από την Υπηρεσία Απασχόλησης
Κ.Λ.: Καλημέρα σας, θα ήθελα να προγραμματίσουμε ένα ραντεβού για άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού μισθοδοσίας.
Υπάλληλος: Βεβαίως, σύμφωνα με το πρόγραμμά μας, υπάρχει διαθεσιμότητα για αυτήν την Παρασκευή στις 11.00. Θα σας βόλευε;
Κ.Λ.: Πάρα πολύ, σας ευχαριστώ, ας το προχωρήσουμε.
Υπάλληλος: Σε ποιο όνομα το κλείνω;
Κ.Λ.: Hassan Ibrahim…
Υπάλληλος: Α! Τώρα που ξαναβλέπω το πρόγραμμα καλύτερα, θα πρέπει να το βάλουμε λίγο αργότερα, μπορείτε στο τέλος του μήνα;
Ο παραπάνω διάλογος έχει επαναληφθεί πολλές φορές, τόσο σε τράπεζες όσο και σε δημόσιες υπηρεσίες. Συχνά, ο επαγγελματίας της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Κέντρου Υποστήριξης Προσφύγων του SolidarityNow, καλείται να αντιμετωπίσει ένταση, αρνητική ή δύσπιστη στάση από τον υπάλληλο ή ακόμη και κοινωνικό σχολιασμό.
Ας σταθούμε για ένα λεπτό να σκεφτούμε.
Έστω ότι δουλεύαμε σε ένα οποιοδήποτε γραφείο, όπου επαναλαμβάναμε τις ίδιες διαδικασίες με μηχανική ακρίβεια καθημερινά, αντλώντας ίδια ή και παρόμοια στοιχεία για να οδηγηθούμε σε ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Αν ερχόταν κάποιος και ζητούσε να διεκπεραιωθεί η ίδια διαδικασία φέρνοντας όμως νέα στοιχεία που δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ, μιλώντας μια γλώσσα που δεν καταλαβαίνουμε, ενδεχομένως να βιώναμε ένα ξαφνικό άγχος ή και να νευριάζαμε λιγάκι που μας αιφνιδίασαν έτσι.
Σε μία ιδανική συνθήκη, ο υπάλληλος στην άλλη άκρη της γραμμής θα είχε πρόσβαση σε υποστήριξη, εκπαίδευση πάνω στον πολιτισμικό πλουραλισμό και ξεκάθαρες οδηγίες ώστε να διεκπεραιώσει την εργασία του χωρίς εκκρεμότητες, ανασφάλεια και αίσθημα αποπροσανατολισμού.
Η ένταξη είναι ομαδική δουλειά και για να συμβεί χρειάζεται να την υποστηρίξουμε όλοι, αλλά και να υποστηριχθούμε μέσα σε αυτήν. Είναι λοιπόν εξίσου σημαντική, τόσο η αποτελεσματική ενημέρωση του υπάλληλου στην τράπεζα, όσο και η καλή διάθεση του κοινωνικού λειτουργού να διαμεσολαβήσει για να επιτευχθεί η γεφύρωση μιας καλής συνεργίας.
Και ποιος ξέρει, ίσως ο Hassan να προλαβαίνει να εξυπηρετηθεί αυτήν την Παρασκευή.
*Το SolidarityNow υλοποιεί το πρόγραμμα “BRC Livelihoods”, που χρηματοδοτείται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR GREECE) από τον Απρίλιο του 2023. Στόχος του προγράμματος είναι η κοινωνική και οικονομική ένταξη αιτούντων άσυλο και προσφύγων μέσω της υποστήριξής τους για ένταξη στην αγορά εργασίας. Οι υπηρεσίες παρέχονται καθημερινά στο Blue Refugee Center στη Θεσσαλονίκη.