«Οι γυναίκες πρέπει να ανακαλύψουν τη δύναμη που έχουν μέσα τους», μας λέει η Φάτμα, πολιτισμική διαμεσολαβήτρια στο Κέντρο Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης. Η Φάτμα Αμπντελμπαντίε, 61 χρονών, κατάγεται από το Κάιρο και βρίσκεται στην Ελλάδα από το 1983, ενώ στο SolidarityNow εργάζεται τα τελευταία 2,5 χρόνια.
Η Φάτμα μεγάλωσε σε μια κλειστή κοινωνία και μόνο όταν ήρθε στην Ελλάδα άρχισε να ανακαλύπτει τις ικανότητές της. «Σιγά-σιγά ανακάλυψα τη δύναμη που είχα μέσα μου. Ήμουν σε μια ξένη χώρα, με τρία παιδιά, το ένα από αυτά κωφό. Αυτό που έπρεπε να κάνω ήταν να σηκωθώ όρθια και να πω στον εαυτό μου: προχώρα!». Και πράγματι προχώρησε, έγραψε τον γιο της σε σχολή κωφών για να τον βγάλει από «τον κόσμο της σιωπής», έμαθε τη νοηματική γλώσσα, βρήκε δουλειά ως μπέιμπι-σίτερ και μεγάλωσε όχι μόνο τα δικά της παιδιά, αλλά και τα ξένα -βέβαια για τη Φάτμα, όλα είναι παιδιά της.
Η ίδια στο παρελθόν έχει ασχοληθεί με τον εθελοντισμό, είτε στο ΚΕΘΕΑ, φροντίζοντας τα παιδιά των γυναικών που έκαναν απεξάρτηση, είτε στην Ειδομένη, στην αρχή της προσφυγικής κρίσης, όπου έκανε διερμηνεία. Στο SolidarityNow την έφερε η ίδια η ζωή. Από ένα λάθος, αντί να πατήσει το κουμπί του ασανσέρ που θα την οδηγούσε στον 6ο όροφο βρέθηκε στα γραφεία της οργάνωσης, όπου και της πρότειναν να δουλέψει ως διερμηνέας. Και κάπως έτσι η Φάτμα βρέθηκε να κάνει διερμηνεία στο κομμάτι της ψυχικής υγείας για ΛΟΑΤΚΙ, για γυναίκες πρόσφυγες, και όχι μόνο.
«Αυτό το κομμάτι της δουλειάς μου, με συγκινεί ιδιαίτερα. Οι γυναίκες που έρχονται από αραβικές χώρες έχουν μεγάλη ανάγκη να εκφράζονται και εγώ με τη δουλειά μου τις βοηθάω.
Ταυτίζομαι με αυτές τις γυναίκες.
Βλέπω σε αυτές πώς ήμουν και πώς έγινα και έτσι αισθάνομαι την ανάγκη να τις βοηθήσω ακόμα περισσότερο».
*Το Κέντρο Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης λειτουργεί με τη χρηματοδοτική υποστήριξη του Open Society Foundation (OSF/OSIFE).