Ελλάδα: Επιτακτική η ανάγκη μεταφοράς των αιτούντων άσυλο από τα νησιά

Giorgos Moutafis for SolidarityNow

Ο χειμώνας είναι εδώ και απαιτείται επιτάχυνση της μεταφοράς,

τέλος στην πολιτική γεωγραφικού περιορισμού

Αθήνα, 21 Δεκεμβρίου, 2017. Περισσότεροι από 13.500 αιτούντες άσυλο παραμένουν παγιδευμένοι στα ελληνικά νησιά κάτω από απάνθρωπες συνθήκες, ενώ ο χειμώνας ξεκινά και επίσημα σήμερα 21 Δεκεμβρίου, δηλώνει η οργάνωση SolidarityNow. Η Ελλάδα, με την αρωγή των Ευρωπαίων εταίρων, πρέπει να μεταφέρει επειγόντως χιλιάδες αιτούντες άσυλο στην ηπειρωτική Ελλάδα και να τους προσφέρει επαρκή στέγαση και πρόσβαση σε δίκαιες και αποτελεσματικές διαδικασίες παροχής ασύλου.

Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύτηκε στις αρχές Δεκεμβρίου ότι θα μεταφέρει 5.000 αιτούντες άσυλο από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα ως επείγον μέτρο πριν την επίσημη έναρξη του χειμώνα. Παρά τη μεταφορά περίπου 3.000 ατόμων από τις αρχές Δεκεμβρίου, τα hotspots σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο και Κω εξακολουθούν να έχουν 11.005 άτομα σε εγκαταστάσεις συνολικής χωρητικότητας μόλις 5.576. Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι έφθασαν στα ελληνικά νησιά κατά την ίδια περίοδο.

«Μετά τα πρόσφατα γεγονότα στον καταυλισμό της Μόρια, που είχαν ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν έγκυες γυναίκες και παιδιά, η μεταφορά του πληθυσμού στην ηπειρωτική χώρα καθίσταται ακόμη πιο επείγουσα. Υπό αυτές τις συνθήκες, χαιρετίζουμε την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να μεταφέρει άμεσα χιλιάδες ανθρώπους σε καλύτερες συνθήκες στην ενδοχώρα ως έκτακτο μέτρο, ωστόσο χρειάζεται να γίνουν περισσότερα για να βελτιωθεί η κατάσταση για τους πρόσφυγες στη χώρα. Η Ελλάδα, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών της, πρέπει να ενεργήσει χωρίς άλλη αναβολή για την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων των πληθυσμών που φθάνουν στα σύνορα της Ευρώπης», υπογραμμίζει το SolidarityNow.

Στην ενημερωτική εκστρατεία που ξεκίνησε την 1η Δεκεμβρίου, 13 οργανώσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων και παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας, κάλεσαν τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να δώσει ένα τέλος στην πολιτική γεωγραφικού περιορισμού για τους αιτούντες άσυλο στα νησιά. Οι οργανώσεις ανέφεραν ότι οι ελληνικές αρχές πρέπει να μεταφέρουν άμεσα τους ανθρώπους σε καλύτερες συνθήκες στην ηπειρωτική χώρα και να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα πριν την επίσημη έναρξη του χειμώνα, ώστε να μη βρεθεί κανείς πρόσφυγας εκτεθειμένος στο κρύο. Οι οργανώσεις υπογράμμισαν επίσης ότι οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να πάρουν σαφή θέση για να θέσουν ένα τέλος στην πολιτική περιορισμού που κρατά τους αιτούντες άσυλο παγιδευμένους στα νησιά, βάσει της συμφωνίας με την Τουρκία η οποία προβλέπει την επιστροφή ατόμων στην Τουρκία μετά την απόρριψη της αίτησης ασύλου τους.

Το SolidarityNow και άλλες οργανώσεις που συμμετέχουν στην εκστρατεία θα συνεχίσουν καθ ‘όλη τη διάρκεια του χειμώνα, επισημαίνοντας τις δραματικές συνθήκες διαβίωσης των αιτούντων άσυλο που παγιδεύονται στα νησιά. Οι οργανώσεις θα πιέσουν την ελληνική κυβέρνηση και τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αποτελεσματικότερη πολιτική δράση που θα προστατεύει τα δικαιώματα και θα περιορίζει τις δοκιμασίες που υφίστανται οι αιτούντες άσυλο που φθάνουν στην Ελλάδα.

Η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται τις επόμενες μέρες να προωθήσει νομοσχέδιο στη Βουλή για την επιτάχυνση της διαδικασίας χορήγησης ασύλου με στόχο να επισπευθούν οι επιστροφές στην Τουρκία, στο πλαίσιο της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας. Το SolidarityNow εφιστά την προσοχή διότι ενώ η διάρκεια της διαδικασίας ασύλου είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει στη δεινή κατάσταση των ανθρώπων στα νησιά, η μείωση της διάρκειας των διαδικασιών ασύλου εις βάρος της ποιότητας της διαδικασίας θα έθετε σε κίνδυνο τους αιτούντες άσυλο, αφού θα αποτελούσε λόγο μη αίτησης από μέρους τους της προστασίας που χρειάζονται.

Μια τέτοια προσέγγιση είναι μη ενδεδειγμένος τρόπος για να μετριαστεί ο υπερπληθυσμός ή να αντιμετωπιστούν τα συστημικά προβλήματα που συνδέονται με την πολιτική περιορισμού και τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας που δημιούργησε αυτή την απάνθρωπη κατάσταση στα νησιά. Οποιαδήποτε μεταρρύθμιση προωθηθεί θα πρέπει να διασφαλίζει ότι οι αιτούντες άσυλο έχουν πρόσβαση σε δίκαιες και αποτελεσματικές διαδικασίες ασύλου που επιτρέπουν την ορθή εξέταση όλων των αιτήσεων βάσει των ατομικών τους προσόντων.

 

Συνεργαζόμενες Οργανώσεις:

Amnesty International
Caritas Hellas
Greek Council for Refugees

Greek Forum of Refugees
Help Refugees
Human Rights Watch
International Rescue Committee
Jesuit Refugee Service
Oxfam
Praksis
Spanish Commission for Refugees (CEAR)
SolidarityNow
Terre des Hommes