«Πρέπει να δοκιμάσεις έναν πολιτισμό, για να τον καταλάβεις»*

Giorgos Moutafis for SolidarityNow

*Deborah Cater, Βρετανίδα travel and food blogger

 

Το βράδυ της 19ης Ιουνίου, το εστιατόριο Σεϋχέλλες στον Κεραμεικό είχε τροποποιήσει τον κατάλογό του προσθέτοντας σε αυτόν τα πιάτα του Barshank – χούμους, αρνί πικάντικο, ταμπουλέ, κοτόπουλο στη σχάρα με μπαχαρικά και πλιγούρι και μουτάμπαλ. Το αντίστοιχο συνέβη και το βράδυ που μαγείρεψε ο Abdul στο εστιατόριο 7 Food Sins, στην Πλάκα, ενώ ο Abdul επιβεβαίωσε, σύμφωνα με τους συνδαιτυμόνες, τη φήμη που τον συνοδεύει ως ο «βασιλιάς του φαλάφελ»!

Την ευκαιρία να έρθουμε πιο κοντά στον πολιτισμό τους αλλά κι εκείνοι στο δικό μας, αδράξαμε – εμείς, το ελληνικό κοινό, και οι σεφ από διάφορες χώρες του κόσμου, που βρίσκονται στην Ελλάδα ως πρόσφυγες ή/και αιτούντες άσυλο. Ανάμεσά τους, οι Barshank και Abdul, σεφ, πρόσφυγες από τη Συρία, ωφελούμενοι του προγράμματος στέγασης και φιλοξενίας του SolidarityNow.

Όλα τα παραπάνω έγιναν πραγματικότητα φέτος για πρώτη φορά, που το Refugee Food festival, το οποίο διοργανώνεται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, ήρθε στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στην Αθήνα!

Πέντε ημέρες χρειάστηκαν, 17-22 Ιουνίου, για τους πέντε σεφ που μαγείρεψαν σε πέντε διαφορετικά εστιατόρια της Αθήνας, παραδοσιακά πιάτα των χωρών τους και κυριολεκτικά μάγεψαν το κοινό. Μερικά από τα εστιατόρια χρειάστηκε ακόμη και να παρατείνουν τις ημέρες που απασχόλησαν τους νέους σεφ, για να ικανοποιήσουν τον κόσμο που ήθελε να δοκιμάσει τις γευστικές προτάσεις από τις χώρες τους, όπως τη Συρία, το Ιράν, τη Σομαλία, το Αφγανιστάν.

Οι ωφελούμενοι της οργάνωσης, με πρώτο τον Barshank στις 19 Ιουνίου και στη συνέχεια τον Abdul στις 21 Ιουνίου, μαγείρεψαν για εμάς Συριακά πικάντικα πιάτα, τα οποία συνόδευαν με το ζεστό χαμόγελό τους μια και δεν μπορούσαν να κρύψουν την ευχαρίστησή τους που έκαναν αυτό που αγαπούν. Μαγείρευαν. Μαγείρευαν για τους Έλληνες, νοστιμιές από τη χώρα τους, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο ένα μήνυμα αλληλεγγύης, σεβασμού και ισότητας.

Εμείς ευχόμαστε για όλους τους σεφ που συμμετείχαν στο φεστιβάλ να βρουν το δρόμο τους προς μια ειρηνική και ασφαλή ζωή, ώστε να έχουν την ευκαιρία να κάνουν αυτό που αγαπούν! Άλλωστε ο Abdul δηλώνει ότι το φαγητό και η σχέση του με αυτό «είναι το εισιτήριο για ένα καλύτερο μέλλον»!

Πρωτοβουλίες, όπως αυτή της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ θα βρίσκουν πάντα το SolidarityNow αρωγό, αφού αποτελούν βήματα προς την επόμενη ημέρα. Αυτή της κοινωνικής αποδοχής και ενσωμάτωσης των προσφύγων και αιτούντων άσυλο στην ελληνική κοινότητα.

Τους Abdul και Barshank απαθανάτισε με μοναδικό τρόπο στο φακό του ο φωτογράφος Γιώργος Μουτάφης.

Για το τέλος, το καλύτερο! Ο Barshank κάνει «δώρο» μία συνταγή στους αναγνώστες και φίλους της οργάνωσης:

Baba ghanoush | κουρδική εκδοχή χωρίς ταχίνι

Τρυπάμε με ένα πιρούνι μια μικρή στρογγυλή μελιτζάνα και τη βάζουμε στο γκριλ/φούρνο μέχρι να μαυρίσει και να «μαζέψει». Την ξεφλουδίζουμε, παίρνουμε τη σάρκα της μελιτζάνας και την τοποθετούμε στον πολυκόφτη/μπλέντερ, μέχρι να πολτοποιηθεί. Σουρώνουμε το μείγμα.

Σε ένα τηγάνι με λίγο λάδι, προσθέτουμε 2 ή 3 σκελίδες σκόρδο τριμμένο. Στο τηγάνι μπορούμε να προσθέσουμε και ένα αυγό χτυπημένο. Μετά προσθέτουμε τη μελιτζάνα-πολτό, πάπρικα ή μπούκοβο, αλάτι, πιπέρι. Βάζουμε την αλοιφή σε μία πιατέλα και δημιουργούμε μια τρύπα στο κέντρο. Προσθέτουμε γύρω δυόσμο ή άλλα φρέσκα μυρωδικά, λάδι φρέσκο και φέτες ντομάτας για να διακοσμήσουμε το πιάτο.

 

Τα Προγράμματα Στέγασης και Φιλοξενίας υλοποιούνται με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ανθρωπιστικής Βοήθειας (ECHO).