Το Ταξίδι: Μετακινούμενοι πληθυσμοί είναι μια έκθεση που πραγματοποιήθηκε αρχικά το 2016 στο Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα, που διοργανώθηκε από το SolidarityNow, με στόχο να υποστηρίξει όσους πλήττονται περισσότερο από την οικονομική και ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα.
Οι μετακινήσεις πληθυσμών αποτελούν μια διαχρονική, αναπόφευκτη πραγματικότητα που ξεπερνά το άκαμπτο πλαίσιο που θεσπίζουν τα εθνικά σύνορα.
Επί του παρόντος, οι απειλητικές συνθήκες που επικρατούν στην ευρύτερη Μέση Ανατολή έχουν οδηγήσει σε έξοδο προς την ευρωπαϊκή ήπειρο. Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες είναι οι πρωταγωνιστές αυτού του κινδύνου ταξιδιού, διεκδικώντας το θεμελιώδες δικαίωμά τους στην επιβίωση και, ιδανικά, στην ευτυχία.
Οκτώ φημισμένοι φωτογράφοι/φωτορεπόρτερ από την Ελλάδα αποτύπωσαν το Ταξίδι, τη διαδρομή που όλοι αυτοί οι άνθρωποι έκαναν όταν έπρεπε να φύγουν από τις χώρες τους. Οι εικόνες μαρτυρούν το ταξίδι τους από την Τουρκία στην Ελλάδα, με τα σύνορα ως τελικό προορισμό τους, ελπίζοντας να φτάσουν σε ένα ασφαλές καταφύγιο στην Ευρώπη. Οι φωτογράφοι που μετέχουν στην έκθεση είναι οι: Γιάννης Μπεχράκης, Άλκης Κωνσταντινίδης, Γιώργος Μουτάφης, Άγγελος Τζωρτζίνης, EnriCanaj, Μυρτώ Παπαδοπούλου, Ορέστης Σεφέρογλου, Χλόη Κριθαρά – Devienne.
Αυτές οι οπτικές μαρτυρίες διεθνών φωτογράφων στοχεύουν στην εξοικείωση ενός ευρύτερου κοινού με αυτήν την σκληρή πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν καθημερινά χιλιάδες άνθρωποι που επιδιώκουν να ανακτήσουν το δικαίωμά τους σε μια ζωή με ασφάλεια για τον εαυτό τους και τις οικογένειές τους.
Η Άφιξη: Οι νέοι Σύριοι πρόσφυγες που έχουν καταλήξει στη Βρετανία δίνουν την ευκαιρία για την εξαγωγή πρωτότυπων ερευνητικών ευρημάτων και την ανάλυση των γεγονότων, των ευκαιριών και των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι αναγκαστικά εκτοπισμένοι άνθρωποι, καθώς προσπαθούν να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους. Το έργο συντονίζεται από μια διεπιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης, σε συνεργασία με την SolidarityNow (GR), την Educart (LB) και το Συμβούλιο Προσφύγων της Σκωτίας (UK).
Στόχος του είναι να βελτιώσει τη γνώση και την κατανόηση των εμπειριών, των δεξιοτήτων, των εκπαιδευτικών αναγκών και των εργασιακών προσδοκιών των νεαρών Σύριων που έχουν εκδιωχθεί βίαια και των αντίστοιχων δομών και πεποιθήσεων του πληθυσμού υποδοχής στα τρία κράτη που τους υποδέχονται: το γειτονικό κράτος υποδοχής (Λίβανος), το κύριο σημείο εισόδου στην Ευρώπη (Ελλάδα) και το βορειοευρωπαϊκό κράτος προορισμού (Ηνωμένο Βασίλειο).
Αυτή η έκθεση αποκαλύπτει, για πρώτη φορά, τα αποτελέσματα μιας έρευνας που διεξήχθη με 500 νέους Σύριους (18-32 ετών) σε κάθε μια από αυτές τις χώρες. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν με διαδραστικό τρόπο στα ευρήματα, εμπλουτίζοντας την κατανόηση της πολιτικής των προσφύγων στη Βρετανία, μέσα σε ένα συγκριτικό πλαίσιο.
Η έκθεση χρηματοδοτείται από το Ταμείο Έρευνας Global Challenges του Ηνωμένου Βασιλείου (Αναφορά Βραβείου: ES / P005189 / 1).
Για περισσότερες λεπτομέρειες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.RefugeePolitics.net
Παρακολουθήστε το video της προετοιμασίας της έκθεσης: