Περισσότεροι από 220 συνάνθρωποί μας βρήκαν εργασία στη Θεσσαλονίκη με την υποστήριξη του SolidarityNow

Giorgos Moutafis for SolidarityNow

37 εταιρίες προσέλαβαν ωφελούμενους της Υπηρεσίας Απασχολησιμότητας
που λειτουργεί η οργάνωση

Θεσσαλονίκη, 11 Ιουνίου, 2019

«Μόλις υπέγραψα τη σύμβασή μου σήμερα και είμαι πολύ χαρούμενη. Όλη η ευτυχία στο πρόσωπό μου οφείλεται σε εσάς» – Λίντα, 40 χρονών από το Καμερούν, βρήκε δουλειά στη Θεσσαλονίκη έχοντας υποστηριχθεί από την Yπηρεσία Aπασχολησιμότητας του Κέντρου Υποστήριξης Προσφύγων.

Εργασία, Αυτοπεποίθηση, Ανεξαρτησία, Ασφάλεια, Ενσωμάτωση, Αποδοχή είναι μερικές από τις καινούργιες λέξεις που μαθαίνουν στα ελληνικά οι μετανάστες και οι πρόσφυγες που έρχονται να αναζητήσουν βοήθεια στο Κέντρο Προσφύγων του SolidarityNow στη Θεσσαλονίκη για να βρουν δουλειά.

Στο ευρύτερο πλαίσιο δραστηριοποίησης του SolidarityNow για την ενίσχυση της κοινωνικής ενσωμάτωσης των προσφύγων και των μεταναστών κόντρα στην οικονομική ανασφάλεια και την ανεργία, η οργάνωση μέσω της Υπηρεσίας Απασχολησιμότητας & Εργασιακής Συμβουλευτικής που λειτουργεί στο Κέντρο Προσφύγων* στη Θεσσαλονίκη, κατάφερε και πέτυχε να διασυνδέσει πληθυσμιακές ομάδες με την ελληνική αγορά εργασίας. Συγκεκριμένα, στα τρία χρόνια λειτουργίας της Υπηρεσίας, 223 άτομα βρήκαν εργασία με βάση τις ικανότητές τους, τις γνώσεις και την εμπειρία τους. Ταυτόχρονα, 37 επιχειρήσεις με τις οποίες συνεργάστηκε η οργάνωση, δέχτηκαν με προθυμία να προσλάβουν ανθρώπους που απευθύνθηκαν για εύρεση εργασίας στην Υπηρεσία Απασχολησιμότητας.

«Η Υπηρεσία Απασχολησιμότητας του SolidarityNow σχεδιάστηκε με βάση τις ανάγκες των ανθρώπων. Σκοπός μας είναι να αναδείξουμε και να ενισχύσουμε τις διαφορετικές δεξιότητες των ανθρώπων ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στη νέα τους ζωή», επισημαίνει η Ιωάννα Φουρκιώτου, Διευθύντρια των δράσεων του SolidarityNow στη βόρεια Ελλάδα. Και συνεχίζει: «Το πιο σημαντικό είναι ότι όλη αυτή η προσπάθεια βρήκε ανταπόκριση από πολλές εταιρίες και εργοδότες που επέδειξαν κοινωνική ευαισθησία, άνοιξαν τις δουλειές τους και προσέλαβαν αυτούς τους ανθρώπους δίνοντάς τους μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή».

Το SolidarityNow θέλει να ευχαριστήσει τις εταιρίες και τους εργοδότες που επέδειξαν στην πράξη την κοινωνική τους ευαισθησία και συνεργάστηκαν με την Υπηρεσία Απασχολησιμότητας της οργάνωσης. Πιστεύουμε -και εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση-, ότι στο άμεσο μέλλον θα δούμε ακόμα περισσότερες επιχειρήσεις να ανταποκρίνονται και να αναπτύσσουν ανάλογες συνέργειες ως αναπόσπαστο μέρος της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης τους αλλά και της πολιτικής προσλήψεών τους.  

Από το 2016 μέχρι σήμερα έχει επιτευχθεί μια μεγάλη συμμαχία με πολλούς εταίρους και με κέντρο της το Κέντρο Υποστήριξης Προσφύγων:

  • 839 άτομα αναζήτησαν επαγγελματική συμβουλευτική και από αυτούς, βρήκαν εργασία οι 223. Συγκεκριμένα:
  • 17 γυναίκες και,
  • 206 άνδρες,
  • από 29 διαφορετικές χώρες

βρήκαν εργασία, κυρίως στο χώρο του τουρισμού και της εστίασης, ως εργάτες και διερμηνείς.

  • 37 είναι οι συνεργαζόμενες εταιρείες που προσέλαβαν ωφελούμενους της υπηρεσίας.

Όλα αυτά έγιναν δυνατά μέσα από 2812 ατομικές συμβουλευτικές συνεδρίες, 28 ομαδικές εκπαιδευτικές συνεδρίες και 3 θεματικά εργαστήρια (workshops).

«Πάνω απ’ όλα όμως», όπως επισημαίνει η ομάδα της Εργασιακής Συμβουλευτικής στο Κέντρο Υποστήριξης Προσφύγων, «οι ωφελούμενοι πίστεψαν στον εαυτό τους και στις δυνάμεις τους και άρχισαν να βλέπουν τη ζωή πιο αισιόδοξα και δυναμικά».

Η ένταξη των προσφύγων και των μεταναστών στην ελληνική αγορά εργασίας και κατ’ επέκταση στην ελληνική κοινωνία, είναι μια διαδικασία με πολλές δυσκολίες. Παράλληλα, η έλλειψη γνώσης της ελληνικής γλώσσας και οι πολιτισμικές διαφορές σε συνδυασμό με την υψηλή ανεργία και τις διακρίσεις προκαλούν πρόσθετα εμπόδια για την είσοδο στην αγορά εργασίας που όμως δεν είναι αξεπέραστα. Το SolidarityNow μέσω των Κέντρων Αλληλεγγύης που λειτουργεί αγωνίζεται να δημιουργήσει τις συνθήκες για ίση πρόσβαση και ίσες ευκαιρίες στην εργασία για όλους.

*Το Κέντρο Υποστήριξης Προσφύγων | Blue Refugee Center, που ξεκίνησε να λειτουργεί το 2016, υποστηρίζεται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.