
Καθώς αναλογιζόμαστε την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, είναι σημαντικό να γιορτάσουμε τα επιτεύγματα, την ανθεκτικότητα και την ανεκτίμητη συμβολή των γυναικών. Φέτος, είμαστε ενθουσιασμένοι που μοιραζόμαστε τρία εμπνευσμένα βίντεο που ενσαρκώνουν το πνεύμα της ενδυνάμωσης, της ένταξης και της αλληλεγγύης.
[Βίντεο 1]
Στο πρώτο βίντεο, τα φώτα της δημοσιότητας πέφτουν στην αξιοσημείωτη δήλωση της Nese, η οποία κατάγεται από την Τουρκία, έχει εκπαιδευτεί ως κομμώτρια και ήρθε στην Ελλάδα πριν από 15 χρόνια. Σήμερα είναι εθελόντρια διερμηνέας στα γαλλικά και στα τουρκικά. Μοιράζεται μαζί μας τις σκέψεις της για την κοινωνική θέση των γυναικών που δεν επιθυμούν να κάνουν παιδιά και τον ηλικιακό ρατσισμό που βιώνουν οι γυναίκες καθώς μεγαλώνουν, μια μαρτυρία που αψηφά τα στερεότυπα και προκαλεί τα εμπόδια.
[Bίντεο 2]
Το δεύτερο βίντεο εξυμνεί τις διαφορετικές φωνές και εμπειρίες γυναικών από διαφορετικά υπόβαθρα και πολιτισμούς. Η Jacqueline είχε μεταναστεύσει στην Ελλάδα από το Σουδάν το 1987 και σπούδασε χημεία. Σήμερα εργάζεται ως διερμηνέας. Θυμάται την πρώτη της δουλειά σε σούπερ μάρκετ και τις συνθήκες που αντιμετώπισε εκεί.
Έχουμε επίσης τη μαρτυρία της Mira, η οποία ήρθε στην Ελλάδα πριν από 7 χρόνια για να σπουδάσει Επικοινωνία και ΜΜΕ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, έχοντας ήδη πτυχίο και διδακτορικό στη Λογιστική και στα Χρηματοοικονομικά από το Πανεπιστήμιο της Ουκρανίας. «Το νομικό πλαίσιο της Ελλάδας για τις μετανάστριες δυσκολεύει τα πράγματα», λέει η ίδια. Μέσα από τις ιστορίες της ανθεκτικότητάς τους, μας υπενθυμίζουν τη δύναμη που κρύβεται μέσα σε κάθε γυναίκα, ανεξαρτήτως φυλής, εθνικότητας ή κοινωνικοοικονομικής κατάστασης.
[Bίντεο 3]
Τέλος, παρουσιάζουμε τις ιστορίες της Mamie και της Ξανθούλας, σχετικά με τα εργασιακά τους ταξίδια. Η Mamie μετανάστευσε στην Ελλάδα από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό πριν από 25 χρόνια και σπούδασε λογιστική στο ΤΕΙ Πειραιά. Μοιράζεται μαζί μας την εμπειρία της από την πρώτη της δουλειά στην Ελλάδα. «Η Ημέρα της Γυναίκας δεν πρέπει να είναι μόνο μια μέρα, πρέπει να έχουμε ίσα δικαιώματα κάθε μέρα», λέει.
Η Ξανθούλα, έφτασε από τη Χειμάρρα στη Σάμο για να δουλέψει, πρώτα ως καθαρίστρια και στη συνέχεια ως οικονόμος σε σπίτια στην Αθήνα μέχρι πρόσφατα, οπότε και συνταξιοδοτήθηκε. Οι μαρτυρίες τους μάς εμπνέουν να αγωνιστούμε για έναν κόσμο χωρίς αποκλεισμούς και με περισσότερη δικαιοσύνη.
Καθώς παρακολουθούμε αυτά τα βίντεο, ας γιορτάσουμε τα επιτεύγματα των γυναικών, αλλά και ας αναγνωρίσουμε τις συνεχιζόμενες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και το έργο που χρειάζεται ακόμα να γίνει προς την ισότητα.
Φέτος, η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας είναι αφιερωμένη από τα Ηνωμένα Έθνη στο θέμα «Επενδύστε στις γυναίκες: Επιταχύνετε την πρόοδο». Έτσι, τονίζεται η σημασία της δημιουργίας μιας κοινωνίας χωρίς αποκλεισμούς και της επένδυσης στην ενδυνάμωση των γυναικών.
Ευτυχισμένη Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας!
*Από 1η Αυγούστου 2023, το Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα συνεργασίας Ελβετίας-Ελλάδας/Πρεσβεία της Ελβετίας στην Ελλάδα για τη μείωση των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων στην ΕΕ και από το Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου.
**Από τον Αύγουστο 2022, το Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας χρηματοδοτείται από τα EEA Grants με διαχειριστή της δωρεάς τους ΣΟΛ Crowe και HumanRights360.
***Το Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας υποστηρίζεται επίσης από τον Δήμος Αθηναίων.