπε να ανέβουν τα επίπεδα ενέργειας πριν μπούμε στις κύριες δραστηριότητες. Αυτή ήταν η καλύτερη αφορμή ώστε να ενωθούμε και να γνωριστούμε σαν ομάδα. Γιατί όσο «μεγάλα παιδιά» και να είμαστε, μέσα από το παιχνίδι, δημιουργήθηκε ένα οικείο κλίμα που μας έφερε πιο κοντά, ώστε να πραγματοποιήσουμε πιο σωστά τις μετέπειτα δραστηριότητες, που είτε είχαν να κάνουν με τη διαμεσολάβηση, είτε με την τοποθέτηση  προτάσεων, είτε με τους προβληματισμούς που «κουβαλάμε» από τις κοινότητές μας. Επιπλέον, ιδιαίτερα σημαντικό θεωρώ ότι στο πλαίσιο του προγράμματος μας προσφέρθηκε  η δυνατότητα να μείνουμε όλοι οι συμμετέχοντες στο ίδιο ξενοδοχείο και να έχουμε ελεύθερο χρόνο ώστε να βγούμε έξω για φαγητό και διασκέδαση!

Ποια ήταν η καλύτερη σου στιγμή στο πρόγραμμα;

Χάρηκα πάρα πολύ καθώς υπήρχαν παιδιά από διάφορες ομάδες, όπως Ρομά, Πομάκοι από την Ξάνθη, με τους οποίους γίναμε φίλοι, ανταλλάξαμε απόψεις και εμπειρίες. Μέσω των βιωματικών εμπειριών του καθενός ήταν ευκολότερο να κατανοήσουμε ζητήματα τα οποία μπορεί να τα έχουμε ακουστά σε θεωρητικό επίπεδο, επειδή είμαστε κοινωνικοί επιστήμονες, αλλά είναι εντελώς διαφορετικά στην πράξη.

Θα ήθελες να μοιραστείς κάποια άλλη σκέψη σου μαζί μας;

Το όνειρό μου που είναι να ταξιδέψω στον κόσμο, όχι απλώς για αναψυχή, αλλά για να μπορέσω να δω πως ζουν οι άνθρωποι σε διαφορετικές χώρες και να κατανοήσω το πολιτισμικό τους υπόβαθρο, τις συνήθειες τους, τον τρόπο επικοινωνία τους. Ευελπιστώ κάποια μέρα να γίνω μια καλή και ποιοτική ερευνήτρια, που θα βοηθάει με τις έρευνες οποιαδήποτε κοινωνική ομάδα το χρειάζεται να έχει λόγο και να μπορεί να εκφραστεί ελεύθερα.

*****

Το έργο “Empower YOUth” υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund Greece με φορέα υλοποίησης το SolidarityNow και εταίρο τη νορβηγική οργάνωση Norsensus Mediaforum.

Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους € 13,5 εκ., χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund Greece έχουν αναλάβει από κοινού το  Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow.