FINANCIAL TIMES: Το μίσος προς τον Soros είναι μια παγκόσμια ασθένεια


Με τον τίτλο “Το μίσος προς τον Soros είναι μια παγκόσμια ασθένεια”, ο Βρετανός δημοσιογράφος Gideon Rachman γράφει στους Financial Times, για τις επιθέσεις και τις θεωρίες συνωμοσίας που περιβάλλουν το όνομα του δισεκατομμυριούχου επενδυτή και φιλάνθρωπου.

“Ο George Soros είχε ένα πολυάσχολο έτος. Από τις αρχές του 2017, έχει δημιουργήσει μια ψεύτικη χημική επίθεση στη Συρία, χρηματοδότησε πορείες κατά του Trump στην Ουάσιγκτον, σκαρφίστηκε το «σχέδιο Soros» για να πλημμυρίσει την Ουγγαρία με πρόσφυγες, δρομολόγησε την αλλαγή κυβέρνησης στην πΓΔΜ, υπονόμευσε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό και οδήγησε σε απόλυση αρκετούς από τους βασικούς βοηθούς του Λευκού Οίκου. Όχι κι άσχημα για έναν άνδρα 87 ετών.

Όλα τα παραπάνω είναι, φυσικά, θεωρίες συνωμοσίας. Αλλά το γεγονός ότι έχουν επικρατήσει φέτος – και όλες αναφέρονται στο όνομα του George Soros – δεν είναι κάτι αξιοσημείωτο, δηλώνει όμως κάτι σημαντικό και ανησυχητικό για την παγκόσμια πολιτική.

(…)

Η δαιμονοποίηση του George Soros στην Ουγγαρία, όπου γεννήθηκε, δεν αποτελεί μεμονωμένη περίπτωση. Κατά το παρελθόν έτος, καταγγέλθηκε από πολιτικούς ηγέτες στη Μακεδονία, την Πολωνία, τη Ρουμανία και την Τουρκία, ότι σχεδιάζει επιβλαβείς ενέργειες εναντίον τους.

(…)

Οι θεωρητικοί συνωμοσίας έχουν μια εξήγηση για τα πάντα. Έτσι, το γεγονός ότι οι Financial Times δημοσιεύουν μια στήλη που υπερασπίζεται τον George Soros, θα θεωρηθεί απλώς ως μια περαιτέρω απόδειξη της άνομης επιρροής του. Για την ιστορία, είχα ακριβώς δύο συνομιλίες με τον G.Soros. Και στις δύο περιπτώσεις βρισκόμασταν στο ίδιο δημόσιο πάνελ ομιλητών, σε σεμινάρια που διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων, το οποίο αποτελείται από έναν αριθμό εμπειρογνωμόνων που παρέχουν συμβουλές και ιδέες σχετικά με συγκεκριμένα ζητήματα και το οποίο ο ίδιος εν μέρει χρηματοδοτεί.

Ποτέ δεν είχαμε μια ιδιωτική συζήτηση και σίγουρα δε θα ισχυριζόμουν ότι είμαστε φίλοι, αλλά δεν έχω κανένα δισταγμό να επικροτήσω τη φιλανθρωπική του δράση. Το γεγονός ότι πρέπει αυτό να το υπερασπιστεί κανείς, μαρτυρά κάτι λυπηρό για τις εποχές στις οποίες ζούμε.”

Διαβάστε εδώ το πλήρες άρθρο